ZadarZadne-Izdvojeno

Osobe starije od 65 godina najčešće žrtve prijevara

Povećan broj prijevara osoba starije životne dobi, kao i prometnih nesreća te drske krađe u kojima su oštećene osobe bile starije od 65 godina, bila su tema konferencije za medije pod nazivom “Sigurnost osoba treće životne dobi”, koju je danas organizirala PU Zadarska s ciljem predstavljanja istoimenog projekta.

Sandra Poljak Jurinčić, policijska službenica za prevenciju, predstavila je projekt te je rekla kako je čak 19 posto osoba koje imaju prijavljeno prebivalište u Zadarskoj županiji starije od 65 godina te da su oni najčešće žrtve prijevara.

– Od 2009. do 2011. na području naše županije zabilježeno je 330 prijevara. Postoje brojni modaliteti, ali usmjerili smo se na lažno predstavljanje i prodaju lažne ili neoriginalne robe od čega je bilo 33 dijela u kojima je 28 osoba, odnosno 85 posto, bilo starije životne dobi. Trend se nastavio i u 2012. godini, a od ukupno 19 prijevara su tri s lažnim predstavljanjem u kojem su žrtve starije osobe. Počinitelji se uglavnom lažno predstavljaju kao službene osobe, prodavači ili prikazuju tjelesne nedostatke koji ne postoje, kazala je Poljak Jurinčić dodajući kako se dolaskom ljepšeg vremena očekuje povećanje broja ovih kaznenih dijela.

Podsjetila je kako se u sve tri prijevare starijih osoba počinjene ove godine prevarant predstavljao kao djelatnik Elektre. Osim prijevara na konferenciji je ukazano i kako su osobe iznad 65 godine češći sudionici prometnih nesreća. Tako je u posljednje tri godine poginulo 5 vozača i dva pješaka, teške tjelesne ozljede zadobivene u prometnim nesrećama imalo je 24 vozača i 31 pješak, a lakše 71 vozač i 28 pešaka. Istaknula je i da kod određenog broja starijih osoba dolazi do smanjene brzine reagiranja u vožnji što je ponekad ključno za izbjegavanje potencijalno kobnih situacija u prometu

Tijekom posljednje tri godine na području PU Zadarske obrađena su 53 kaznena djela drske krađe u kojima je 10 oštećenih bilo starije životne dobi.

– Počinitelji često biraju žene starije životne dobi. Žrtve, pogotovo u prijevarama, su osobe koje žive same ili veliki dio vremena provode sami. Nisu najbolje informirani, pogotovo s ovim “novijim” pojavama prijevara. Teško je upozoriti ljude o svim načinima kojih se prevaranti dosjete. Često se osobe srame reći da su prevarene i bitno je da počinitelji poznaju “psihologiju” tih osoba te izazivaju suosjećanje ili glume empatiju prema tim osobama i tako ih dovode u zabludu i navode da postanu žrtve, kazala je Poljak Jurinčić.

Cilj projekta “Sigurnost osoba treće životne dobi” je senzibilizacija javnosti za ovu problematiku, kao i stvaranje osjećaja sigurnosti starije populacije i smanjenje straha od kriminala. To je planirano napraviti putem bolje obučenosti osoblja koje brine o starijima, stvaranjem osjećaja odgovornosti osoba treće životne dobi za vršnjake lošijeg zdravstvenog stanja i edukacija o načinima samozaštite. U sklopu ovoga projekta planirana je edukacija predstavnika podružnica Matice umirovljenika Zadarkske županije, predavanja i radionice za starije osobe, edukacija djelatnica Centra za pomoć u kući Sv. Ante iz Benkovca te izrada i distribucija brošura sa savjetima o samozaštitnom ponašanju i prezentacija u medijima.  U edukaciji će osim službenika za prevenciju PU Zadarske, sudjelovati i službenik općeg kriminaliteta, službenici za prometnu prevenciju i kontakt policajci.

