IzdvojenoZadar

NAKON 32 GODINE TRADICIJE Nadbiskup Želimir Puljić zabranio održavanje neokatekumenskog bdijenja u Zadru

Noć sa subote 16. na nedjelju 17. travnja 2017. godine, odnosno noć uskrsnog bdjenja ostat će za zadarske Neokatekumene upamćena kao prva noć u kojoj članovi ove Katoličke formacije koja je priznata od Pape i same Crkve nisu smjeli u svom gradu, nakon pune 32 godine dočekati Uskrs po neokatekumenskim običajima.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić odlučio je tako da Neokatekumeni neće moći održati bdjenje po svojim običajima koji se ne razlikuju u bitnome od običaja obične mise, pa su se tako zadarski neokatekumeni, mimo dogovora sa župnicima, svojevoljno uputili u Udbinu gdje su u Crkvi hrvatskih mučenika održali bdjenje koje je potrajalo do dugo u noć.
Inače, neokatekumensko bdjenje razlikuje se od obične mise po tome što duže traje, odnosno ima više čitanja, a pjesme koje se izvode, pisane su na Španjolskom jeziku (U Hrvatskoj se koriste prijevodi na našem jeziku, op.a.), a autor gotovo svih pjesama je Francisco José Gómez de Argüello, odnosno Kiko, osnivač neokatekumenskog puta.
Pjevanje hrvatskih katoličkih pjesama tipa “Krist na žalu”, “Dajemo ti slavu” i sl. nije dozvoljeno, već se moraju izvoditi isključivo pjesme španjolskog autora Kika. Još jedna bitna razlika između obične i neokatekumenske euharistije je u tome što na neokatekumenskoj euharistiji ili u ovom slučaju bdjenju, nakon određenih čitanja postoje “odjeci”, odnosno neokatekumeni nakon određenih čitanja, po želji i osobnom nahođenju ista komentiraju na glas, tj. govore “što im je određeno čitanje reklo za njihov život”.

Dva pokušaja zajedničkog bdjenja pa zabrana od strane nadbiskupa Želimira Puljića

Tako je prije dvije godine po prvi put na inzistiranje nadbiskupa Puljića na Belafuži umjesto standardnog neokatekumenskog bdjenja održano jedno, zajedničko bdjenje u samoj crkvi na kojemu su nazočili i članovi župe, kao i članovi neokatekumenske zajednice (inače, na neokatekumenskim bdjenjima u pravilu prisustvuju isključivo članovi neokatekumenske zajednice, ne i ostali župljani).

– Tada su se pjevale neokatekumenske pjesme i pjesme Zbora mladih Belafuža. I nakon tog zajedničkog bdjenja bilo je prigovora i s jedne i s druge strane, govori nam naš sugovornik, inače dugogodišnji član neokatekumenske zajednice u Zadru.

‘Nadbiskup Puljić radi sve da se ugasi neokatekumenski put u Zadru’

– Ostao je gorak okus u ustima nakon tog prvog eksperimentalnog bdjenja. Umjesto da su svi bili fokusirani na riječ Božju, kasnije su se po kavama komentirali neokatekumenski kantori (pjevači koji izvode neokatekumenske pjesme, op.a.) i naše pjesme, kao i Zbor mladih s Belafuže i standardne Katoličke pjesme. Potpuno nepotrebno i s jedne i s druge strane. Nekima nije bilo ugodno na bdjenju slušati odjeke (osobne i javne komentare Neokatekumena nakon određenih čitanja na ‘ono što nekome govori riječ iz određenog čitanja’) i sve skupa je ostalo na tim nepotrebnim prepucavanjima – kaže naš izvor s ‘Puta’ i dodaje: Nadbiskup Puljić radi sve da se ugasi neokatekumenski put u Zadru i našoj županiji, a hoće li u tome uspjeti, pokazat će vrijeme. Vi znate da se u Zadru u svega dvije crkve mogu održati neokatekumenske euharistije, što je sramotno ako uzmemo u obzir činjenicu da je neokatekumenski put priznat od strane svetog Pape Ivana Pavla drugog, kao i od cijele Katoličke crkve u cjelini. Dakle, Put je priznat kao takav, u cjelini, bez iznimaka i dodataka – onakav kakav je, a naš nadbiskup nama brani održavanje mise po neokatekumenskim, priznatim običajima od stranke najvišeg crkvenog poglavara i Crkve u cjelini – energično će naš izvor.

