ZadarZadne-Izdvojeno

Osuđen bez suđenja

Vlasnik portala ZDNews.hr, Hrvoje Bajlo našao se u nevjerovatno bizarnoj situaciji koja spada u rubliku vjerovali ili ne. Naime, protiv njega je od strane Općinskog državnog odvjetništva u Zadru 11. srpnja 2012. godine podignuta optužnica za prijetnje tehničkom uredniku portala Z-net Franku Paviću (pet dana nakon što je na portalu ZDNews.hr objavljen članak pod naslovom „Iz gradskog proračuna plaćaju medijski reket“, a kojeg su kasnije prenijeli svi relevantni tiskani i elektronski mediji).

Glavni dokazi u navedenoj optužnici su SMS poruka koja nije poslana sa mobitela Hrvoja i za koju ne postoje nikakvi dokazi da  je poslao Bajlo te „prijetnje“ u navodnoj međusobnoj telefonskoj prepirci tipa „pojest će te insekti“ i „iselit ćeš iz grada“.

Iako je optužnica podignuta prije 17 dana Hrvoje je presudom Općinskog suda u Zadru već osuđen na kaznu zatvora od sedam mjeseci s rokom kušnje na dvije godine. Za napomenuti je i važan podatak kako Hrvoje nikad nije zaprimio optužnicu za navedeni slučaj, nikad nije pozvan na suđenje kojeg u ovom slučaju nije ni bilio i još mu nije uručena presuda. Do sada u zadarskoj sudskoj praksi nije bilo slučaja kao što je Bajlov da je netko osuđen u tako rekordnom roku i to bez suđenja.

Za podizanje optužnice Hrvoje je doznao sa portala Znet, na upozorenje prijatelja, a za presudu je također saznao s istog portala. Postavlja se logično pitanje, kako je taj portal mogao znati za podizanje optužnice i presudu prije Hrvoja kao zainteresirane stranke koji do današnjeg dana nije dobio ni optužnicu ni presudu.

Istovremeno dok je za osuđujuću presudu Hrvoja bilo potrebno svega 17 dana (bez suđenja),  na istom sudu se vodi dvadesetak postupaka protiv zadarske „novinarke“ koje se odugovlače, od kojih neka već godinama, a nikako da se u jednom od tih postupaka donese  presuda, iako u gotovo svim postupcima postoje mnogo jači dokazi nego u Hrvojevom slučaju. Nedavno je jedan od tih postupaka bio završen i trebala je biti donesena još samo presuda, naravno osuđujuća, no slučaj je prebačen drugom sucu, a cijeli postupak sad treba početi iznova. Kad se to usporedi sa Bajlovim slučajem nejasno je koji je to redoslijed u rješavanju predmeta na zadarskom sudu, odnosno zašto je Bajlov slučaj vrhunski prioritet da se rješava preko reda i na ovakav način.

Ovakva presuda u roku od 17 dana bez suđenja i obrazloženja da je to sve u okviru zakona vrijeđaju zdrav razum svih nas koji na ročišta i presude čekamo mjesecima, neki i godinama. Mišljenja smo da je nakon ovoga svaka priča o jednakosti pred zakonom deplasirana, barem u Zadru i da je sasvim jasno odakle se vuku konci u zadarskom pravosuđu.





Related Articles

Back to top button