IzdvojenoZadar

Na Smiljevcu i dalje neopisivo smrdi

Na poziv iz gradske uprave, zadarski novinari su po čistom, burnom jutru u neposrednoj blizini mogli osjetiti intenzitet smrada iz bazena za prihvat septika pročistača otpadnih voda koji je prije osam godina otvoren na lokaciji nasuprot Gradskog groblja.

Danas je i službeno najavljeno natkrivanje tih bazena te u sklopu velikog zahvata na projektu uređaja, kojeg je Odvodnja nazvala Centar. Direktor Odvodnje, Ante Josip Šikić zajedno s gradonačelnikom Božidarom Kalmetom i njegovim zamjenikom Zvonimirom Vrančićem otkrili su kako će završni zahvat na tom uređaju stajati 7 milijuna kuna.

Udio Grada bit će 20 posto, a hoće li se to odraziti na još jednu stavku u računu za vodu, znat će se dogodine, kada gradnja počne. Natječaj za izvođača radova je na provjeri kod Hrvatskih voda, preko kojih je i nabavljena postojeća, dokazano loša tehnologija pročistača otpadnih voda. Direktor Odvodnje, diplomirani inženjer strojarstva, uspio je dokučiti nova rješenja kojim bi se taj uređaj pretvorio u bezmirisno postrojenje. U tom zahvatu obavit će se šest manjih projekata. Jedan od njih je i priprema tehnološke vode za potrebe rada uređaja. Direktor Šikić nam je pojasnio kako će time doći do uštede od 100 tisuća kuna mjesečno, koliko se trošilo za vodu. Tom svježom vodom prale su se rešetke i uređaja od svega što građani bacaju u kućne i druge otvore otpadnih voda.

Na uređaju će se ugraditi i pročišćavanje zraka iz bazena koji će se dogodine natkriti.
Gradonačelnik je obišao i tri manje ulice uz Ulicu Franka Lisce u kojima je na kanalizaciju spojeno 45 obiteljskih kuća. Dogodine bi se trebala probiti i Šižgorićeva ulica koja bi stanovnicima tog dijela Ričina omogućila pristup na Ulicu F. Lisice. Na putovima završenih projekata Odvodnje, svita iz gradske uprave obišla je i crpnu stanicu Crpnu postaju javnog sustava odvodnje Gaženica.

Foto: Zadarski list





Related Articles

Back to top button