IzdvojenoZadar

Mate Lukić: “Nisam kršio epidemiološke mjere, u klub Amnezija nisam ušao, to ću i dokazati”

Novoizabrani gradski vijećnik HSP-a Mate Lukić našao se u novom skandalu, drugom u svega dvadesetak dana i to nakon što je objavljeno da je kršio epidemiološke mjere u klubu Amnezija pored kojega živi sa svojom obitelji. Nakon objave na portalu 057info, Lukić je jučer podnio ostavku na mjesto šefa Postrojbe Civilne zaštite Grada Zadra.

Valja napomenuti i kako je Lukić u noći s 30. na 31. svibnja 2021. godine na svom Facebooku podijelio video na kojemu sa svojim koalicijskim partnerima iz HDZ-a slavi pobjedu i njegovog gradonačelničkog kandidata, HDZ-ovca Branka Dukića, o čemu je ZADAR News prvi izvijestio javnost. Naknadno, 17 dana nakon kršenja mjera (nenošenje maske u zatvorenom prostoru), Policijska uprava zadarska izvijestila je ZADAR News kako su Lukić i HDZ-ovci, među kojima su načelnici stožera Grada i Županije, Ante Babić i Šime Vicković kažnjeni su novčanom kaznom od 500 kuna. Nakon objave ove informacije, nitko od spomenutih načelnika stožera Civilne zaštite nije bio toliko dostojanstven da podnese ostavke. Istine radi, nije ostavku tada podnio ni Lukić iako je nedvojbeno i činjenično utvrđeno da je u zatvorenom prostoru bez maske na licu kršio epidemiološke mjere.

Policija je već jednom optužila Lukića da je kršio epidemiološke mjere

Kako bi kontekst cijele priče oko kršenja epidemioloških mjera imao smisla, valja se vratiti šest dana unatrag, na nedjelju 13. lipnja 2021. kada je Vili Beroš potpuno nepotrebno isprepadao konobaricu na Narodnom trgu jer, eto, nije nosila masku dok ga je posluživala na otvorenom. Kasnije se ispostavilo kako Beroš nije platio cijeli račun, odnosno, ostao je dužan dvije kune. Tada se pojavio Mate Lukić sa svojom postrojbom Civilne zaštite Grada Zadra koja je ustvrdila kako konobarica nije kršila epidemiološke mjere jer je imala potvrdu da ne mora nositi masku iz medicinskih razloga. Lukić je u izjavi za medije tada izjavio kako je platio Berošev dug od dvije kune, da bi Beroš u međuvremenu izjavio kako nije ostao dužan dvije kune i kako će tužiti onoga tko je to izjavio.
I onda dolazimo do jučerašnjeg dana, petka, 18. lipnja kada portal 057info objavljuje informaciju, citirajući Policijsku upravu zadarsku kako je Lukić uhvaćen u klubu Amnezija i kako unutar prostora nije nosio masku koja je propisana kada su u pitanju zatvoreni prostori.

No, je li Lukić uistinu kršio epidemiološke mjere i radi li se o nečijoj namjernoj ili nenamjernoj pogrešci, odgovorio nam je sam Lukić u razgovoru kojega smo s njim vodili jučer i danas.

– Nisam kršio epidemiološke mjere, bio sam ispred kluba, a ne u klubu, zato sam i uputio prigovor na Obavezni prekršajni nalog. Zatečen sam ispred kluba, a ne u klubu. To je jedino točno. Kako sam kršio epidemiološke mjere ako nisam bio u klubu? – pita se Lukić u razgovoru za ZADAR News i napominje kako se sporni incident dogodio 30. svibnja oko 3 sata ujutro.

Mate Lukić odgovorno tvrdi da nije kriv za ono što mu policija stavlja na teret

Lukić nam je poslao i prigovor na Obavezni prekršajni nalog koji je poslao Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Zadru 8. lipnja, a u kojemu je između ostaloga napisao:

“Primio sam obvezni prekršajni nalog broj: 000521271568 kojim sam proglašen krivim što dana 30.5.2021. godine u 3:00 nisam nosio pravilno zaštitnu masku za lice, odnosno nisam je nosio, te mi je izrečena novčana kazna u visini od 500,00 kuna i obveza naknade troškova prekršajnog postupka u iznosu od 100,00 kuna.

