ZADAR SportZadne-Izdvojeno

Na Olimpijskim igrama bit će mnogo Zadrana

Jedni su osvojili novu medalju na Svjetskom prvenstvu u Barceloni za klasu 470, a drugi, odnosno druge su ostvarile plasman na Olimpijske igre.

Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su četiri svjetske medalje na posljednje četiri Svjetska prvenstva i to u olimpijskom ciklusu. Ovaj put su dojedrili do bronce.

– Nije bilo jednostavno. Definitivno nije. Jedrili smo sedam dana, imali smo boljih i lošijih jedrenja, ali u konačnici smo se za medalju borili sa finskom posadom. Bili smo mi dobri tijekom čitavog prvenstva, non stop bili među prvih četiri-pet posada, a li na kraju se sve odlučivalo u jednom plovu – objasnuo je Fantela. A taj plov je u konačnici završio dobro za zadarsku posadu.

– Finci su imali isti broj bodova kao i mi. Znači, trebalo je u zadnjem plovu biti bolji od njih. A taj plov je bio drukčiji nego ostali. Odlučili su da je “medal race” kraći nego ostali plovovi i da nosi duplo veći broj bodova. Sve u svemu nije se bilo jednostavno snaćći u tome. Ali snašli smo se. Dobro smo se pripremili za taj plov. Imali smo odličan start i uspjeli smo završiti ispred njih – dodao je Fantela, koji je sa svojim “brodskim kolegom” Igorom Marenićem osvojio je zaista imponzantan broj medalja. Juniorska odličja je teško izbrojiti, nakon čega su se krenule nizati i seniorske medalje. Nitko u povijesti hrvatskog jedrenja nije osvojio svjetsku medalju u olimpijskom dvojcu, tako da će ove rezultate zaista biti teško nadmašiti.

– Dobar je osjećaj kada pišeš povijesti. Ali naši rezultati nisu stigli preko noći. Sve je to rezultat mnogo rada i odricanja. Sigurno da je potrebno i malo sreće u svemu tome, ali rad je najvažniji. Ogromne zasluge idu i našem treneru Edi Fanteli koji se potpuno brine o svim segmentima naših karijera.

Fantela i Marenić svojim rezultatima su dokazali da su jedni od preternenata za olimpijsku medalju. Mnogi Zadrani i Hrvati to od njih i očekuju, no Marenić ističe kako oni ne osjećaju prevelik pritisak.

– Ne razmišljamo o pritisku. Pokušat ćemo se ponašati kao da je to svaka druga regata. Nama je trenutni najvažnije da se dobor pripremimo za Olimpijske igre. Za to napraviti imamo dva mjeseca i u tom vremenu nastojat ćemo stići na Olimpijske igre maksimalno pripremljeni te dobro naviknuti na uvjete i regatno polje – napomenuo je Marenić.

A ogroman uspjeh ostvarili su. Za razliku od muških kolega u klasi 470, ovo je za Eniu Ninčević i Romanu Župan bio pinoirski podhvat. Nakon sedam godina zajedničkog jedrenja jedini hrvatski dvojac u ovoj disciplini ostvario je fantastičan uspjeh te se uspio kvalificirati na Olimpijske igre. Logićno, nakon tog podhvata za Zadranke sreći nije bilo kraja.

– Bilo je izrazito stresno i teško. Tek sada osjećamo koliko smo psihofizički na nuli. Sigurno da nam je sada potreban mali odmor, nakon čega ponovo krećemo s treniznima i pripremama za Olimpijske igre – kazala je Enia Ninčević

Ninčević i Župan odlično su krenule u regatu. Od početka natjecanja bile su u samom vrhu, no onda stižu prvi problemi.

– Zapuhalo je malo jače i postalo je mnogo napornije. U tom trenutku one teže posade su se probile naprijed, a za nas je bilo važno da smo uspjele ući u tu zlatnu skupinu.

A onda stiže konačni obračun. Bilo je pet mjesta za šest bodova, a Zadranke su imale pred zadnji plov dva boda prednosti ispred austrijske i četiri boda prednosti ispred ruske posade. Trebalo je tad zadržati mirnu glavu i ući u cilj ispred tih posada.

– Dobro smo se taktički spremili za taj zadnji plov koji je zaista bio težak. No, na kraju sve je ispalo kako treba.

Romana Župan je skočila u hladno more u Barceloni nakon što je postalo jasno da ona i Enia nastupiti na Olimpijskim igrama.

– Teško se bilo pripremiti na sve te emocije. Mislim da nas dvije još nismo svjesne što smo uradile.

A sada se uskoro kreće dalje. Za sedam dana Ninčević – Župan te cijela hrvatska olimpijske sekcija odlazi na Svjetski Kup.

– Nema smisla sada se previše odmarati i uživati u ostvarenom. Potrebno nam je sada što više jedrenja i potrebno nam je biti što više u jedriličarskim krugovima. Na taj način je puno lakše ići naprijed – dodala je Romana Župan.





Related Articles

Back to top button