Lani posljednje zajedničko bdjenje

– Zadnje bdjenje koje smo održali u Zadru bilo je lani, opet nije bila dozvoljeno održavanje neokatekumenskog bdjenja, nego se inzistiralo na tome da se bdjenje održi u crkvi zajedno sa župljanima i to je bilo ok. Međutim, župniku don Dariju Tičiću su, koliko znam, stigle primjedbe župljana i on je o tome izvijestio nadbiskupa Puljića koji je ove godine zabranio taj miks i inzistirao je na čistoj klasičnoj misi bez ikakvih neokatekumenskih dodataka kao što su naše pjesme, odjeci na čitanja i slično – za kraj će naš Neokatekumen koji je želio ostati anoniman kako ne bi dobio ‘jezikovu juhu’ od svojih katehista (inače, katehisti su osobe koje održavaju Kateheze u župama, a nakon što se formira zajednica, oni, uglavnom laici, automatizmom postaju osobe kojima odgovaraju izabrani odgovorni tek formirane zajednice, a ispod odgovornih (za koje se u velikom broju slučajeva odabere jedan bračni par iz zajednice), hijerarhijski, nalaze suodgovorni zajednice, ostijarij (osoba koja se brine o posudama, cvijeću i ostalim predmetima za održavanje euharistije po neokatekumenskim običajima) i glavni kantor (pjevač op.a.).

Don Dario Tičić: Trebalo bi uvesti malo reda oko zbivanja u mojoj župi

Don Dario Tičić, župnik na Belafuži kazao je u razgovoru za ZADAR News kako njemu nitko od Neokatekumena nije rekao da će se neokatekumensko bdjenje održati u Udbini. Štoviše, kazao nam je kako se njemu kao župniku određene stvari uopće ne govore od strane katehista, pa radi toga dolazi u određene neugodne situacije.

– Kada je bilo zaređivanje jednog svećenika, ja o tome uopće kao župnik nisam bio obaviješten od strane katehista s Neokatekumenskog puta iz naše Župe, dosta toga ovdje se odvija pomalo stihijski i mislim da treba uvesti određenog reda. Do kad ću ja imati strpljenja trpjeti određene stvari, pokazat će vrijeme. Što se tiče bdjenja za Uskrs, mi smo od nadbiskupa dobili naputak kako će se misa održati po Misalu (Misal jedna je od bogoslužnih knjiga Katoličke Crkve) i to smo poštovali. Sveta misa održana je po običajima Katoličke crkve i tu ne vidim nikakav problem.

Nakon 32 godine Neokatekumeni su morali ‘odraditi’ bdjenje van Zadra, jeste li o tome bili upoznati?

– Ne, prije sam vam rekao da se ovdje neke stvari odvijaju stihijski i to je jedna od tih stvari. Meni nitko nije rekao da će oni otići u Udbinu i to je bilo prešućeno od strane njih. Ja sam tek kasnije doznao da su oni, nakon što su bili na bdjenju kod nas u župi, usred mise otišli u Udbinu. Znači usred euharistijskog slavlja nekolicina njih se pokupila i otišla. Što sam mogao, odradio sam misu do kraja, da bi tek naknadno doznao da su otišli u Udbinu. Vi morate znati da sam ja župnik svih župljana Belafuže, a ne samo Neokatekumena. Ne želim slušati o tome kako se netko favorizira, a netko ne. Dosta je bilo podjela i mislim da je nadbiskup ovaj put bio u pravu i da je donio pravu odluku koju su svi svećenici ispoštovali. Misa je održana po Katoličkim pravilima i to je to – za kraj će don Dario Tičić.

‘Nadbiskupija: Odakle vam informacije, recite nam tko su vam izvori, pa ćemo ovam odgovoriti na pitanja’

U međuvremenu, u podužoj pripremi ovog članka, pokušali smo doći do određenih odgovora i od strane samog nadbiskupa Puljića, koji je zabranio održavanje neokatekumenskog bdjenja u Zadru nakon 32 godine, međutim, Nadbiskupija je htjela znati tko su bili naši sugovornici i o čemu smo s njima pričali, koji su naši izvori informacija s kojima raspolažemo i odakle nam pojedini odgovori. Kako nismo htjeli odavati svoje izvore, odgovor od strane Nadbiskupije je izostao.

