VijestiZadne-Izdvojeno

Milanović na proslavi Dana pobjede: “Rat je bio pravedan, obrambeni i čovječan”


DRŽAVNI vrh je sinoć i službeno počeo obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti svečanim prijemom za ratne zapovjednike i sudionike Oluje.

“Danas i sutra kada se sjećamo možda najvećeg dana naše moderne povijesti, pobjede u ‘Oluji’, želim izraziti svoje poštovanje vašem djelu, onome što ste učinili u vrijeme rata”, kazao je predsjednik Ivo Josipović. Premijer Zoran Milanović je rekao da Kninska tvrđava nije mjesto za političke govore i da neće zlorabiti taj prostor te da u obilježavanju Oluje treba maknuti politiku i dovest branitelje.

Branitelj držao fotografiju Mladena Markača

Obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko je kazao da generaciju koja je pobijedila treba afirmirati i više cijeniti. “Njezina časna borba je zalog za budućnost, a svi oni koji su eventualno ukaljali Domovinski rat su za procesuiranje”, kazao je Leko.


Zanimljivo je da je jedan od branitelja, dok je državni vrh držao govore, u ruci imao fotografiju generala Mladena Markača koji je na Haškom sudu nepravomoćno osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina u i nakon Oluje.


Tijek proslave u Kninu:

12:36 – U kninskoj crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta počela je svečana misa za Domovinu koju vodi vojni ordinarij Juraj Jezerinac.

12:33 – Na ulicama Knina danas se moglo vidjeti mnogo poznatih političara među kojima su bili Jadranka Kosor sa sinom i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Komentar predsjednika HDZ-a Tomislava Karamara o dolasku predsjednika Srpskog demokratskog foruma Veljka Džakule možete pročitati ovdje.

11:25 – Središnja proslava je završila.

11:22 – Predsjednik Ivo Josipović je kazao da su branitelji u pravednom i obrambenom ratu donijeli pobjedu i da im je na tome zahvalan.

“Hrvatska je pobijedila u ratu. Međutim, Hrvatska još mora pobijediti u miru. Znači i pružiti ruku našim sugrađanima srpske nacionalnosti i njihove žrtve priznati i pokloniti im se. Isto tako, kao što je bila u ratu pobjednička, siguran sam da može biti i u miru pobjednička”, rekao je Josipović. 11:19 – Premijer Zoran Milanović je u govoru rekao da smo bili zajedno kada je bilo najteže. “Hrvatski put je najteži put i cijena je bila ogromna”, rekao je Milanović i dodao da iz toga trebamo izvući pouku kako graditi Hrvatsku.

“Oko temeljnih vrijednosti moramo biti jedinstveni”, kazao je Milanović u govoru i dodao da je upornost i snaga “naša posebnost”. “Ovaj praznik ne slavimo zato da bismo uživali u tuđoj nevolji i da bismo se naslađivali tuđim jadima, kojih je također bilo i to treba priznati. Nego zato da bismo slavili i izvukli iz sebe ono najbolje. Nakon ‘Oluje’ hrvatska država je u nekim trenucima bila ispod razine svog zadatka. Međutim, to su stvari iz kojih trebamo naučiti i postati bolji. Jer naš rat, i to je bit, je bio pravedan, obrambeni, čovječan, human. I to su vrijednosti na kojima ulazimo u Europu’, rekao je Milanović.

“Mi smo gospodari svoje sudbine”, rekao je Milanović i dodao da više nema krivaca u “Beogradu ili Pešti”. “Jedan loš režim nije poznavao svoje granice i zato je nastao rat”, kazao je Milanović i dodao da ćemo uvijek braniti hrvatske granice kao što je to radila “i svaka hrvatska vlast od 1990. godine do sada”.

“Veliki i moćni su velikodušni”, kazao je Milanović.

11:14 – Obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko je u govoru kazao da svima želi “sretan i ponosan” Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. “Ovo je jedan od najvećih dana sveukupne hrvatske povijesti”, rekao je Leko te dodao da taj dan pripada hrvatskim branitelji kao su iznijeli najteži teret u “nametnutom ratu”.

“Nikada nećemo zaboraviti taj dan”, poručio je Leko te dodao da je to datum koji su branitelji upisali u “memoriju hrvatskih branitelja”. “To je dan kada je pobijedila ljubav i pravda”, kazao je Leko.

“Želimo izgraditi državu jednakih šansi za sve koji će u njoj živjeti”, rekao je Leko u govoru u kojem se osvrnuo i na tešku gospodarsku situaciju. “Kad smo kretali u borbu za Hrvatsku želja nam je bila da vratimo u okrilje europskih naroda”, kazao je Leko uz napomenu da ćemo druge godine ući u EU.

“Pokažimo zajedništvo i u miru, kao što smo pokazali u ratu”, rekao je Leko u govoru.

11:05 – Gradonačelnica Knina Josipa Rimac prvo je pozdravila obitelji poginulih branitelja i branitelje pa potom i državni vrh te “Hrvatice i Hrvate domovinske i iseljene Hrvatske”.

