IzdvojenoZadar

Na Petrićima osvanuo veliki mural u čast prerano preminulog Marka Novkovića

U Zadru je dovršen mural posvećen preminulom pilotu Marku Novkoviću. Njegovi prijatelji i poznanici dali su izraditi uspomenu na natporučnika koji je u svibnju izgubio život u padu školskog vojnog zrakoplova u Biljanima Donjim.

Mural se nalazi na Putu Petrića, nadomak osnovne škole Šimuna Kožičića Benje.

“Cijeli mural je upravo prisjećanje i slavljenje života Marka Novkovića koji je u tako kratkom vremenu ostvario tako mnogo i u nasljeđe nam ostavio puno ljubavi, strasti za životom, ali i veliku odgovornost da vrijednosti koje je živio Marko velikim dijelom živimo i svi mi koji smo imali sreće poznavati ga i prijateljevati s njim”, stoji u priopćenju prijatelja prerano preminulog Novkovića.

“Markov portret je u prvom planu, a s nevjerojatnom razinom detalja  umjetnik je uspio naglasiti svu slojevitost njegovog karaktera. U pozadini portreta nalazi se Velebit od Stapine s lijeve strane prema Tulovim gredama na desnoj strani pa smo i time htjeli naglasiti važnost planine i planinarenja u Markovu životu. Naime, Marko je za planinu bio jako vezan, a  konture Velebita na muralu, njegova brda i udoline ujedno predstavljaju i Markov životni put koji je bio prepun uspona i padova. Na desnom zidu gdje se u pozadini vide Tulove grede i pet aviona Akrobatske grupe HRZ-a Krila Oluje, čiji je Marko bio član kao šesti pilot i letio na poziciji vanjskog desnog pratitelja, na tom istom zidu ispisan je  Markov  tekst koji nosi naslov Smisao života, a kojega je Marko jednom prigodom i napisao pa se i iz toga teksta da iščitati sva veličina Markova postojanja”, naglašavaju.

Natporučnik Marko Novković preminuo je u padu školskog vojnog zrakoplova Zlin 7. svibnja u Biljanima Donjim kod Benkovca. Imao je 31 godinu.

Život je tad izgubio i poručnik Luka Jagatić (25) iz Peskovca.

Foto: Toni Opačić.


Related Articles

Back to top button