IzdvojenoZadar

Marko Vučetić: Ne vjerujem u poststranačku nezavisnost onih koji su bili članovi neke stranke

INTERVJU S PREDSJEDNIKOM GRADSKOG VIJEĆA

Posljednjih nekoliko tjedana na zadarskoj političkoj sceni obilježili su infantilni ispadi, vrijeđanja, ponižavanja i omalovažavanja unutar koalicije Srcem za Zadar. Tako je primjerice Ante Rubeša iz Akcije mladih nekoliko puta javno vrijeđao čovjeka koji mu je napisao gospodarski i ekonomski program, Zdenka Jukića iz stranke Centar, dok se s druge strane SDP-ov šef u Zadru, Daniel Radeta na infantilan i vrlo netaktičan način pokušao obračunati s Enijom Meštrovićem koji je njegov i Vučetićev prijedlog o ukidanju prireza i osnivanju holdinga (što nije moguće po zakonu, op.a.) odbio sa samo četiri riječi: “Reka san, ne može”. 

Nepismeni Rubeša javno napao koalicijskog partnera iz Centra Zdenka Jukića, ovaj ga ‘resetirao’ stručnim komentarom

Upravo to “ne može” izazvalo je bijes kod Daniela Radete koji je javno napao Meštrovića bez ikakvog povoda, a u daljnjim komentarima ga je optužio da s njim nije moguća suradnja jer je javno prije deset godina izjavio, vidi čuda, da su SDP i HDZ izašli iz iste kužine. Radeti tada nije smetalo što mu je ključni koalicijski partner Ante Rubeša bio u mladeži HDZ-a i što je na konstituirajućoj sjednici Mjesnog odbora Brodarica 2010. na prijedlog svog političkog oca i mentora, Petra Špike i HDZ-a izabran za predsjednika MO. U komentare se naknadno uključio i bivši županijski i gradski vijećnik koji je dodatno poklopio Radetu kazavši kako i dalje ima loše mišljenje o SDP-u. Radeta se kasnije nije oglašavao.

U međuvremenu su u emisiji Aktualno našeg portala gostovali Zdenko Jukić i bivša SDP-ovka Suzana Jakovac koja se nakon lokalnih izbora iščlanila iz stranke. U svom intervjuu iznijela je teške optužbe na račun Radete i Erola Gašija kazavši kako zadarskom SDP-u nema spasa i kako se tamo ne namjerava vratiti.

Nekoliko dana kasnije, Rubeša je u svom novom komentaru ispod objave vijećnice Frank na Facebooku seksistički vrijeđao i suprugu Zdenka Jukića na zgražanje većeg broja čitatelja. Sav ovaj slijed događaja bio je povod da napravimo intervju s čovjekom koji je sve gore navedene ljude okupio u jednu koaliciju – Srcem za Zadar, Marka Vučetića, predsjednika Gradskog vijeća Grada Zadra.

Nova politička psihologija Zadra

Gospodine Vučetić, komentirate činjenicu da je Zdenko Jukić kao glavni autor ekonomskog i gospodarskog programa koalicije Srcem za Zadar u emisiji Aktualno rekao da ga nitko iz koalicije nije zvao ni pitao oko teme vezane za prirez i holding?