Don Piotr Maj: Nemojte pisati članak o ovoj temi

Do komentara kako komentira činjenicu da Neokatekumeni nisu uspjeli održati euharistijsko bdjenje pokušali smo doći i do don Piotra Maja, vodećeg katehista Neokatekumena za područje bivše Jugoslavije, no od njega smo dobili samo neugodne sms poruke i molbe da se ‘o ovoj temi ne bi trebalo pisati’. Baš suprotno, mislimo da se o ovoj temi treba i mora pisati, pa samo jednu od niza poruka koje smo primili od Maja – prenosimo:

– Što se tiče puta, ne morate pisati nikakav članak, nama to uopće ne treba. Molimo vas da se pozabavite nekom drugom temom.

ČINJENICE U BROJKAMA: Dolaskom nadbiskupa Puljića u Zadar, neokatekumenske euharistije mogu se održati u svega dvije župe

Bilo kako bilo, činjenica je da je jedna Katolička formacija koja je priznata od Pape i same Katoličke crkve od dolaska nadbiskupa Puljića u Zadar gotovo pa ugašena. Euharistije koje su se do njegovog dolaska mogle neometano održavati u svim zadarskim župama, svedene su na to da se iste mogu održavati jedino i isključivo u crkvi Svete Stošije na poluotoku i na Belafuži. Župa u kojoj je krenuo neokatekumenski put davne 1985. godine također je zatvorila vrata održavanjima euharistije zadarskim neokatekumenima i to krajem prošle godine kada je zaiskrilo između određenih katehista i župnika don Martina Jadreška. Do kada će se neokatekumenske euharistije moći održavati u Zadru, pitanje je na koje odgovor zna jedino i isključivo nadbiskup zadarski, Želimir Puljić.

O NEOKATEKUMENSKOM PUTU

 • Neokatekumenski put je nastao pod utjecajem II. vatikanskog sabora kojega je Crkva potaknula kao odgovor na društvene promjene u 19. i 20. stoljeću na poseban način sekularizaciju. Inicijatori Neokatekumenskog puta jesu španjolski slikar Kiko Argüello i Carmen Hernández, diplomirana kemičarka koji su se susreli u siromašnoj četvrti Palomeras Altas, u predgrađu Madrida. Tu se nakon nekoliko godina oblikovala kerigmatsko-katehetska sinteza, koja će postati temelj Neokatekumenskog puta.
 • Godine 1974. zahvaljujući nadbiskupu Annibale Bugniniu Kongregacija za Bogoštovlje i sakramente objavila je u svojem službenom listu kratku bilješku gdje je po prvi puta odano priznanje Neokatekumenskom putu.[4]
 • Neokatekumenski put je stigao u Hrvatsku zahvaljujući katehistima itinerantima vlč. Giacomu Raineriu, Luciji Toso i Giorgiu Carnelosu.
 • Godine 1990. Neokatekumenski put je priznao papa Ivan Pavao II. kao itinerarij katoličke formacije valjane za društvo i za današnja vremena[5]
 • Prvo odobrenje Statuta Neokatekumenskog puta ad experimentum dogodilo se u lipnju 2002. dok je konačno odobrenje stiglo u lipnju 2008.
 • 26. lipnja 2003. preko Tiskovnog ureda Svete Stolice Vijeće za laike u priopćenju pojašnjava da se radi o “događaju od znatne crkvene važnosti jer se Neokatekumenski put, koji se pojavio u Španjolskoj 1964., sad već proširio u više od sto zemalja svijeta, od kojih su neke na misijskim područjima… Put se stavlja u službu dijecezanskim biskupima i župnicima kao način ponovnoga otkrivanja sakramenta krštenja i trajnoga odgoja u vjeri… Neokatekumenski put je, osim toga, sredstvo kršćanske inicijacije odraslih koji se pripremaju primiti krštenje.[2]
 • Dne 26. prosinca 2010. odobren je “Katehetski direktorij Neokatekumenskog puta”. [6]
 • Dekretom od 8. siječnja 2012. Vijeće za laike, nakon što je Kongregacija za bogoštovlje i sakramente dala svoje pozitivno mišljenje, odobrilo ona slavlja itinerarija Neokatekumenskog puta koja su sadržana u Katehetskom direktoriju Neokatekumenskog puta,[2] koja zbog svoje naravi nisu propisane normama crkvenih liturgijskih knjiga.[7] Primjerice, dopušteno im je nedjeljnu euharistiju slaviti u malim skupinama subotom navečer, s time da to slavlje mora biti otvoreno svim vjernicima. [2] Namjera je ne izdvajati članove Neokatekumenskog puta iz župne zajednice.[2]

