ZadarZadne-Izdvojeno

Nove droge uzimaju maha

bmt9pypetp0mx607e9fqgm164.499x332x1Pošast novih droga uzima maha i na zadarskom području. Poseban problem je što se takvi opijati prodaju legalno. Kako se boriti protiv ovisnosti o drogama moglo se čuti na predavanju u Udruzi Porat kojom se ova Udruga priključila obilježavanju Dana otvorenih vrata Udruga.

Tisuću i 500 ovisnika na zadarskom području, brojka je koja se spominje već duže vrijeme, no pravu brojku ne znamo. Postoje vikend ovisnosti, skrivene ovisnosti, konzumenti koji drogu uzimaju dvaput godišnje, oni koji odlaze u druge države gdje neku drogu mogu kozumirati nekažnjeno pa nam se vraćaju – nabraja predsjednik udruge Porat Siniša Kabić Peters i upozorava na pošast novih droga:

Korisnici ih zovu spice – začini . Legalno se prodaju u određenim trgovinama pod raznim nazivima koji prikrivaju njihov pravi sastav, koriste se rupe u zakonu. Nažalost u Zagrebu smo imali i smrtan slučaj kad je dečko umro nakon korištenja tih sredstava – kazao je Peters za Radio Zadar.

Ministarstvo zdravlja radi na tome da se skupine tih kemijskih spojeva stave na listu zabranjenih tvari ali proces je spor i složen i u međuvremenu treba intenzivno djelovati preventivno. Već kod prvih znakova sumnje na bilo koji oblik ovisnosti nužno je reagirati. Mnogi ovisnici ne odlučju svojom voljom i pomoć najbližih je nemjerljiva svjedoči i sam Kabić Peters:

Od prve ponude za liječenje kad nisam odlučio svojom voljom – do moje odluke trebalo je 5 godina, to je vrijeme bačeno u vjetar.

Ne bacajte vrijeme u vjetar. Terapijska zajednica, metadonska terapija ili nešto treće – izlaz postoji kao i pomoć u ponovnom uključivanju u društvo u konkretnim projektima – poručuju oni koji su na svojoj koži osjetili svu težinu problema ovisnosti i uspjeli pronaći izlaz.





Related Articles

Back to top button