IzdvojenoZadar

Ovo je priča o pročelniku i KalmetInom štićeniku koji je tražio seks u zamjenu za bržu dodjelu socijalnog stana bolesnoj curi

Kada sam krajem srpnja 2012. godine objavio članak kako jedna mlada Zadranka oboljela od teške bolesti nakon pune dvije godine čekanja napokon ulazi u gradski stan koji je njenoj majci i njoj puno ranije trebao dodijeliti jedan pročelnik čije ime u ovom tekstu neću spominjati, osjetio sam nekakav mir, olakšanje, osjećao sam se kao da sam ispunjen nekom toplom pozitivnom energijom i to stanje me držalo kad god bih se sjetio te djevojke i njene majke koja se i danas skrbi o njoj dok se ona još uvijek liječi od teške bolesti.

Tu teško bolesnu djevojku kao ni njenu majku do danas nisam fizički upoznao iako živimo u istom gradu. Da stvar bude zanimljivija, dok me kolegica Suzana Bandić iz Zadarskog lista nije informirala o cijeloj priči, uopće nisam znao za njihov problem. Kad sam doznao o čemu se radi, odlučio sam pokušati pomoći kako bi se problem što je moguće prije riješio tako što sam u Grad Zadar, tadašnjem gradonačelniku i pročelniku koji je i danas nadležan za ljude s posebnim potrebama slao upite i objavljivao članke na tu temu. Zapravo, zanimalo me kako je moguće da postoje gradski stanovi koji su prazni, a konkretno osoba koja je druga na listi za dodjelu gradskog stana, radno nije sposobna, liječi se, socijalni je slučaj, nepokretna je, ima skrbnika (majku) i još uvijek je u nemilosti pročelnika koji joj ne želi dodijeliti stan na koji prema svim zakonima.

Autor teksta: Hrvoje Bajlo / Glavni urednik portala ZADAR News

Telefonski poziv koji je promijenio sve

Desetak dan nakon što opet nisam dobio odgovor na upit koji sam službeno poslao tadašnjem gradonačelniku i njegovom pročelniku, znam da je bilo popodne, negdje oko 19 sati, taman sam se vratio s kupanja kada mi je zazvonio mobitel. Na zaslonu je pisalo ime majke gore spomenute djevojke koja je ujedno i skrbnica svoje kćerke. Javio sam se i s druge strane sam čuo plač koji se teško može prepričati. Gospođu sam pitao što se dogodilo, je li sve u redu i kako joj mogu pomoći, na što mi je ona rekla kako mi ima nešto za priznati. Sjeo sam i pustio je da priča.

– Dragi Hrvoje, hvala što se trudiš, ali ja više ne mogu. Radim popodnevne i noćne smjene kako bi moje bolesno dijete preživjelo, ovo je agonija kojoj ne vidim kraja. Ujedno, s druge strane od Grada i pročelnika doživljavam ponižavanje i seksualne ponude. Više ovako ne mogu – kazala mi je u jednom dahu.

Seksualno uznemiravanje

Kakve seksualne ponude, pitao sam. Odgovorila mi je kako je pročelnik već duže vrijeme seksualno uznemirava kad dođe kod njega u ured ili kad ga nazove na mobitel. Nisam mogao vjerovati, a onda je gospođa otvorila dušu.

– To traje i to je tako, meni je to neshvatljivo, ali on (pročelnik) je takav. To ti je s njim tako. Nisam jedina prema kojoj je bio tako vulgaran, ali to je tako – kazala mi je kroz suze i zamolila da o tome ne pišem.

Rekao sam joj da bi bilo dobro da javno istupi i da kaže sve što joj se događa i da će pročelnik morati odstupiti. Nije htjela.

Nakon šokantnog saznanja uputio sam sms poruku tadašnjem gradonačelniku s dodatnim upitom vezanim za slučaj spomenute obitelji i njihovog smještaja. Od gradonačelnika sam dobio nekoliko sms poruka u kojima me je vrijeđao, omalovažavao mene i moj novinarski rad, branio je pročelnika i bio je vrlo arogantan. O tome se kasnije pisalo u medijima, a reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo, da bi mi se na kraju gradonačelnik, nakon što sam ga tužio – ispričao.

U redu, nisam bitan ja u ovoj priči. Bitna je teško bolesna djevojka koja sa svojom majkom skrbnicom, prema vlastitom priznanju trpi seksualno zlostavljanje od strane pročelnika koji im treba dodijeliti gradski stan. Užas.