“Ovo je dan hrvatskih branitelja i ponosa i slobode”, kazala je Rimac. “Pobjeda izvojevana u Oluji bila je kruna 900-godišnje čežnje za slobodnom Hrvatskom”, rekla je Rimac. “Vi ste naši heroji”, poručila je braniteljima i dodala da se to ne zaboravlja i nikada se ne smije zaboraviti. “Tko nam može braniti veličati naše pobjede”, kazala je Rimac i dodala da žalimo za svim nesretnim žrtvama. “Nemojmo dopustiti da nam oduzmu pravo na tu radost”, kazala je Rimac u govoru.

“Neka cijela Hrvatska podigne stijeg slobode”, rekla je Rimac koja je citirala Franju Tuđmana sa kninske tvrđave u svom govoru.

10:57 – “Pozdrav domovini”, kazao je nakon smotre Josipović na što su vojnici u glas odgovorili – “Pozdrav”. Nakon smotre se intonira hrvatska himna. Održava se minuta šutnje za sve branitelje poginule u ratu.

10:55 – Zapovjednik hrvatske kopnene vojske, general bojnik Dragutin Repinc je podnio prijavak predsjedniku Josipoviću koji izvršava smotru postrojenih vojnika.

10:45 – Na Trg Ante Starčevića stižu vojnici sa zastavama 80 ratnih postrojbi koje su sudjelovale u Oluji.

10:35 – Traje mimohod postrojbi ulicama Knina, a potom će se održati središnja proslava.

10:00 – Jutros je slavlje počelo budnicom ulicama Knina, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika hrvatske pobjede Oluja ’95 na Trgu Ante Starčevića. U 9:42 sata zvona na kninskim crkvama označila su ulazak hrvatskih vojnika u gradi tijekom Oluje.

Pripadnici 4. i 7. gardijske brigade podigli su zastavu na kninskoj tvrđavi, a potom ju je preletio MiG 21. Tada je održan letački program za Josipovića, Milanovića i Leku. Ceremoniju je vodio sin legendarnog vukovarskog novinara Siniše Glavaševića, Bojan Glavašević.

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Na svečanosti prijema branitelja bili su i ministri čija ministarstva su organizirala prijem – branitelja Predrag Matić, obrane Ante Kotromanović i unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Hrvatska i ove godine na današnji dan slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti kao podsjetnik na Oluju i oslobađanje Knina na taj datum 1995. godine.

Akcijom Oluja, u kojoj je oko 200 tisuća hrvatskih vojnika oslobodilo više od 10 tisuća četvornih kilometara okupiranog područja, završio je krvavi rat. Nakon nje je ostala okupirana još samo istočna Slavonija koja je potom vraćena mirnom reintegracijom, mirno i bez daljnjih borbi.

Oluja je počela u svitanje 4. kolovoza te je trajala samo 84 sata, a oslobođeno je oko 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.Related Articles

Komentari

  1. idite kod A rijanice što vi upce radite na ovom portalu ja nikad ne idem di ne volim ovo nije HDZ-ov portal ovo je koliko pratim jedini neovisan a koliko vidim to vas muci a ža mi vas je ha ha idite kod doktora možda vas on usmjeri.

    1. steta sto ti mama nije pila antibebi ili u tvom slucaju antibastarda pilule,mogla je i posititi dr,abortusa samo da se takvo kopile ne rodi.
     Ali,nista covik uci dok je ziv pa je uputi u kontracepcijse metode,ja joj preporucam gutanje(najjeftinije),jer takve kopiladi vec je previse :))

 1. nema potrebe ulaziti u raspravu s ovim bolesnim ahmetom. čisto jer mu je vidljiva ip adresa predlažem da ga vlasnik portala radi uvreda lijepo prijavi policiji pa neka smeće usrano odgovara, ili mu jednostavno brišite komentare kad ih napiše, nema druge. može onda kukati na cenzuru itd ali takvoj stoki treba brisati komentare ili slomiti facu.

 2. 790273 991644Great humans speeches and toasts, possibly toasts. are hands down transferred at some time by way of party and expected to turn into really funny, amusing not to mention educational in the mean time. best man wedding speeches 570282

 3. 125137 120526Im glad I identified your article. I would never have made sense of this topic on my own. Ive read a few other articles on this topic, but I was confused until I read yours. 463701

 4. You’ve made some decent points there. I looked on the internet to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 5. Pingback: Google
 6. Pingback: 샌즈카지노
 7. Pingback: 코인카지노
 8. Pingback: Alexander Pushkin
 9. Pingback: sme loan
 10. Pingback: 우리카지노
 11. Pingback: 퍼스트카지노
 12. Pingback: 메리트카지노
 13. Pingback: Angela White Porn
 14. Pingback: Mink Eyelashes Set
 15. Pingback: nytimes
 16. Pingback: norwaytoday
 17. Pingback: dutchnews
 18. Pingback: cphpost

Leave a Reply

Back to top button