– Koalicija Srcem za Zadar nije zamišljena kao koalicija brisanja razlika, nego upravo suprotno – kao koalicija pojačavanja razlika svakog od elemenata koalicije. To, uostalom, dokazuje i sam Zdenko Jukić. On je sudjelovao u koaliciji prvenstveno podržavajući mene kao kandidata za gradonačelnika, kao i politike koje zastupam, a da nikada nije, niti je to trebao, napustio politički kontekst kojem emocionalno pripada, a to je politički kontekst lista Ivice Žuvele i Enija Meštrovića. Budući da nisam postao gradonačelnik, naš temeljni politički cilj nije postignut, pa Zdenko Jukić sada ne progovara kao član koalicije Srcem za Zadar, nego kao promotor ovih dviju lista. To je razumljivo, normalno i poželjno za ono što sam želio postići, i na tome i dalje aktivno radim, a to je nova politička psihologija Zadra. Ta nova politička psihologija napušta uhodane modele i nadilazi dosadašnje politike straha i kalkuliranja. Istina je da je Jukić sudjelovao u kreiranju ekonomskog političkog programa koalicije Srcem za Zadar, ali je, isto tako, istina da, u sadašnjim političkim okolnostima u kojima HDZ ima gradonačelnika, ali nema većinu u Gradskom vijeću, treba transformirati naš program i prilagoditi ga postojećim političkim okolnostima. Budući da smo Jukić i ja u odnosima međusobnog razumijevanja, razgovarali smo i rekao sam mu što želim postići ukidanjem prireza, a što promjenom pravnog statusa sadašnjih ustanova i trgovačkih društava. U međustranačke odnose se nikada nisam miješao, niti to namjeravam činiti. Nije me zanimao odnos između SDP-a i Centra ili AM. To me ne zanima ni sada, pa ni jesu li se međusobno dogovarali i kontaktirali, ja razgovaram sa svima. Moja nezavisnost nije protustranačka, ali nije niti traumatizirana bivanjem u nekoj stranci, jer nikada nisam bio član stranke. Stranke su uobičajeni i najučinkovitiji instrument ostvarivanja javnih politika. Ideje kao nezavisni imam, ali ih ne mogu provesti metodom nezavisne disperzije, potrebna je infrastruktura koju imaju stranke. Osobno ne vjerujem u nezavisnost koja je poststranačka nezavisnost ili nezavisnost onih koji su bili članovi neke stranke. Uvijek je riječ o posttraumatskom političkom iskustvu.

‘Želimo i besplatna dva kubika vode za sve građane Zadra’

Gospodin Jukić je rekao da je koalicija u programu imala plan prvu godinu smanjiti prirez s 12 na 10 posto, a ne na nula i da ste to javno komunicriali u kampanji. Zašto se onda išlo s tom pričom s 12 na nula?

– Koalicija Srcem za Zadar je u programu ponudila smanjivanje prireza s 12 na 10%, ali i besplatna 2 kubika vode po članu domaćinstva. Htjeli smo sredstva dobivena iz prireza učiniti namjenskim, iako ona to nisu, u smislu da građani znaju da smo iz tih sredstava izgradili novu školu. Besplatna voda je, da sam postao gradonačelnik, bila ono što smo planirali uvesti kao majku događajnosti oslobađanja građanske svijesti ili ono što Zadar izdvaja od ostalih velikih gradova. Z. Jukić je sudjelovao u pronalaženju modela da se to odmah ostvari. Međutim, u novim okolnostima, potrebno je bilo pronaći novi događaj, a unutar istog financijskog okvira predviđenog za besplatnu vodu, a to je ukidanje prireza. Ne smanjivanje prireza, jer to nije događaj, to je mrcvarenje i odsustvo odlučnosti. Ako smo pronašli način za besplatnu vodu, a to sada odgađamo jer idemo u restrukturiranje poduzeća, zašto ne bismo mogli ukinuti prirez? Ili, ako nećemo ukinuti prirez, hoćemo li onda od 1. 1. 2022. uvesti besplatna 2 kubika vode po članu domaćinstva? Ili, naprotiv, nećemo ništa učiniti? Gotovo sve dosadašnje tzv. spasiteljske političke opcije nisu ništa za građane napravile. Ja nudim ideje, imam ih bezbroj, neka svaku odbiju, ja ću i dalje imati ideje, a mi ćemo i dalje živjeti u gradu koji odbija svaku promjenu jer želi postupno mijenjati stvari. Postupnost je, ponavljam, mrcvarenje građana i zadržavanje postojećeg stanja.

‘Odnos Radete i Meštrovića je za javnost nebitan odnos’

U istom intervjuu Jukić je rekao je da je koalicija Srcem za Zadar umrla. Kritizirao je to što se u ime koalicije izlazi s ekonomskim pitanjima bez da se itko sastao unutar koalicije i o tome raspravljao, rekao je i da Daniel Radeta previše solira, da je svadljiv i da je suzio budući koalicijski prostor na nulu, koji je vaš komentar na to?