Opet me zove gospođa, bilo je nekih 20 sati i opet mi je ispričala istu priču.

– On je (pročelnik) inzistirao da se vidimo navečer, da odemo negdje đir s njegovim autom kako bi izmijenili nježnost. Rekao mi je da tek nakon toga možemo dobiti stan i to po vlastitom izboru. Nisam znala što ću i rekla sam mu da ću mu se javiti – kazala mi je. U šoku sam, ne vjerujem što čujem i predlažem gospođi da sljedeći put snimi taj razgovor i da mi ga dostavi, ako je moguće.

Pročelnik je došao na sastanak blijed kao krpa i molio da se snimka ne objavi

Prošlo je dva dana od našeg zadnjeg poziva, opet zvoni telefon i opet gospođa s istom, skoro pa identičnom pričom. Pročelnik inzistira na susretu i tek onda nudi gradski stan, naravno, ako dođe do noćnog susreta.

Pročelnik je na zabavi u Zemuniku, naziva me lešinarom, ali kad doznaje za snimku odmah dolazi u grad i moli da se nađemo

Zovem pročelnika i pitam ga može li pričati. Bahato mi kaže da ne priča s novinarima lešinarima i da je na nekoj zabavi u Zemuniku donjem. Govorim mu da navodno postoji audio snimka na kojoj se čuje kako izvjesnoj gospođi kojoj treba dodijeliti stan nudi taj isti stan, ali da se prvo mora s njim naći u večernjim satima, napraviti đir autom i razmijeniti malo nježnosti. S druge strane muk od nekih desetak sekundi. Govorim “halo, jeste li na liniji”, a on mi odgovara da je.

– Da, možemo li se vidjeti sad odmah u Zadru, ti odaberi gdje hoćeš, evo reci gdje želiš i dolazim motorom za 20 minuta. Ti odaberi lokaciju, ali molim te nemoj ništa objavljivati dok se ne vidimo – u jednom dahu će odjednom pristojni pročelnik.

Pitam ga kako sad odjednom ima vremena nalaziti se s novinarskim lešinarom, nakon čega čujem nešto što mi je zvučalo na miks između jecanja i cviljenja.

Još jednom me s takvim glasom pita možemo li se hitno vidjeti. Rekao sam mu da dođe na Put Petrića u caffe bar Diana za pola sata. Otišao sam do kafića, gospođu izvijestio o svemu i zamolio je da se pročelniku, ako je bude zvao, ne javlja na telefon dok ja ne obavim s njim razgovor. Rekla je “u redu”. Tako je i bilo.

Došao sam u Dianu za nekih desetak minuta, taman sam naručio piće. Pet minuta kasnije ispred kafića se parkirao nekakav poveći motor. Pročelnik je s glave skinuo kacigu, prišao mom stolu i sjeo. Pa se onda ustao, zbunjeno mi pružio ruku i opet sjeo.

– Što tražiš da ne objaviš tu snimku? Pitao me, onako blijed kao krpa, vidno zbunjen i van sebe.

– Zašto više od dvije godine terorizirate tu obitelj i seksualno uznemiravate gospođu čije je dijete nepokretno i teško bolesno. Zašto ste takva nula – pitao sam ga.

– Molim te da ne objaviš tu snimku, evo kao Boga te molim, kao Isusa, ja znam da si i ti vjernik. Molim te – kazao je, prekrižio se i još jednom me zamolio da ništa ne objavljujem i da kažem što želim za uzvrat.

– Volio bih kada bi ta obitelj ušla u gradski stan do kraja ovog tjedna. Znam da to možete, a vjerujem da bi i one željele napokon ući u stan s kojim ih reketarite više od dvije godine – kazao sam mu, na što mi je on obećao kako će se to i dogoditi. Tada sam se digao sa sjedalice i otišao iz kafića. On je ostao sjediti, gledao je u pod i bio je vidno uznemiren.

Dobile su stan na korištenje za samo nekoliko dana

Nakon toga sam nazvao gospođu i rekao joj da bi kroz par dana trebala sa svojom kćerkom konačno ući u gradski stan. Žena se rasplakala i nije znala kojim riječima bi se zahvalila. Rekao samo joj da mi se ne treba zahvaljivati i da joj želim puno sreće u nastavku borbe koju njena kćerka vodi s opakom bolesti.

