ZadarZadne-Izdvojeno

Mjesni odbori oko Dikla: Ne dovozite nam tuđi otpad, blokirat ćemo smetište!

Aktivnosti Inicijativnog odbora koji su osnovali mještani nekih ravnokotarskih mjesta i njihovo protivljenje izgradnji centra za zbrinjavanje otpada u Biljanima Donjim, izazvale su reakciju pet mjesnih odbora najbližih postojećem deponiju otpada u Diklu.

Predsjednici mjesnih odbora Diklo, Bokanjac, Novi Bokanjac, Puntamika i Kožino traže od gradonačelnika Zvonimira Vrančića da raskine ugovore o dovozu otpada iz okolnih općina i javno se izjasni o nastavku gradnje centra u Biljanima ili će, u protivnom, organizirati peticiju i masovne prosvjede s blokadom smetišta u Diklu.

 Ekološka katastrofa

“Postojeće smetište na području Dikla samo zahvaljujući djelatnicima ‘Čistoće’ izbjegava ekološku katastrofu. Kapaciteti su maksimalno iskorišteni i svako širenje dovelo bi do ekološke katastrofe. Kao jedino smetište u gradu na koje se sa sela, općina i gradova dovozi smeće praktički u centar grada, kao takvo više ne smije postojati”, stoji u dopisu upućenom gradonačelniku Vrančiću.

“Pedeset godina mještani ovih mjesnih odbora slušaju prazna obećanja da će se navedeno smetište konačno sanirati i zatvoriti, te da će se cjelokupni sustav gospodarenja otpadom urediti na ekološki prihvatljiv način na lokaciji prihvatljivoj za to.

Napokon, nakon posjeta sada već bivše ministrice Mirele Holy dogovoren je nastavak projekta i kraj agonije mještana Dikla, Kožina, Bokanjca, Novog Bokanjca, Puntamike i ostalih dijelova grada Zadra”, stoji u dopisu.

Zbog svega toga, “mještani ovih mjesnih odbora zahtijevaju od zadarskoga gradonačelnika zabranu prihvaćanja i odlaganja smeća s područja koja nisu pod administrativnom upravom Grada Zadra. Tražimo poništenje svih ugovora s drugim općinama i gradovima izvan granica Zadra. U tijeku su pripreme za potpisivanje peticije, a u slučaju ignoriranja našeg zahtjeva spremni smo za masovne prosvjede i blokiranje odlagališta, a tražit ćemo i ekološku naknadu za sve godine koje nam je smetište u dvorištu”, najavljuju predsjednici pet gradskih mjesnih odbora.

 

Gašenje odlagališta

Kad smo ga zamolili za komentar tog zahtjeva, gradonačelnik Vrančić uputio nas je na svoga zamjenika Dražena Grgurovića koji se sastao s predstavnicima mjesnih odbora.

− Obavili smo razgovor s ljudima iz tih mjesnih odbora i direktorom “Čistoće”. Razumijemo te ljude, ali nema potrebe za raskidanjem ugovora jer sve aktivnosti na izgradnji centra u Biljanima idu dalje. Ljudi su uzbunjeni nekim najavama da će ostala odlagališta u Zadarskoj županiji biti ugašena, te da će sve do 2018. godine sav otpad ići na Diklo. Ali to nije točno, predstavnicima mjesnih odbora zajamčili smo da ni kilogram otpada s četiriju odlagališta u županiji neće stići na Diklo − kaže dogradonačelnik Dražen Grgurović, ocjenjujući da je dogovor postignut i da su se strasti smirile.

Međutim, predsjednik MO-a Diklo Božidar Grancarić ne dijeli njegovo mišljenje:

− Nismo odustali od svojih zahtjeva! Jedini dogovor koji smo postigli jest da pričekamo ili pismeni odgovor gradonačelnika Vrančića na naš zahtjev ili njegovo obraćanje javnosti o tome ide li izgradnja centra u Biljanima dalje ili ne ide. Dok ti odgovori ne dođu, svih pet mjesnih odbora nastavljaju s pripremama peticije i blokade smetišta, jer naši mještani nakon ovoliko godina i praznih obećanja više nemaju živaca čekati − kaže Grancarić.





Related Articles

Back to top button