IzdvojenoZadar

Nauta Lamjana pred još jednom smjenom stečajnog upravitelja: Sumnjivi putni nalozi Aleina Khana?

Velika je vjerojatnost da će Nauta Lamjana ovih dana ostati bez trećeg stečajnog upravitelja, odnosno da će Trgovački sud Zadar imenovati četvrtog. Naime, na sud je stigla anonimna prijava upućena i najvećem vjerovniku “Jupiter Adriji” koja govori o lažnim putnim nalozima Aleina Khana.

Prema podacima iz te anonimke koje se odnose na dva vozila riječkih registracijskih oznaka prikazana je razlika u kilometraži prema putnim nalozima i registriranoj kilometraži na tehničkom pregledu vozila koja iznosi na tisuće kilometara. Po ovoj prijavi Khan je lažirao čak 54 putnih dana na putovanjima od Rijeke do Zadra i obrnuto. 

Prijava se razmatra

Pitali smo u Trgovačkom sudu hoće li i u ovom slučaju postupiti kao prilikom smjene bivšeg stečajnog Ivana Rude prije dvije i pol godine. U vrlo suzdržanom odgovoru glasnogovornica Tina Grgas koja je inače sutkinja u predmetu stečaja Nauta Lamjane kaže da će “spis predmeta uzeti u rad, a nakon razmatranja i utvrđivanja svih relevantnih činjenica, sud će poduzeti sve potrebite radnje u skladu sa zakonom”.

Da podsjetimo, prije dvije i pol godine protiv tadašnjeg stečajnog upravitelja podnesena je slična anonimna prijava o makinacijama s putnim nalozima na relaciji Šibenik-Zadar i obratno. Tada je nadležna sutkinja za Nautu bila predsjednica Trgovačkog suda Zadar Ardena Bajlo (u međuvremenu je razriješena jer je jedan vjerovnik podnio protiv nje kaznenu prijavu) i odmah nakon prijave vjerovnika angažirala je sudskog vještaka.

U kratkom roku vještak je analizirao rad stečajnog Ivana Rude i našao “da je na uzorku od sedamnaest punih naloga stečajnog upravitelja samo jedan putni nalog isplaćen uz priložene dokaze o troškovima” te da je državni proračun zbog toga oštećen za 10.756,30 kuna. Konstatirano je također da tadašnji stečajni upravitelj “niti u jednom slučaju nije na putu utrošio onoliko sati koliko je sebi upisao u putni nalog, a koji sati su bili osnova za isplatu dnevnice ili jedne polovine dnevnice”.

Ivan Rude je smijenjen po kratkom postupku, a postavljen Alein Khan uz pomoć interventne policije. 

Kilometraža s tehničkog se ne može falsificirati

Trenutno je Nauta Lamjana u očekivanju ishoda dva žalbena postupka na Visokom trgovačkom sudu – ishod spora u kojem Nauta od države traži 7,5 milijuna eura za deposedirano pomorsko dobro, te ishod žalbi na stečajni plan.

Stečajni upravitelj Alein Khan je upravo podnio izvještaj o aktivnostima u protekla tri mjeseca iz kojeg se vidi napredak poslovanja. Ove godine ostvaren je višak prihoda od 1,195.352 kune, najavljuje se novo zapošljavanje…

No Sud će prethodno vrlo vjerojatno morati ubrzo donijeti odluku o ovoj anonimnoj prijavi. Naime, podaci iz kilometraži zabilježeni na tehničkom pregledu se ne mogu falsificirati, a u ovoj je prijavi očit veliki nesrazmjer kilometraže koju je Khan prikazivao na putnim nalozima u donosu na kilometražu zabilježenu prilikom tehničkog pregleda vozila. Koliko je to točno bilo vjerojatno će utvrditi sudski vještak, jer bi bilo logično da Trgovački sud postupi na isti način kao u slučaju Ivana Rude.

Prema podacima iz e-predmeta očito je da su anonimnu prijavu ozbiljno uzeli dva vjerovnika, jer su zabilježeni podnesci odvjetnice Marine Skorić koja zastupa iO Adriju većinskog vjerovnika, te vjerovnika Marija Košte, dosad suprotstavljene strane u cijelom stečajnom postupku. A sada obje strane traže smjenu Aleina Khana.





Related Articles

Back to top button