(Izvor: Wikipedija)

Foto: Novi listRelated Articles

Komentari

 1. Hvala Gospodinu sto nam je dao ovakvog nadibiskupa, samo tako nastavite dragi biskupe, bit cete napadani i nek vam je to i kriz i radost jer znate da cinite ono sto Gospodin zeli a ne nekakav Kiko.

 2. Puna podrška nadbiskupu puljiću.
  Od kad je dosao u Zadar polako i postepeno uvodi reda. Neokatekumeni su židovsko protestantska slijedba unutar katoličke crkve koja se ponaša kao trojanski konj.
  Samo kad rješava ove nadajmo se da će rjesiti i još neke sektice u biskupiji.

 3. Nisam članica neokatekumenskog puta (u Slavoniji ga čak niti nema), no koliko čitam i pratim imam u srcu jasnoću da su napadnuti neokatekumeni(a ne biskup kako tvrdi zdkatolik). Iskreno želim tom i takvom putu svako dobro i ustrajnost u naporima,kušnjama i teškoćama. Taj put je put odricanja, a to se baš ljudima ne mili. Lakše je ići “širokom , utabanom cestom” u tradicionalnoj crkvi, probdjeti sat vremena uoči Uskrsa (a i tih sat na silu i hoćeš-nećeš) nego se potpuno podrediti Kristu. A onda još kada vidiš kako su neki predani i “ludi” za Kristom – njih proglasiti sektom ili ih htjeti prisiliti da budu površni kao i većina ” folkloraša”. Griješite kada napadate neokatekumene i radije se oko toga posavjetujte sa svojim Bogom u svojoj nutrini. Božji blagoslov!

 4. Biskupu je vrijeme za mirovinu nek pusti narod da navjesta i evangelizira.treba biti skroz ogranicen da tako sto zabrani.poznajem biskupa osobno
  I nista me ne cudi. Trebaju mladi ljudi otvoreni zivotu na te pozocije a ne ljudi koji su za mirovinu mogla bih puno toga reci ali…….ali zbog takvih poteza ljudi pljulju po crkvi .tko je on da brani ljudima da slijede krista a papa kao vrhovni poglavar odobrava poniznisti mij puljicu

 5. Ja sam clan Neokatekumena. Osobno mi se vise svidja put , od recimo obicnog odlaska na misu jer na putu si vise ukljucen u krscanski zivot kroz edukaciju, kroz zajednicu, kroz pripreme aktivno si uljucen u zajednici cime vise i dublje ucis o vjeri i kako zivjeti vjeru. Na Neokatekumensom putu nikad nisam cula da se kritiziraju oni koji su van toga puta al unutar Crkve.Nikad nisam cula da je netko rekao mi smo bolji od njih jer smo ovdje.Ne. Pogled je uprt u Krista i izgaraju za Krista. Ima osobnih odjeka i iskustava na rijec iz Biblije cime jedni pomazu drgima.Ponekad vise otvori oci necije iskustvo nego citat iz Biblije kojeg jos uvijek nerazumijes. Jer svi znamo citat al ne razumijemo svi. To razumijevanje koje tumaci svecenik na Nedjeljnoj misi je prekratko vremena da bi nesto rastumacio svima. I onda cekati 7 dana da opet cujes ukratko tumacenje rijeci.U ovoj brzini tempa zivota i jurnjave to kratko nedjeljno tumacenje postaje toliko tiho da ga vanjska buka zagusi. Kod Neokatekumena zajednica je manja i sastaje se dva puta tjedno, a ako aktivno sudjelujes u pripremi onda i tri. Pa malo pripremis i pogledas Bibliju kuci u miru i tisini , to se skoro racuna kao cetiri… U danasnjoj svakodnevnici odraslog covjeka pritisnutog problemima i izazovima gdje vise ne znas kako postupiti te postaje upitno sto je normalno danas, uvijek se mozes obratiti starijim clanovima na putu katehistima koji na neki nacin vode zajednicu na putu i mogu ti pomoci u ispravnom donosenju odluke uzimajuci pri tome zakone u bibliji i pogled uprt u Krista.
  Ja to kod zupnika u crkvi ne mogu, jer vjerujem da zupnik ni ne zna tko sam ja od onolikog broja ljudi koji pohadjaju tu Crkvu. Na nedjeljnoj misi nemam iskustvo zajednice niti aktivnog sudjelovanja u zupi.