– Koalicija nije umrla, ali je umro politički cilj koalicije, i to ne samo naše. HDZ, Srcem za Zadar i Nezavisna lista Enija Meštrovića žive stvarnost mrtvih političkih ciljeva jer nitko od navedenih nema gradonačelnika i većinu u Gradskom vijeću, svi smo podijeljeni i poluostvareni. Ja ovu politiku mrtvih političkih ciljeva i poluostvarenosti ne vidim kao smrt HDZ-a, nezavisne liste i Srcem za Zadar, nego kao mogućnost za istinski demokratski iskorak. Jesmo li tom izazovu dorasli, vidjet ćemo vrlo brzo. Nikada nikoga nisam silio na nešto, ne umišljam da se evolucija uosobila u meni i da trebam druge usavršavati. Neka svatko radi što može, što hoće i za što ima hrabrosti. Sada se nalazimo u fazi javnog otvaranja tema. Sasvim je normalno da netko od nas otvori temu, da je netko prihvati kao svoju ili odbaci. Smisao političkog djelovanja jest da ideja javne politike, dakle nečija ideja, postane javna politika ili politika za sve, politika koju su prihvatili svi. Nemam problema s time da moje ideje netko prihvati kao svoje, ali niti da ih odbaci. Odnos Radete i Meštrovića je za javnost i politiku nebitan odnos. Bitno je shvatiti da lista Enija Meštrovića, kada nije autorica nekog prijedloga, nastupa kao korektor ili politička snaga koja prihvaća ili odbija neki prijedlog, ali je, isto tako, bitno za shvatiti da će SDP i AM, kada lista Enio Meštrovića nešto predloži, biti korektor ili politička snaga koja taj prijedlog prihvaća ili ne prihvaća. Dakle, to što Enio Meštrović prihvaća ili ne prihvaća neki prijedlog SDP-a, sastavni je dio nove dinamike u političkom životu Zadra. Ta dinamika zahvaća i njega, jer i njegov prijedlog ovisi o tome hoće li mu oni drugi reći „reka san, ne može“ ili „reka san, može“. Nitko nije za HDZ zato što ne prihvaća neki prijedlog nekoga tko nije HDZ. Ovo je stvarnost demokratske pluralnosti koja se odvija pred očima javnosti. Ako u HDZ-u misle da smo u sukobu, varaju se, ako misle da smo poništili razlike, također se varaju. Ovo je stvarnost različitosti i nitko ne može govoriti i nastupati u ime drugoga, a svi drugome možemo i moramo reći ili „reka san, može“ ili „reka san, ne može“. To želimo i da građani nama kažu, oni su nas, u političkom smislu, stvorili. Nismo se samorealizirali u politici nego smo postali bića stvorena voljom građana koji su izašli na izbore. Ako ovo shvatimo, onda, usprkos svemu, izgrađujemo koalicijski potencijal jer on ne počiva na politikama ekspanzije i discipliniranja drugoga, nego na politikama različitosti i usmjerenosti na dobro javnog života, a dobro javnog života ne nastaje tako da se bavimo sa sobom samima ili s drugim političkim akterima.

O Rubešinim ispadima: ‘Svakome treba dati priliku da se u javnosti prezentira onakvim kakav stvarno jest’

Vijećnik koalicije Srcem za Zadar i Akcije mladih Ante Rubeša vrijeđao je i omalovažavao Zdenka Jukića ispod objave vijećnice NL Enio Meštrović, Adele Frank na Facebooku, vaš komentar na to?

– Ono što sam rekao dok sam predsjedao Gradskim vijećem, vrijedi i dalje, vrijedi i za ovo pitanje. Svakome treba dopustiti da se prezentira u javnosti onakav kakav stvarno jest. To je prilika ili da, ako uoči nedostatke, nadraste sebe i razvije se ili, ako te nedostatke ne vidi, nastavi po istom. Tko se bavi politikom, treba razviti emocionalnu otpornost i ništa ne smije osobno shvaćati. Protivnik sam sakrivanja istine, neka svatko, potpuno autentično, izreče istinu o sebi – za kraj će Vučetić.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button