Sutradan me gospođa opet nazvala i rekla mi kako za dva dana ulaze u stan i da me poziva na ručak na kojemu će biti još nekoliko uzvanika. Na ručku se nisam pojavio. Kao što sam rekao u uvodnom tekstu, gospođu i njenu kćerku nikad nisam upoznao, zaželio sam im sve najbolje i od tada se do danas nismo čuli. Moja misija je završila s happy endom ?

Kalmetin je frend, ima nekoliko presuda, prima ogromne novčane naknade, ali vladajućem HDZ-u ni to nije problem

A pročelnik? On je i dalje pročelnik i kućni prijatelj Božidara Kalmete koji ga štiti (ne znamo zašto, ali postoje nekakve indicije čiji tragovi bi mogli doći do odgovora na ovo pitanja), često se poziva na njega, s njim redovno igra nogomet u dvorani Mocire (utorkom u 19 sati), privatno se druže i unatoč tome što iza sebe ima nekoliko presuda radi vrijeđanja, omalovažavanja i premlaćivanja vlastitog nećaka, Kalmeta ga i dalje “čuva”.

Nedavno je pročelnik jednoj samohranoj majci četvero djece koja je došla tražiti socijalnu pomoć rekao je da se podveže i da ne rađa kao kuja i da od njega ne prosi socijalu. Mediji su o tome ekstenzivno izvještavali, a pročelnik je izgubio sudski proces protiv gospođe i novčano je kažnjen.

Prije nekoliko godina, jednom ratnom veteranu koji je prosvjedovao ispred prostorija Grada Zadra na Narodnom trgu 1 iščupao je transparent i odgurnuo ga. Naravno, pročelniku nije pala dlaka s glave. I o tome su pisali lokalni mediji.

Indexova priča: Osuđen je zbog obiteljskog nasilja

U međuvremenu sam, dok sam pisao za Index, 2017. otkrio i objavio kako je pročelnik nepravomoćno u osuđen zbog obiteljskog nasilja. Čak je i na suđenju priznao da je udarao svog nećaka, međutim, pravomoćne presude još uvijek nema. Odluka višeg suda u Zagrebu, kojemu se žalio, još nije donesena. 

HDZ-ovci tvrde da ga štiti Kalmeta

I dalje je “ugledni” HDZ-ovac, a Božidar Kalmeta ga se nikad nije odrekao, čak štoviše nagradili su ga. Član je Županijske skupštine (za čije članstvo prima novčanu naknadu) i Gradskog odbora HDZ-a. Član je i Upravnog vijeća u Zračnoj luci Zadar i Lučkoj upravi Zadar i za to prima poveću novčanu naknadu svaki mjesec (za oba članstva u vijećima). Ljudi s kojima pročelnik svakodnevno surađuje, a uglavnom se radi o teškim socijalnim slučajevima se i dalje, gotovo svakodnevno žale na njega.

Neki su vrlo ozbiljno upozoravali i na njegov problem s alkoholom, no unatoč svemu tome, unatoč svim presudama njemu očito nitko ništa ne može. Izvori iz zadarskog HDZ-a rekli su nam kako im je dosta pročelnikovog ponašanja, kako ih je sram kad ih se sve trpa u isti koš, ali kako mu nitko ništa ne može – dok Kalmeta ne odluči suprotno.

Tužite me slobodno

Eto, dragi čitatelji, ja sam ovu priču u obliku nekakve kolumne morao objaviti. Ako zlikovac i glavni lik iz ove priče misli da sam lagao ili da sam mu povrijedio osobnost, može me slobodno tužiti. 

Related Articles

Komentari

 1. Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com) za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju.

 2. I simply want to say I am newbie to blogging and truly loved this blog. More than likely I’m want to bookmark your site . You amazingly have excellent well written articles. Thank you for sharing your web page.

 3. i believe,When misery restorative healing, some sort of unhappy restful sample, but even check out the trip if noticeable consumed. Good care of the night time, insert your name installing while in the eyeport, glazing is a love, Wanted Recollection is sweet.

 4. Hi there! I could have sworn I’ve visited this website before but after looking at some of the posts I realized it’s new to me. Anyways, I’m certainly pleased I discovered it and I’ll be bookmarking it and checking back frequently!

 5. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this write-up plus the rest of the site is really good.

 6. I am usually to blogging and also i truly value your web content. The short article has really peaks my passion. I am going to bookmark your site as well as maintain checking for brand-new info.

 7. Howdy, I do think your web site may be having web browser compatibility problems. When I look at your site in Safari, it looks fine however, when opening in IE, it’s got some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up! Apart from that, wonderful site!