 6. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is excellent blog. A fantastic read. I will definitely be back.|

 7. I got this web site from my buddy who informed me on the topic of this web page and at the moment this time I am visiting this web site and reading very informative posts at this place.|

 8. First of all I would like to say terrific blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you do not mind. I was curious to know how you center yourself and clear your mind prior to writing. I have had a hard time clearing my mind in getting my ideas out. I do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally wasted just trying to figure out how to begin. Any recommendations or hints? Thanks!|

 9. Wow, awesome weblog structure! How long have you ever been running a blog for? you make blogging glance easy. The overall glance of your website is fantastic, let alone the content!

 10. It is the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or tips. Perhaps you can write next articles referring to this article. I want to read more things about it!|

 11. Because the admin of this web site is working, no doubt very quickly it will be renowned, due to its quality contents.|

 12. Right here is the right website for anybody who wants to understand this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I actually will need to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a subject which has been discussed for a long time. Wonderful stuff, just wonderful!|

 13. Hi I am so glad I found your webpage, I really found you by error, while I was looking on Bing for something else, Anyhow I am here now and would just like to say cheers for a remarkable post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the moment but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the excellent job.|

 14. Have you ever thought about publishing an ebook or guest authoring on other websites? I have a blog based on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my readers would appreciate your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.|

 15. I’m impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s equally educative and interesting, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is something which too few folks are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I found this in my search for something regarding this.|

 16. Hi, Neat post. There is an issue with your site in web explorer, would check this? IE nonetheless is the marketplace leader and a huge section of folks will omit your excellent writing because of this problem.|

 17. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this excellent blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will share this blog with my Facebook group. Chat soon!|

 18. I am truly glad to read this weblog posts which consists of plenty of useful facts, thanks for providing these data.|

 19. I believe that is one of the so much important info for me. And i am happy reading your article. But want to observation on few basic issues, The web site taste is wonderful, the articles is truly great : D. Just right process, cheers|

 20. Spot on with this write-up, I truly think this amazing site needs much more attention. I’ll probably be back again to read through more, thanks for the information!|

 21. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.|

 22. A person necessarily help to make significantly articles I might state. That is the first time I frequented your web page and up to now? I amazed with the research you made to make this actual put up incredible. Excellent task!|

 23. I simply want to tell you that I am just all new to blogs and actually savored this web page. Very likely I’m likely to bookmark your blog post . You amazingly have good posts. Thanks a bunch for sharing your blog site.

 24. Good day! I could have sworn I’ve visited this web site before but after looking at many of the posts I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m certainly pleased I found it and I’ll be bookmarking it and checking back often!|

 25. Hiya! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My site covers a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Excellent blog by the way!|

 26. Hey! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa? My blog discusses a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you’re interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Great blog by the way!|

 27. Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.|

 28. Hello would you mind stating which blog platform you’re using? I’m looking to start my own blog soon but I’m having a difficult time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!|

 29. whoah this weblog is great i like studying your articles. Stay up the good work! You realize, a lot of persons are searching around for this information, you could help them greatly. |

 30. I blog frequently and I genuinely appreciate your information. Your article has truly peaked my interest. I am going to book mark your blog and keep checking for new information about once per week. I opted in for your RSS feed as well.|

 31. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three e-mails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Bless you!|

 32. My spouse and I stumbled over here from a different page and thought I might check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to going over your web page repeatedly.|

 33. I don’t know whether it’s just me or if everyone else experiencing problems with your website. It seems like some of the written text on your content are running off the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if this is happening to them as well? This may be a issue with my internet browser because I’ve had this happen previously. Appreciate it|

 34. I know this website gives quality based content and additional stuff, is there any other web page which gives such data in quality?|

 35. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a friend who has been conducting a little research on this. And he actually ordered me dinner due to the fact that I found it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending time to discuss this issue here on your web page.|

 36. Hi there this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!|

 37. I know this website provides quality based content and extra material, is there any other web site which provides these information in quality?|

