ZadarZadne-Izdvojeno

Odlagalište sirovina za otpad dobilo gotovo 48 milijuna kuna


odlagali_te_sirovina_1317215968Odlagalište sirovina, zadarska tvrtka za skupljanje i obradu otpada, u posljednje četiri godine je za svoje poslovanje od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobila je čak 47.785 milijuna kuna.

– Najviše sredstava, 46,9 milijuna kuna, u periodu od 2009. do 2012. su dobili za sakupljanje ambalažnog otpada i za poslove koje obavljaju u centrima za gospodarenje ambalažnog otpada. Kao sakupljači i obrađivači otpadnih automobila dobili ukupno 729,2 tisuće kuna, dok su za skupljanje otpadnim uljima dobili 59,6 tisuća, a za skupljanje baterija i akumulatora 82,2 tisuće kuna, kazala nam je Lidija Tošić, glasnogovornica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Iz Fonda su nam napomenuli kako naknade koje se isplaćuju sakupljačima i obrađivačima posebnih kategorija otpada nisu proračunska sredstva. Naime, fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sredstva za financiranje svoje djelatnosti ostvaruje, između ostalog, putem namjenskih naknada koje mu uplaćuju obveznici plaćanja, odnosno oni koji na tržište RH stavljaju ambalažu, vozila i gume, baterije i akumulatore, ulja, električnu i elektroničku opremu i uređaje.

Odlagalište sirovina d.o.o. ima status skupljača ambalažnog otpada, centra za gospodarenje ambalažnim otpadom i oporabitelja za I. i II. stupanj oporabe metalne otpadne i aluminijske otpadne ambalaže te status sakupljača otpadnih ulja, baterija i akumulatora.


Prema svemu sudeći, biznis sa smećem je vrlo unosan. Osim ovih poslova Odlagalište sirovina radila je i na sanaciji bazena lužine kod Obrovca, kao i sanaciji TEF-a.


Podsjetimo, početkom godine Zagrebački Županijski sud vratio je tužiteljstvu na doradu optužnicu protiv Vinka Mladinea, bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Mihe Zrnića Marinovića, vlasnika tvrtke “Odlagalište sirovina”, koje se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno da su Fond oštetili za više od 46 milijuna kuna. U optužnici podignutoj u srpnju prošle godine zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tvrdi da je Odlagalište sirovina d.o.o. od 1. ožujka 2007. do 30. studenog 2010. Fondu ispostavila i naplatila ukupno 29 “privremenih situacija” u iznosu većem od 125 milijuna kuna za radove i građevinski materijal koji su već bili plaćeni temeljem drugih ugovora. Tako je Odlagalište sirovina navodno stekla korist od gotovo 37 milijuna kuna, dok je Fond oštećen za 46 milijuna kuna.Related Articles

Back to top button