Tehnologija

Najposjećenije Facebook stranice su eZadar, Zadarski.hr, ZADAR News i Kalelarga info

Rezultati najnovijeg internetskog istraživanja provedeni uvidom u Facebookove javno dostupne podatke na dan 19.9.2016. godine pokazuju kako su četiri najutjecajnija zadarska portala na najpopularnijoj društvenoj mreži na svijetu portali eZadar, Zadarski.hr, ZADAR News i Kalelarga info.

Što predstavlja funkcija People Talking About This?

Naime, krajem 2011. godine Facebook je na svoj javno dostupni servis uveo opciju “People talking about this” koja daje ukupan zbir svih komentara, dijeljenja, lajkanja i ostalih interakcija korisnika na određenoj Facebook stranici.

Što ako stranica ima ogroman broj lajkova, a nizak People Talking About This rejting?

Sam Facebook se od prvog dana bori protiv lažnih, odnosno ilegalno kupljenih Facebook lajkova. Tako, primjerice, ako u Google ukucate “Buy fake Facebook likes” dobivate priliku kupiti 1000 lajkova za samo $10. Međutim, nakon što dobijete 1000 kinesnih ili vijetnamski korisnika, oni postaju samo broj na vašoj stranici, a njihova interakcija na Faceebook stranici – ne postoji.

Preko 40 tisuća lajkova, a interakcija na stranici gotovo da i ne postoji

Takav primjer koristi jedan zadarski blog koji se predstavlja kao portal, često koristeći lažnu i nepostojeću statistiku. U ovom slučaju, radi se o Facebook stranici koja ima, preko 40 tisuća lajkova, a People Talking About This rejting im je bitno niži od Facebook stranica koje imaju više od duplo manje lajkova. Također, uvidom u Facebook stranicu kojoj ovdje nećemo raditi reklamu, a svi znamo o kome se radi, primjetno je kakvo gotovo nikakve interakcije “korisnika” koji su “lajkali” stranicu – gotovo pa i nema. Tako pojedine objave na istoj stranici imaju po jedan ili niti jedan lajk, dok na drugim, konkurentskim Facebook stranicama iste objave prikupe i stotine, nekad i tisuće lajkova, podjela i komentara.

U konačnici, kupnja ilegalnih lajkova se ne isplati, upravo radi gore navedenog primjera kako stranica nakon kupnje spornih lajkova postaje neinteraktivna, a jedino veliko što se na istoj vidi je broj – lažnih lajkova. Jer, složit ćete se, stranica koja nema interakciju korisnika i nije stranica.

Prava i realna statistika

Tako portal eZadar, koji je pokrenut 2007. godine, otkako ima svoju Facebook stranicu, za posljednji period ima 16,250 People Talking About This. Slijedi ga portal Slobodne Dalmacije, Zadarski.hr sa 8,094, dok se na trećem mjestu nalazi portal ZADAR News sa 7,305. Na respektabilnom četvrtom mjestu našao se portal Kalelarga info koji je u manje od godinu dana postojanja dosegao visoki metrički broj od čak 6,537 People Talking About This.
Ostali zadarski portali imaju bitno nižu referencu People Talking About This, te se uglavnom radi o portalima koji sa svojim Facebook stranicama nisu previše aktivni na ovoj društvenoj mreži.





Related Articles

Back to top button