Partneri PU Zadarske u ovom projektu su Zadarska županija, Matica umirovljenika Zadarske županije i Centar za pomoć u kući Sv. Ante iz Benkovca. Mirko Dujela, predsjednik Matice umirovljenika Zadarske županije kazao je kako su od njihova osnutka prije godinu dana proveli brojne aktivnosti od kojih je ovo najvažnija te kako u Zadarskoj županiji ima oko 11 tisuća umirovljenika, od kojih je njih 3500 evidentirano u njihovim podružnicama. Predstavio je brošuru koja je napravljena u ovom projektu i bit će podjeljena umirovljenicima.
<

Related Articles

Komentari

 1. Gradonačelnikova Seke je probleme starijih u Splitu rješila šaptom. “Svaka starija osoba ima nekog svog, nekog mlađeg, ko će da pazi na nju i problem riješen. Di vi tu vidite problem”? Baš, di vi tu vidite problem, a bunili ste se kada se Split ponudio za lidera regije. J..ga, ne možeš ovce i novce. To može samo Gregor. Neka predsjednig GV u Zadru stavi periku i eto. Fizička sličnost je frapantna, a i… Ili, predajte vlast političkim “protivnicima”. Tamo Buraz i Seke već postoje.

 2. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in writing this site. I am hoping to check out the same high-grade content by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own website now 😉

 3. Pingback: Google
 4. Pingback: Google
 5. Pingback: Employee benefits
 6. Pingback: Top 3 Thai
 7. Pingback: cannabis4homes.com
 8. Pingback: radio
 9. Pingback: gel for nail
 10. Pingback: bitsler
 11. Pingback: wolfbet
 12. Pingback: stake bitcoins
 13. Pingback: ICT
 14. Pingback: business
 15. Pingback: crypto exchange
 16. Pingback: masturbators
 17. Pingback: Denver SEO expert
 18. Pingback: crypto tron
 19. Pingback: VAPE PEN
 20. Pingback: Credit Sweep scam
 21. Pingback: realistic dildos
 22. Pingback: sex toy review
 23. Pingback: find a builder
 24. Pingback: dinh cu canada
 25. Pingback: redclovefoods
 26. Pingback: hat macca
 27. Pingback: hat macca tach vo
 28. Pingback: sweetiehouse
 29. Pingback: giayu2
 30. Pingback: blogcaodep.com
 31. Pingback: computers
 32. Pingback: wasmachine monteur
 33. Pingback: mah na mah na
 34. Pingback: mana mana muppets
 35. Pingback: best buy
 36. Pingback: Buy Mini Aussies
 37. Pingback: sývý klor
 38. Pingback: ev dekorasyonu
 39. Pingback: capath.vn
 40. Pingback: sweetiehouse.vn
 41. Pingback: kamado grill 2021
 42. Pingback: Magic Mushrooms
 43. Pingback: Pc hilfe rüti
 44. Pingback: Beretta 686
 45. Pingback: Gun Shops Near Me
 46. Pingback: Glock 20
 47. Pingback: Magic Mush Rooms
 48. Pingback: Blackberry Kush
 49. Pingback: hardcore porn
 50. Pingback: Gulberg Arena
 51. Pingback: pijama takımı
 52. Pingback: karın germe
 53. Pingback: best cock rings
 54. Pingback: yeni haberler
 55. Pingback: son dakika haber
 56. Pingback: en iyi yatırım
 57. Pingback: Naturkosmetik
 58. Pingback: Tenuate retard
 59. Pingback: Change DMT
 60. Pingback: University kenya
 61. Pingback: Maltipoo puppies
 62. Pingback: Herbal Incense
 63. Pingback: Bensedine online
 64. Pingback: Dank Vapes
 65. Pingback: film
 66. Pingback: film
 67. Pingback: canada online
 68. Pingback: apk downloader
 69. Pingback: contextual
 70. Pingback: buy btc
 71. Pingback: buy bitcoin canada
 72. Pingback: pubg mobile hile
 73. Pingback: ZIM
 74. Pingback: ed treatment

Leave a Reply

Back to top button
Close
Close