 38. I was curious if you ever considered changing the page layout of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two images. Maybe you could space it out better?|

 39. You actually make it seem so easy together with your presentation however I find this matter to be really something that I feel I might by no means understand. It kind of feels too complicated and extremely huge for me. I’m having a look ahead for your next publish, I will try to get the grasp of it!|

 40. Greetings from Los angeles! I’m bored at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break. I really like the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, very good blog!|

 41. This design is wicked! You most certainly know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!|

 42. Thank you for any other magnificent post. The place else may anybody get that kind of info in such an ideal means of writing? I have a presentation next week, and I am at the look for such information.|

 43. Thanks , I have just been searching for information approximately this subject for ages and yours is the greatest I have came upon till now. But, what in regards to the conclusion? Are you positive in regards to the supply?|

 44. It is the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve learn this post and if I may just I desire to recommend you few interesting issues or tips. Perhaps you can write subsequent articles regarding this article. I wish to read more things about it!|

 45. Thanks for one’s marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you’re a great author.I will ensure that I bookmark your blog and will often come back from now on. I want to encourage yourself to continue your great job, have a nice morning!|

 46. An impressive share! I have just forwarded this onto a coworker who was conducting a little research on this. And he in fact ordered me dinner due to the fact that I discovered it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to talk about this subject here on your site.|

 47. Hi there to every body, it’s my first pay a quick visit of this weblog;
  this blog consists of amazing and really excellent data for readers.

 48. Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely excellent. I really like what you have acquired here, really like what you’re saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible. I can not wait to read far more from you. This is actually a terrific web site.|

 49. I’m really enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Exceptional work!|

 50. Howdy! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when browsing from my iphone 4. I’m trying to find a template or plugin that might be able to resolve this problem. If you have any suggestions, please share. Cheers!|

 51. My partner and I stumbled over here coming from a different website and thought I might check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to looking into your web page yet again.|

 52. I have to thank you for the efforts you have put in penning this blog. I really hope to view the same high-grade blog posts from you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now ;)|

 53. Ahaa, its pleasant conversation concerning this paragraph here at this website, I have read all that, so now me also commenting at this place.|

 54. I’ve learn a few good stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting.

  I surprise how a lot attempt you place to create such a magnificent informative web
  site.

 55. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to design my own blog and would like to know where u got this from. appreciate it|

 56. Definitely believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks|

 57. I’m extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great blog like this one today.|

 58. It is the best time to make a few plans for the future and it is time to be happy.

  I’ve learn this publish and if I may just I wish to suggest
  you some attention-grabbing things or tips. Perhaps you could write next
  articles relating to this article. I want to read more issues approximately it!

 59. Very good blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers? I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely overwhelmed .. Any suggestions? Thank you!|

 60. Right here is the perfect website for anybody who really wants to find out about this topic. You realize a whole lot its almost tough to argue with you (not that I personally would want to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a topic that’s been written about for years. Wonderful stuff, just wonderful!|

 61. My partner and I stumbled over here coming from a different website and thought I might check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to looking at your web page again.|

 62. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively useful and it has helped me out loads. I hope to give a contribution & help different users like its helped me. Good job.|

 63. Howdy! I’m at work browsing your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the fantastic work!|

 64. Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too excellent. I actually like what you have acquired here, really like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it sensible. I cant wait to read far more from you. This is really a terrific website.|

 65. I am not positive the place you’re getting your information, but great topic. I must spend a while learning more or working out more. Thank you for fantastic info I used to be looking for this info for my mission.|

 66. I don’t even know the way I ended up right here, however I believed this post used to be good. I don’t understand who you might be however certainly you are going to a famous blogger should you are not already. Cheers!|

 67. Hello! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when browsing from my iphone 4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to correct this problem. If you have any recommendations, please share. Many thanks!|

 68. Aw, this was an exceptionally good post. Taking a few minutes and actual effort to make a superb article… but what can I say… I put things off a lot and don’t seem to get nearly anything done.|

 69. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me.|

 70. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was curious about your situation; many of us have created some nice practices and we are looking to trade solutions with other folks, be sure to shoot me an email if interested.|

 71. Please let me know if you’re looking for a author for your blog. You have some really good articles and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an e-mail if interested. Kudos!|

 72. Hi there to all, how is everything, I think every one is getting more from this website, and your views are good designed for new viewers.|

