Nadrealni svjetovi Salvadora Dalija

Izložba naziva Nadrealni svjetovi Salvadora Dalija predstavlja izbor oko 200 najpoznatijih grafičkih listova, skulptura, tapiserija i reljefa, predmeta od keramike, stakla te uvijek prepoznatljive Dalijeve sofe u obliku usana glumice Mea West.

Postavljena je s idejom da posjetitelja povede u nadrealni svijet velikog genija, osvijetli ne samo rad već i život i djelovanje tog velikog majstora i njegove nenadmašive mašte.

Na samoj izložbi možete vidjeti izbor iz njegovih opusa: Božanstvena komedija i Biblia sacrate izbor iz opusa Konji i kompletne mape Trorogi šešir, Edades de la vida i Homage Leonardu da Vinciju.

Iz Dalijevog izvanrednog opusa slikarstva, dizajna pa čak i skulptura  upravo je grafika područje stvaralaštva koja je njegovu umjetnost približila najširem krugu publike. Grafički su radovi uglavnom izrađivani serijski i izdavani u mapama. Grafika je u isto vrijeme bila izvrsna prilika za Dalija da ilustrira književna djela koja su  mu bila posebno bliska ili ona koja je htio komentirati i nadograditi  svojim radom.

Za opus Božanstvena komedija tog svestranog i ekscentričnog umjetnika angažirala je talijanska vlada 1950 godine povodom sedamstote godišnjice Danteovog rođenja. Za ovu seriju Dali je izjavio da posebno oslikava njegov  osobni duhovni razvoj i da mu je rad na toj mapi predstavljao izazov, ali kasnije, u svome stilu izjavljuje da Božanstvenu komediju nikada nije pročitao.

Narodni muzej Zadar popratio je izložbu edukativnom programom koji pomno prati nadrealni svijet koji nam je Dali doveo u Zadar. Osim stručnog vodstva na izložbi, koje je dostupno na hrvatskom i engleskom jeziku, na izložbi vas očekuju radionice primjerene svimgeneracijama. Sudjelujte u natječaju Najbolja „Dalijevska“ fotografija u kreativnim radionicama Inspiracija likom i djelom Salvadora Dalija i umjetnošću nadrealizma, likovnim radionicama (izrada magneta, crtanje, pronađi sliku, izrada predmeta od gline), radionicamazračnog kista: Nadrealni Zadar, koje uključuju modno crtanje i modnu ilustraciju, dizajn tekstila, oblikovanje uzoraka-pattern i dizajn odjeće. Umjetnik na jedan dan, samostalne likovne radionice omogućuju našim posjetiteljima da se kreativno izraze u svakom trenutku.

Radno vrijeme Kneževe palače: od 1. rujna do 10. listopada od 9 do 22 sata i od 1. listopada do 15. listopada od 9 do 20 sati.





Back to top button