ZadarZadne-Izdvojeno

Na zadarskom području 469 osoba pretrpilo je nasilje u obitelji, 73,7 posto su žene

Domestic violenceOdlukom Hrvatskog sabora iz 2004. godine, na današnji datum obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Spomen je to na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio je suprugu Gordanu, njezinu odvjetnicu Harju Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec.

Naravno, dan je ovo kada još jednom javno govorimo o nužnosti osvješćivanja građana o obiteljskom nasilju i nasilju nad ženama kojeg u prvom redu valja prepoznati kao društveni problem, odnosno nikada ne dozvoliti da odnos zlostavljača i žrtve  percipiramo kao privatnu razmiricu, ono što se događa u četiri zida nečije tuđe kuće i u što se ne želimo umiješati.

Policijska uprava zadarska je u osam mjeseci  2015. godine prijavila 445 počinitelja zbog počinjenja 358 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. U odnosu na osam mjeseci 2014. godine  došlo je do pada broja prekršaja za 2,4 posto te porasta prijavljenih počinitelja za 2 posto.

31, 4 posto počinitelja su „povratnici“

U 2015. godini oštećeno je 469 osoba od toga su 346 osobe ženskog spola, odnosno 73,7 posto. Kada govorimo o počiniteljima, 365  osoba je muškog spola, a 80 osoba je ženskog spola. Od ukupnog broja počinitelja 140 njih su povratnici, odnosno, 31,4 posto od ukupnog broja počinitelja.

Nasilje kao kazneno djelo – zadarsko državno odvjetništvo obrađuje 7 slučajeva

Izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, od 31. svibnja 2015. godine, nasilničko ponašanje u obitelji se sankcionira i kao kazneno djelo.

„Tko teško krši propise o zaštiti od nasilja u obitelji i time kod člana obitelji ili bliske osobe izazove strah za njezinu sigurnost ili sigurnost njoj bliskih osoba li je dovede u ponižavajući položaj, a time nije počinjeno teže kazneno djelo, kazniti će se kaznom zatvora do tri godine.“

U posljednja tri mjeseca, od kada se navedeno kazneno djelo sankcionira, PU zadarska je obradila te procesuirala nadležnom općinskom državnom odvjetništvu 7 kaznenih djela nasilničkog ponašanja u obitelji. Od ukupno  7 oštećenih osoba, 5 osoba  je ženskog spola.

Edukacija policijskih službenika koji se susreću s nasiljem

PU zadarska kontinuirano  kroz dopunsko stručno usavršavanje provodi edukaciju policijskih službenika koji se u svom radu susreću s problematikom nasilja u obitelji ( pet sati tjedno). Predavači su  specijalizirani policijski službenici kriminalističke policije koji polaznike DSU kroz teoretski dio senzibiliziraju  s navedenom problematikom.  Isto tako, policijski službenici se kroz predavanja informiraju o fenomenologiji, pojavnim oblicima i najčešćim karakteristikama počinitelja obiteljskog nasilja, a sve sa svrhom što učinkovitije zaštite osoba  ugroženih osoba.

Slučajeve obiteljskog nasilja može se  prijaviti osobnim dolaskom u najbližu policijsku postaju ili pozivom na telefon 192 koji je dostupan tijekom cijelog dana kao i na mail adresu: zadarska@policija.mup.hr.
Related Articles

Jedan komentar

  1. Prije svega, hvala dr. Agazara što ste mi pružili moju voljenu u roku od 48 sati. Nemam što reći osim zahvaliti se i reći da sam sretna .. Moja draga me tretira bolje i većinu svog vremena provodi sa mnom sada mi govori koliko me voli nego ikad prije. Ako imate problema sa svojim ljubavnika, obratite se liječniku Agbazaroj e-mail: ( agbazara@gmail. com ) ili WhatsApp ( +234 810 410 2662 ), jer je on rješenje svih problema u odnosima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close