IzdvojenoZadar

Marko Vučetić: Inspektorat koji ne ulaže žalbu, a to može učiniti, nije originalan Inspektorat i pripada simulakrumu


Nakon što je ZADAR News otkrio kako se Državni inspektorat u Zadru nije žalio na sumnjivu presudu koju su izgubili u prekršajnoj bitci protiv tvrtke izdavača Zadarskog lista, RTD d.o.o. i nekadašnjeg direktora novine, a današnjeg zaposlenika Zadarske županije, Šenola Selimovića protiv kojih su, očito samo formalno podnesene prijave, za ZADAR News je svoje viđenje cijelog paradoksalnog slučaja iznio i nezavisni kandidat za gradonačelnika Zadra, Marko Vučetić.

PRAVOSUDNI SKANDAL: Inspektorat prijavio Zadarski list, izgubio presudu pa se odbio žaliti. Zašto?

– Polazna točka za prosuđivanje svega što se događa u Zadarskom listu i oko Zadarskog lista treba biti sadržaj koji se objavljuje u ovoj, sve manje i manje čitanoj tiskovini, a sadržaj je dominantno u funkciji promoviranja lokalne politike HDZ-a i lokalnih političara koji pripadaju HDZ-u – kaže Vučetić.


HDZ-ov bilten


On u razgovoru za ZADAR News objašnjava kako bi izgledao idealan HDZ-ov bilten.

– Ako bismo htjeli napraviti misaoni eksperiment u kojem bismo zamislili kako bi trebao izgledati idealni bilten HDZ-a i potom taj zamišljeni bilten usporedili sa stvarnim sadržajem u Zadarskom listu, zasigurno bismo ostali iznenađeni – podudarnost bi bila potpuna. Nemojmo smetnuti s uma da uređivačke politike određuju hoće li neki medij informirati javnost ili će, naprotiv, biti u funkciji propagande, a propaganda je, kao što znamo, konstruiranje stvarnosti. Oni koji konstruiraju stvarnost, stvarnost konstruiraju svugdje – u redakciji, inspektoratu i sudnici – kaže Vučetić.

Zbog korupcije i pogodovanja Zadarskom listu Iva Dunatov i sutkinja Nada Olić prijavljene nadležnim institucijama

Neoriginalna stranka i neoriginalni Državni inspektorat

Za kraj, zaključuje kako stranka koja treba kontrolu nad nekim medijem nije originalna stranka. Kazao je i kako Inspektorat koji ne ulaže žalbu, a može je uložiti, nije originalni Inspektorat.

– U literaturi je poznat pojam simulakruma, odnosno nečeg fluidnog što nastaje brisanjem granice između originala i kopije. Državni inspektorat koji bi uložio žalbu na presudu jer na to ima pravo, bio bi pravi ili originalni inspektorat, Državni inspektorat koji ne ulaže žalbu, kopija je inspektorata i pripada simulakrumu. Stranka kojoj treba kontrola nad medijem, nije originalna stranka, nego simulakrum. Novinari koji se nađu pod udarom simulakruma, pravi su novinari – za kraj će Vučetić.Related Articles

Back to top button