ZadarZadne-Izdvojeno

Na Belafuži otvoren trg sa špinom

spinaNekoliko desetaka metara od mjesta gdje je bila stara belafuška špina na novouređenom trgu jutros je otkriven spomenik špini i ženi s Belafuže.

Kip žene, rad akademskog kipara Ratka Petrića, odmah su prozvali Valentinom. Pet godina je brončana statua bila u dvorištu Sonje Petrić. Preselili su je ovih dana, nakon što je uređen trgić sa špinom. Žitelji Belafuže prisjetili su se prije otvorenja kipa i trga, koliko im je značila stara špina. Osim što je ljudima služila za opskrbu vodom, bila je i mjesto sastajanja i druženja. Zato su stanovnici toga zadarskoga kvarta bili toliko uporni da se napravi nova špina i postavi kip ženi iz njihova kvarta.

Iako je bilo kritika u Gradskom vijeću zbog troška od oko 600.000 kuna za uređenje trga, zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, koji je prostor i otvorio, smatra da nisu pogriješili udovoljavajući ljudima s Belafuže.

Kad vidim ovolike ljudi, znači da je Društvo prijatelja Belafuže bilo u pravu kada su inzistirali da se ovo napravi. Mi smo naravno imali sluha za svoje građane i napravili smo to što smo napravili. Tako da će ovo biti jedna mala točka, oko koje će se okupljati ne samo žitelji ovoga kvarta, nego i prolaznici. To je mjesto koje će zapravo pričati i priču o povijesti ovoga kraja, rekao je zadarski gradonačelnik.

Trošak potrošnje vode iz belafuške špine, s kojom se prvi “počastio” gradonačelnik, snosit će Grad Zadar.





Related Articles

Back to top button