 73. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on several websites for about a year and am concerned about switching to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it? Any kind of help would be greatly appreciated!|

 74. Someone necessarily help to make seriously articles I might state. That is the very first time I frequented your web page and up to now? I surprised with the research you made to make this particular post incredible. Great task!|

 75. If some one needs to be updated with latest technologies after that he must be pay a quick visit this web page and be up to date all the time.|

 76. Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam responses? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it’s driving me mad so any assistance is very much appreciated.|

 77. Excellent post. I was checking constantly this weblog and I’m inspired! Very useful information specifically the final part 🙂 I handle such info much. I was looking for this certain information for a very long time. Thanks and good luck. |

 78. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you aided me.|

 79. I think the admin of this website is actually working hard in support of his website, because here every information is quality based data.|

 80. Link exchange is nothing else however it is only placing the other person’s webpage link on your page at proper place and other person will also do similar for you.|

 81. Aw, this was an extremely good post. Spending some time and actual effort to produce a top notch article… but what can I say… I put things off a whole lot and don’t manage to get anything done.|

 82. Nice post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Very helpful info particularly the last part 🙂 I care for such info a lot. I was seeking this certain info for a long time. Thank you and best of luck.|

 83. I’m truly enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Excellent work!|

 84. Somebody essentially assist to make critically posts I might state. This is the first time I frequented your website page and so far? I amazed with the research you made to create this particular post amazing. Wonderful activity!

 85. What i do not understood is in truth how you are not actually a lot more neatly-appreciated than you might be right now. You’re very intelligent. You already know thus significantly relating to this matter, produced me individually consider it from numerous various angles. Its like men and women are not involved except it’s something to do with Girl gaga! Your own stuffs outstanding. At all times deal with it up!|

 86. Thank you for every one of your labor on this blog. Gloria enjoys getting into research and it’s simple to grasp why. A lot of people learn all concerning the powerful method you convey effective things by means of your web site and recommend response from some other people on that area while my daughter is without question understanding so much. Enjoy the rest of the new year. Your conducting a remarkable job.

 87. I’m still learning from you, while I’m trying to reach my goals. I definitely love reading all that is posted on your blog.Keep the stories coming. I loved it!

 88. I do accept as true with all the concepts you’ve presented on your post. They are really convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are very short for beginners. May you please prolong them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

 89. Its such as you learn my thoughts! You seem to grasp so much about this, such as you wrote the guide in it or something. I feel that you can do with some to pressure the message house a bit, however instead of that, this is wonderful blog. A fantastic read. I will definitely be back.|

 90. I have been browsing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.|

 91. Thanks for all your valuable effort on this site. Betty take interest in carrying out research and it’s obvious why. A lot of people notice all relating to the compelling form you provide good guidance by means of this web site and therefore cause response from other people on this subject while our favorite princess has been being taught a lot. Have fun with the rest of the year. You have been doing a really great job.

 92. I used to be recommended this blog by my cousin. I’m no longer certain whether or not this publish is written by him as nobody else recognise such detailed about my problem. You’re wonderful! Thank you!

 93. Wow, wonderful weblog format! How long have you ever been running a blog for? you made running a blog look easy. The total glance of your website is fantastic, as well as the content material!

 94. I simply want to say I am very new to blogging and seriously liked this web-site. Probably I’m going to bookmark your website . You amazingly have amazing articles. Regards for sharing your website.

 95. Every weekend i used to pay a quick visit this website, as i wish for enjoyment, as this this web page conations actually nice funny material too.|

 96. Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me crazy so any help is very much appreciated.|

 97. Definitely believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks|

 98. Hey there, You’ve done an incredible job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this site.|

 99. If somebody like Julia Roberts or Natalie Portman had a personal blog where they posted pictures of their vacations or something, would you still take them seriously as actors? Do you think celebrities with personal blogs are less credible and taken less seriously than those who don’t? Furthermore, would you visit their blogs to see what they are up to?.

 100. Howdy would you mind letting me know which web host you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good web hosting provider at a fair price? Kudos, I appreciate it!|

 101. I’ve read a few just right stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I surprise how a lot attempt you set to make such a magnificent informative web site.|

 102. Hello would you mind letting me know which web host you’re using? I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a honest price? Many thanks, I appreciate it!|

 103. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how can we communicate?|

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close