IzdvojenoZadar

Marjana Botić prijavila Božidara Longina zbog premlaćivanja hrvatskih vojnika 1991. godine, zatražila je i policijsku zaštitu

Tjednik Nacional otkriva sadržaj dokumenata koji bi mogli teško kompromitirati moćnog HDZ-ova  zadarskog župana Božidara Longina , koji se na lokalnim izborima kandidira za još jedan mandat na čelu te županije. Stranka Akcija mladih Državnom odvjetništvu u Zadru predala je opsežnu dokumentaciju kojom Longina suočava s teškim optužbama za nasilničko ponašanje u Domovinskom ratu. Jedan od dokumenata je izvještaj nekadašnje vojne Sigurnosno-obavještajne službe (SIS), kojeg je potpisao tadašnji načelnik sigurnosti SIS-a Ante Havra. U dokumentima SIS-a do kojih je još u četvrtak navečer došao Nacional opisuje se kako se Božidar Longin, tada kao aktivni pripadnik Gardijske policije, početkom prosinca 1991, fizički iživljavao nad uhićenicima, pripadnicima gardijskih postrojbi, zbog čega je izdan prijedlog sa ga se isključi iz Gardijske policije. U tim dokumentima dostupnim Nacionalu, međutim, ne navodi se razlog zašto su bila privedena dvojica gardista nad kojima se Longin iživljavao, ali zadarski izvori tvrde da je bila riječ o problematičnim ljudima koji su proizvodili različite incidente po svemu sudeći na štetu lokalnog stanovništva.

Načelnik sigurnosti SIS-a, Ante  Havra, u izvještaju  o događajima dana 09.12. 1991. piše: ” Oko 21 sat bio sam u holu kad sam čuo dolazak više kola i da se na parkiralištu nešto dešava. Izišao sam na balkon, gdje je bilo nekoliko  policajaca i vidio kako Božidar Longin fizički napada na čovjeka, koji je bio u gardijskoj uniformi, i udara ga šakom a potom po leđima puškom držeći ju za cijev.  Na moj uzvik “Božo prestani, što radiš”, isti je ugurao čovjek u kola “Đip”. Sišao sam na parkiralište, ali  su Božo Login i policajci s uhićenicima otišli u Zapovjedništvo sektora, kako sam doznao od dvojice prisutnih policajaca. Oko 22 sata sam doznao da su se vratili i da su uhićenici u pritvoru. Sišao sam do uhićenika i saznao da su to M. B. iz Gradskog bataljuna, zapovjednik II čete i L. B. iz Gradskog bataljuna, referent općih poslova II čete.  I M.B. i L.B. imaju po licu i čelu ožiljke od udaraca. Na pitanje kako se osjećaju odgovorili su: “Jadno i bolno”.  Upitavši ih da li trebaju liječnika odgovorili su: “Svakako”. “

Havra je nazvao stacionar, javila se medicinska sestra Davorka Longin, i zatražio da liječnik pregleda obojicu uhićenika. Sat i pol nakon toga saznaje da je liječnik bio, ali da je površno pregledao samo jednog uhićenika, dok drugog nije ni pogledao. “Prema riječima uhićenika, liječnik ih nije detaljno pregledao jer to nije dozvolio Božidar Longin, koji je bio prisutan, a riječima da to nije potrebno da su oni dobro”, piše dalje Havra i ističe kako  uhićenici imaju mnogobrojne vidljive ozljede i otekline, a žele se i na bolove u grudnom košu  i predjelu bubrega. Uhićenici su mu kazali da im je  ozlijede nanio Božidar Longin udarcima šakama, nogama, drvenom palicom i puškom.

“Na osnovu izjava o fizičkom zlostavljanju uhićenika, a što sam  i ja osobno  vidio  predlažem zapovjedniku 112.Br. u čijem je formacijskom nadležnosti vod Gardijske policije i Zapovjedništvo sektora u čijoj je nadležnosti po pismenoj zapovijesti izdatog od 18.10.1991. godine,  da se zbog fizičkog iživljavanja nad uhićenicima, a što to nije prvi slučaj, iz Gardijske policije isključi Božidar Longin, zapovjednik voda”, zaključio je u svom izvještaju Ante Havra. 

– Prekjučer smo zaprimili obilnu dokumentaciju koja upućuje na ozbiljan događaj iz 1991. godine i koja nas je šokirala, kazala je Marjana Botić, a prenosi Večernji list.

Antonio Baus, Marko Pupić Bakrač i Marjana Botić
Erol Gaši (lijevo) i Daniel Radeta (desno)

– Dostavili smo svu dokumentaciju Državnom odvjetništvu, zajedno s istražnim zakonom – kazala je Marijana Botić.   

Dokumenti Službe sigurnosti RH i dokumenti Ministarstva obrane nepobitno ga terete za djela koja se svrstavaju u članak 9. kaznenog zakona, a koja se odnosi na zločine iz rata, a za to nema zastare. Djela su šokantna jer se radi o pogreški o postupanju prema dvoje hrvatskih vojnika kojima su oni svjedočili, a zasniva se na tome da je Božidar Longin, tada ratni policajac, premlatio dvojicu hrvatskih vojnika, udarcima u glavu, prsa, vrat i leđa više od 50 puta, dok jedan od njih nije pao u nesvijest – objasnila je.  

– To premlaćivanje počinjeno je pogreškom, pa se možemo zapitati kako su prolazili pripadnici suprotstavljene vojske ako je tako premlatio dva hrvatska vojnika – naglasila je. 

– Imamo svjedočenja tih vojnika i teško je to čitati. Zaslužili su dobiti zadovoljštinu nakon 30 godina i da se napokon uspostavi pravna država. Tu pravnu državu spriječio je HDZ zato što ove dokumente državne službe i ministarstva posjeduju već 30 godina. Na osnovi tih dokumenata jedan od tih vojnika dobio je i invaliditet.  Botić dalje tvrdi da se nepobitno radi o Božidaru Longinu jer to pokazuju i svjedočenja i izvješća SIS-a.  LIGA PRVAKA Hrvat na čelu slovenske senzacije: Doveo ih do završnice s Barcelonom

– Ta dvojica branitelja trebali su biti direktori Hrvatskih šuma, dožupani i župani, a ne Božidar Longin – kazala je te nadodala kako to branitelji ne zaslužuju te pozvala sve braniteljske udruge da ih podupru. 

– Ponosan sam na svoju ulogu u Domovinskom ratu i na svoj doprinos u stvaranju naše države, od dobrovoljačkih postrojbi pa do slavne Oluje. Podvale i konstrukcije kojima se današnja opozicija koristi u svrhu prljave predizborne kampanje samo pokazuje bezidejnost i ispraznost njihove politike.  Kada netko nema ni viziju ni program, onda se vraća 30 godina unatrag umjesto da gleda prema budućnosti. Svoju radnu energiju želim i dalje usmjeriti na budućnost i dobrobit građana. Nastavit ćemo, sigurno i dalje, razvijati Zadarsku županiju i stvarati bolje uvjete života svih naših stanovnika – istakao je u odgovoru HDZ-ov župan Božidar Longin.

 





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button