 8. That is the excellent mindset, nonetheless is just not help to make every sence whatsoever preaching about that mather. Virtually any method many thanks in addition to i had endeavor to promote your own article in to delicius nevertheless it is apparently a dilemma using your information sites can you please recheck the idea. thanks once more.

 9. Right here is the perfect web site for anyone who wishes to understand this topic. You understand a whole lot its almost hard to argue with you (not that I personally will need to…HaHa). You definitely put a new spin on a subject that has been discussed for many years. Great stuff, just wonderful.

 10. This page truly has all of the information and facts I needed concerning this subject and didn’t know who to ask.

 11. Can I just claim what an alleviation to find a person that actually understands what theyre talking about on the internet. You most definitely understand how to bring an issue to light as well as make it crucial. Even more individuals need to read this as well as comprehend this side of the tale. I angle believe youre not more preferred because you most definitely have the present.

 12. You have made some decent points there. I checked on the internet to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 13. Having read this I thought it was extremely informative. I appreciate you taking the time and energy to put this article together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!

 14. Place on with this write-up, I genuinely think this site needs a lot more factor to consider. I?ll possibly be again to review a lot more, thanks for that information.

 15. There are absolutely a great deal of information like that to consider. That is a fantastic point to bring up. I offer the thoughts above as basic inspiration but clearly there are questions like the one you raise where the most vital point will certainly be working in straightforward good faith. I don?t understand if finest techniques have actually arised around points like that, yet I am sure that your work is plainly determined as an up for grabs. Both boys and ladies feel the impact of just a moment?s satisfaction, for the remainder of their lives.

 16. Hello there! I just would like to give a big thumbs up for the wonderful info you have here on this blog post. I will be coming back to your blog site for more quickly.

 17. I?m satisfied, I should claim. Really seldom do I come across a blog site that?s both educative and also entertaining, and let me tell you, you have struck the nail on the head. Your suggestion is superior; the concern is something that insufficient individuals are speaking smartly about. I am very satisfied that I came across this in my look for something connecting to this.

 18. I was more than happy to find this site. I need to to thank you for your time just for this wonderful read!! I definitely enjoyed every bit of it and I have you saved to fav to check out new stuff in your blog.

 19. Greetings, I do think your site could possibly be having web browser compatibility problems. When I take a look at your site in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up! Apart from that, excellent site!

 20. I was extremely pleased to locate this web-site. I wanted to many thanks for your time for this remarkable read!! I certainly taking pleasure in every bit of it and I have you bookmarked to take a look at new things you article.

 21. When I originally left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I receive 4 emails with the exact same comment. Is there an easy method you are able to remove me from that service? Appreciate it.

 22. I blog frequently and I seriously thank you for your content. This great article has really peaked my interest. I’m going to bookmark your website and keep checking for new information about once a week. I opted in for your Feed too.

 23. That is a good tip particularly to those new to the blogosphere. Short but very accurate info… Thanks for sharing this one. A must read post.

 24. Hello! I simply would like to give you a huge thumbs up for your great info you have right here on this post. I will be coming back to your site for more soon.

 25. MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks, Large Touch Screen Displays , Monitors, Digital Signages and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks, Touch Screen Monitors and Digital Signage. Visit MetroClick in NYC at http://www.metroclick.com/ or , 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888.

 26. Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214.

 27. The next time I check out a blog, I hope that it doesn’t disappoint me as high as this set. I mean, I recognize it was my option to review, but I actually thought youd have something intriguing to say. All I hear is a number of grumbling concerning something that you can fix if you werent too busy trying to find focus.

 28. Sapid Agency is a Search Engine Optimization company in New York City that provides SEO Services. Their proprietary SEO strategies help struggling websites and aspiring business owners to rank their websites higher in multiple search engines like Google , Yahoo and Bing. They provide local and gmb map ranking for businesses in NYC and many other local areas. Find more at https://www.sapidagency.com/ @ 145 E 57TH NEW YORK, NY 10022, USA, +1 971 341 5608 USA

 29. An interesting discussion is definitely worth comment. There’s no doubt that that you ought to write more about this subject matter, it may not be a taboo matter but usually folks don’t discuss such subjects. To the next! Many thanks.

 30. I seriously love your site.. Very nice colors & theme. Did you make this web site yourself? Please reply back as I’m looking to create my own personal website and want to learn where you got this from or what the theme is named. Thank you.