Stanujem u kvartu Ploča, malo iznad ulice Ivana Skvarčine 2 gdje sam zatečen spomenutog dana. U 3:00 ujutro sam začuo buku, nekakvo događanje u kvartu te sam odlučio provjeriti što se zbiva budući da sam bio budan

Kad sam se spustio na spomenutu adresu vidio sam da je već pristigla policija te sam planirao otići ali mi je pristupio policijski djelatnik koji me samo pitao ime i prezime. Pokušao sam mu objasniti zašto sam se zatekao na mjestu i da mi maska nije ni potrebna budući da smo vani, ali bezuspješno. Budući da smo bili na otvorenom znam da mi nošenje zaštitne maske za lice nije ni potrebno. S obzirom na sve opisano podnosim prigovor i predlažem da me sud oslobodi izrečene novčane kazne u cijelosti”, stoji u Lukićevom prigovoru na koji još uvijek nije dobio odgovor.

‘Sve će se ubrzo znati’

Na naš upit zbog čega je dobio prijavu ako stvarno nije bio unutar kluba, Lukić nam ponavlja još jednom kako će se cijela priča vrlo brzo rasvijetliti.

– Ta prijava bit će odbačena vrlo brzo jer nije utemeljena na istini. Za mene je ta priča gotova. Oni koji su tu laž objavili morat će mi se javno ispričati. Uskoro će cijela priča biti rasvijetljena i to je to.

Dao je ostavku radi otkrića ZADAR Newsa i otpužbe da je učinio nešto za što tvrdi da nije učinio

– Dugo i predugo za mene, služio sam Gradu u ova teška vremena, prošao sam najteže dane s Zadrom i njegovim građanima. Živim u neposrednoj blizini a ispred sam došao neslužbeno kao građanin pogledati što se događa kad je došla druga služba. Tada sam i zapisan, mislio sam da je nesporazum jasan što će se i dokazati.Nisam bio u nikakvom prostoru te nikakvu kaznu nisam platio. Ne želim biti na teret ni načelniku Babiću ni dečkima koji su sa mnom prošli sve od Banovine i svakog dana ove pandemije u Zadru. Stoga dajem ostavku na svoje mjesto u CZ.
Hvala svima na suradnji pogotovo službi 112. Hvala i građanima Zadra koji su bili s nama u ovo užasno stresno vrijeme – napisao je jučer Lukić na svom Facebooku, ali je u razgovoru za ZADAR News napomenuo kako odlazi i zbog videa koji je prvi objavio ZADAR News.
 
Zašto Babić i Vicković nisu podnijeli ostavke? ‘To morate pitati njih’
 
– Dao sam ostavku iz moralnih razloga, radi prve priče s videom i ovoga drugoga, ali za ovo drugo nisam kriv i to ću, kao što sam više puta rekao, dokazati.
 
Na dodatan upit zbog čega Vicković i Babić nisu iz moralnih razloga podnijeli ostavke, Lukić je bio kratak.
– To morate pitati njih – kazao je
 

‘Podržavam HSP, a uz mene je i javnost’

Pitali smo Lukića hoće li ovakav rasplet događaja utjecati na njegov politički angažman, odnosno hoće li i dalje podržavati HDZ kao svog koalicijskog partnera.

– Ja predstavljam i podržavam HSP. O svemu ostalome ćete svjedočiti vi i cjelokupna javnost. Znam da imam podršku ljudi, znam da nisam napravio ono što mi se stavlja na teret i to je jedino što me trenutno u tom smislu zanima – kazao je za kraj Lukić u razgovoru za ZADAR News.

Nije htio odgovoriti na pitanje ima li cijela priča veze s famozne dvije kune i ministrom Berošem

Na upit je li cijela priča povezana s ministrom Berošem i famozne dvije kune koje je platio nakon što je ministar demonstrativno napustio lokal ostavši dužan, Lukić nije htio odgovoriti. Samo je još jednom ponovio kako će se sve ubrzo doznati.

Podsjetimo, sve ovo događa se svega nekoliko dana prije konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća na kojoj HDZ nema većinu, a za predsjednika će biti izabran, kako stari stoje, Enio Meštrović. Vjerojatno jednoglasno.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button