IzdvojenoZadar

Mjesni odbor Poluotok traži pomoć Grada Zadra: Igralište Mornarica ima nemjerljiv značaj za život na Poluotoku

[PRIOPĆENJE JAVNOSTI]

Dragi Zadrani,

Većina Vas je upoznata s činjenicom da je Tankerska Plovidba d.d., inače vlasnik parcele 9430/2 na kojoj se nalazi igralište Mornarica, odlučila zabraniti održavanje ovogodišnje završnice natjecanja Zadarska Ljetna Liga ali i ostale događaje planirane ovog ljeta na kultnom igralištu, inače posljednjem uređenom igralištu našeg poluotoka.

Razlog za to, na žalost, ne leži u činjenici da se borimo s pandemijom, već u činjenici da Vlasnik navedenog zemljišta na mjestu sadašnjeg igrališta ima zgotovljene planove za izgradnju nekretnine mješovite, pretežno poslovne namjene.

Igralište Mornarica ima nemjerljiv značaj za život na Poluotoku jer, osim poznate sportsko-rekrativne komponente, predstavlja i jedan od rijetkih razloga zbog kojih se mlade obitelji s djecom odlučuju nastaviti živjeti u centru našeg grada. Grada koji se voli nazivati Gradom košarke, a od nedavno ima aspiracije nazivati se i Gradom sporta.

Upravo zato smo mišljenja da Grad Zadar, ali i svi ostali koji se pozivaju na ljubav prema Zadru i provođenje mjera proaktivnih natalitetnih politika – očuvanje igrališta Mornarica moraju postaviti na vrh liste prioriteta te u što hitnijem roku reagirati i napraviti SVE što je u njihovoj moći da se Mornarica sačuva za generacije koje dolaze.

Vijeće MO Poluotok je na prošloj sjednici izglasalo mogućnost sazivanja Zbora Građana na tu temu, a za sutra je planirano predavanje zahtjeva institucijama Grada Zadra za koje smatramo da jedini imaju alate potrebne za riješavanje ove situacije. Isto tako najavljujemo osnivanje Radne skupine za Očuvanje i uređenje gradskih igrališta te pozivamo zainteresirane građane da se uključe u rad skupine.

Nakon konzultacija s pravnicima, arhitektima i urbanistima ali i razgovora vođenih prošle godine s predstavnicima Tankerske Plovidbe d.d. te Grada Zadra, smatramo da institucije Grada po hitnom postupku trebaju napraviti sljedeće korake:

1) započeti proces izmjene DPU zapadni poluotok s ciljem prenamjene zemljišta 9430/2 iz M (mješovita namjena, pretežno poslovna) u Sportsko-Rekreativnu zonu.

Na taj način Grad Zadar bi onemogućio gradnju bilo kakvog objekta na spornom zemljištu te ga jednim potezom “obranio” od rušenja ali i osigurao povoljnu startnu poziciju za drugi korak.

2) Grad Zadar treba u što hitnijem roku započeti pregovore s Tankerskom Plovidbom d.d. s ciljem otkupa zemljišta na kojem je igralište. Otkup zemljišta ne mora nužno značiti financijsku isplatu. Taj proces može biti realiziran na razne načine, a možda najrealniji scenarij je obeštećenje Vlasnika kompenzacijom – darivanjem nekog od brojnih zemljišta ili nekretnina u vlasništvu Grada, pa i Županije, u zamjenu za prijepis vlasništva nad zemljištem 9430/2. Na spomenutom sastanku Vlasnik je pokazao spremnost da uđe u takve pregovore s institucijama Grada Zadra.

3) Kao znak spremnosti da se uhvati u koštac s ovim problemom Grad Zadar s institucijama (TZGZ i sl.) treba osigurati maksimalnu podršku organizatorima planiranih natjecanja te stati “iza njih” kao Generalni Pokrovitelj, a sve s ciljem kako bi se sportska i kulturna događanja ovog ljeta na igralištu Mornarica mogla održati po planiranom rasporedu i po uvjetima kao i proteklih godina.

Za kraj, želimo zamoliti sve uključene strane da pokažu političku zrelost, prepoznaju važnost ovog trenutka u povijesti našeg grada, da ostave po strani sve podjele i politikantstva te da zajedničkim snagama pronađemo načina da riješimo ovu situaciju.

S tim na umu, MO Poluotok daje na raspolaganje sve informacije kojima raspolaže, te smo spremni na svaki način pomoći u riješavanju ovog problema.

Kad god je bilo najteže znali smo reagirati zajedničkim djelovanjem, sada je najteže dici kalelarge, ljubiteljima košarke i stanovnicima Kampo kaštela ali i grada Zadra u cijelosti koji bi bez Mornarice nepovratno izgubio svoj identitet.

Posvetimo se zato višem cilju i udružimo snage. Sigurni smo da ćemo samo na taj način zajedno doći do pozitivnog ishoda ove situacije.

S poštovanjem,

Vijeće MO PoluotokRelated Articles

Komentari

  1. Opipljivo svjedočenje Kako sam dobio zajam

    Pozdrav svim građanima Hrvatske i šire Moje ime je gospođica Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 150000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospođa Dora Wealth, dobio sam zajam od 2% kamate, ona daje i sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugoročnih zajmova, poslovnih zajam i kratkoročni zajam itd. Ako vas zanima zajam, možete se sigurno obratiti izravnom e-mailom na: dorabogatstvofinancijskoulaga@yahoo.com WhatsApp (+16014560144)

    Hvala vam na vašem vremenu dok čitate.?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close