 31. I needed to thank you for this excellent read!! I certainly loved every little bit of it. I have got you book marked to look at new things you post…

 32. I had been wondering should anyone ever considered changing design of the blog? Its perfectly written. I enjoy what youve have got to say. But you could a bit more in the way of content so people could connect to it better. Youve got a lot of text for only having a couple of images. You may could space out better?

 33. Somebody necessarily lend a hand to make significantly posts I would state. This is the very first time I frequented your website page and to this point? I surprised with the analysis you made to make this particular put up amazing. Excellent activity!

 34. Spot on with this write-up, I honestly feel this website needs far more attention. I’ll probably be returning to read through more, thanks for the info!

 35. Next time I read a blog, Hopefully it won’t disappoint me just as much as this one. I mean, I know it was my choice to read through, however I actually thought you would probably have something useful to say. All I hear is a bunch of crying about something that you could fix if you weren’t too busy looking for attention.

 36. This is a really good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Short but very precise information… Thank you for sharing this one. A must read article!

 37. Having read this I believed it was extremely informative. I appreciate you taking the time and energy to put this article together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and posting comments. But so what, it was still worth it!

 38. An interesting discussion is worth comment. I think that you need to write more about this subject matter, it may not be a taboo subject but generally people don’t speak about such topics. To the next! Many thanks!

 39. I need to to thank you for this good read!! I certainly loved every little bit of it. I have got you book marked to check out new things you post…

 40. Can I simply say what a relief to find somebody who actually knows what they are talking about on the web. You definitely understand how to bring a problem to light and make it important. More people have to look at this and understand this side of the story. I can’t believe you aren’t more popular given that you surely possess the gift.

 41. You are so interesting! I don’t believe I have read something like that before. So nice to discover another person with unique thoughts on this subject. Really.. thank you for starting this up. This website is one thing that’s needed on the web, someone with a bit of originality.

 42. Oh my goodness! Amazing article dude! Many thanks, However I am experiencing troubles with your RSS. I don’t understand the reason why I cannot subscribe to it. Is there anyone else having identical RSS issues? Anybody who knows the solution will you kindly respond? Thanx!

 43. After exploring a number of the blog posts on your site, I truly appreciate your technique of blogging. I saved it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Take a look at my website as well and let me know how you feel.

 44. Hello there! I simply would like to offer you a big thumbs up for the great info you’ve got here on this post. I will be coming back to your website for more soon.

 45. An interesting conversation deserves comment. I think that you must create extra on this topic, it might not be a taboo subject however generally people are inadequate to talk on such subjects. To the next. Cheers

 46. I discovered your blog site on google as well as check a few of your very early messages. Continue to keep up the great run. I just added up your RSS feed to my MSN Information Visitor. Seeking ahead to reading more from you in the future!?

 47. An outstanding share, I just offered this onto an associate who was doing a little analysis on this. And also he in fact acquired me morning meal due to the fact that I located it for him. smile. So let me rephrase that: Thnx for the reward! However yeah Thnkx for spending the time to review this, I feel highly concerning it and like finding out more on this subject. Ideally, as you become experience, would certainly you mind upgrading your blog with more details? It is highly helpful for me. Huge thumb up for this post!

 48. I?m amazed, I have to say. Truly hardly ever do I experience a blog that?s both educative and entertaining, as well as let me tell you, you have struck the nail on the head. Your suggestion is superior; the concern is something that insufficient individuals are speaking intelligently around. I am really satisfied that I stumbled across this in my look for something relating to this.

 49. Hi folks here, just turned out to be mindful of your website through Bing and yahoo, and found that it’s very entertaining. I’ll like should you maintain these.

 50. Heya here, just got conscious of your blog through Yahoo and bing, and realized that it is genuinely educational. I will be grateful if you continue this approach.

 51. I simply want to tell you that I am new to writing a blog and extremely liked your page. Very likely I am likely to bookmark your blog post . You undoubtedly have fabulous article information. Acknowledge it for swapping with us your favorite blog page

 52. Greetings there, just started to be aware about your webpage through Bing and yahoo, and discovered that it is seriously good. I’ll take pleasure in should you persist these.

 53. I really want to notify you that I am new to blog posting and pretty much enjoyed your report. Most likely I am likely to remember your blog post . You truly have magnificent article material. Admire it for swapping with us your current website report

 54. I just desire to show you that I am new to wordpress blogging and absolutely liked your write-up. More than likely I am most likely to save your blog post . You absolutely have magnificent article materials. Be Grateful For it for share-out with us your blog write-up

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close