IzdvojenoZadar

Marko Vučetić: Birači, zbog svog mentaliteta, ne osuđuju čin Enija Meštrovića

REAKCIJA

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić komentirao je za ZADAR News slučaj u kojemu je njegov potpredsjednik, Enio Meštrović pravomoćno osuđen zbog udaranja maloljetnog, 15-godišnjeg djeteta.

Iako Vučetić u svom tekstu navodi kako je sud ustvrdio kako se “ne radi o presudi zbog izvršenog nasilja”. Međutim, nije točan podatak kako je presuda donesena zbog remećenja javnog reda i mira. Upravo je policija i pozvana zbog, kako se u presudi navodi “osobito drskog i bezobraznog” napada na maloljetno dijete. Štoviše, u presudi jasno piše kako je drugookrivljeni pokušao nogom u glavu udariti dijete. Dakle, do dolaska policije i Meštrovićevog noćenja u pritvoru nije došlo zbog obične galame i vike, zbog čega se inače izriču kazne za remećenje javnog reda i mira, već jedino i isključivo zbog činjenice da je Meštrović udario maloljetno dijete.

Iako redakcija ZADAR Newsa ima suprotan stav o slučaju Meštrović od Marka Vučetića, njegov stav prenosimo u cijelosti.

“Ova presuda ima nekoliko elemenata i može je se promatrati s nekoliko razina. Kada je riječ o pravnoj razini, radi se o presudi zbog remećenja javnog reda i mira, a ne o presudi zbog izvršenog nasilja. Sud, dakle, ovaj čin nije okvalificirao kao nasilje nad djetetom. Druga dimenzija ulazi u područje mentaliteta sredine u kojoj živimo, a to je mentalitet koji jednokratno fizičko kažnjavanje djece ne promatra kao nasilje nad djecom nego kao pedagoški ili odgojni čin. Namjera ove iskrivljene pedagogije nije da dijete bude trajno izloženo nasilju nego da usvoji neku normu kojom urasta u mentalitet sredine koja ga okružuje. Treća dimenzija je politička.

Da bi netko snosio političku štetu, potrebna je osuda javnosti, odnosno odstupanje od normi političke zajednice shvaćene kao grupa birača koja, u slučaju Enija Meštrovića, bira svog predstavnika u Gradskom vijeću. Birači, zbog mentaliteta, ne osuđuju ovaj čin, dapače oni ga promatraju s nostalgijom, prisjećaju se kako su njihovi najmiliji i njih, istom pedagogijom, odgajali. Mentalitet nema veze s dobnim, rodnim ili obrazovnim razlikama, on povezuje međusobno nepovezive. Zato možemo čitati komentare podrške Eniju od strane uglednog liječnika, kao i osobe prerano zaustavljenog procesa usvajanja znanja.

Paradoksalno je, a dijelom i pohvalno, što Enio Meštrović osuđuje ono što je učinio, priznaje krivnju i poziva da se ovakvi problemi rješavaju putem institucija a ne putem pedagogije nasilja. Hoće li, zbog ove presude, Enio doživjeti političku štetu? Neće. Doživljava li, mentalitetom uvjetovanu, podršku birača? Da”, napisao je Marko Vučetić.

PRAVOMOĆNA PRESUDA: Enio Meštrović osuđen je zbog udaranja maloljetnog djeteta


Related Articles

Leave a Reply

Back to top button