VijestiZadar

Ovo su zadarske škole na sindikalnom stupu srama

Na crni stup srama Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) postavio je ravnatelje devet osnovnih škola u kojima su, kako tvrde, zabilježili slučajeve nelegalnog zapošljavanja učitelja, piše Jutarnji list.

Osim Ureda predsjednice i Vlade, sindikalci su s popisom jučer upozorili Ministarstvo obrazovanja tijekom prosvjeda Pet do 12 na kojemu se okupilo oko 150 učitelja, najviše iz Dalmacije i okolice Zagreba.

Tijekom prosvjeda izviždali su nečinjenje ministra obrazovanja Predraga Šustara kojega su, kažu, upozorili na problem, no bez odjeka.

– Pojedini ravnatelji, a mi točno znamo koji, drsko krše zakone i kolektivni ugovor odbijajući zapošljavanje tehnoloških viškova. Umjesto njih, koji imaju pravo pri zapošljavanju u školama, ravnatelji po tko zna sve kakvim kriterijima, a najčešće političko-rodbinskim, zapošljavaju druge učitelje. Osim što krše tri pozitivna akta, time troše ogroman novac poreznih obveznika – upozorila je Sanja Šprem, predsjednica SHU.

Neopravdana odbijenica

Po sindikalnom izračunu, samo jedan slučaj nezbrinjavanja tehnološkog viška proračun košta 120 tisuća kuna.

Sindikalci su pobrojali ukupno 467 učitelja proglašenih tehnološkim viškom, od kojih je dosad neopravdanu odbijenicu za rad u školi dobilo njih 46. Njihov broj će rasti, ne obuzdaju li se ravnatelji. Iz osiromašenog proračuna u kojemu za učitelje nikad nema dovoljno sredstava, bacilo se u vjetar 5,5 milijuna kuna – upozorili su sindikalci.

– Da je i jedan slučaj nezakonito odbijen, previše je. Lokalni šerifi napravili su od škola svoje poslovnice. Upiremo prste u ravnatelje bez trunka morala, a još većeg krivca vidimo u Ministarstvu obrazovanja koje ništa ne poduzima da bi se spriječila nelegalna zapošljavanja. Do kada gospodo? – čulo se sa sindikalne pozornice pred Ministarstvom, kojemu su postavili tri zahtjeva.

Stup srama

Od ministra traže da hitno uputi dopis svim ravnateljima s upozorenjem da su dužni pridržavati se kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnom školstvu; od prosvjetne inspekcije da poduzme zakonske radnje; od buduće Vlade hitne izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, ne bi li se u njega uvrstile stroge sankcije za ravnatelje.

– Kakvo bismo mi bili ministarstvo da ne slušamo zahtjeve učitelja? Sada smo dobili informaciju o konkretnim slučajevima i pozabavit ćemo se svakim pojedinačno, a u planu su koncem godine i izmjene Zakona – izjavio je pomoćnik ministra Momir Karin.

Na upit hoće li ravnatelji škola sa sindikalnog stupa srama nakon provjere biti sankcionirani smjenom, pomoćnik kaže da takve mjere izazivaju strah u sustavu.

Zapošljavanje rođaka

– Smjene ravnatelja su drastična mjera, ne želimo sustav u kojemu se ljudi boje. No svakako ćemo nakon preciznih provjera poduzeti mjere – obećao je pomoćnik Karin.

Učitelji iz kategorije tehnoloških viškova uzrokovanih najčešće zbog pada broja djece u školama, jučer su iznijeli niz slučajeva odbijanja od strane ravnatelja škola.

Umjesto tehnološkog viška, zapošljavali su svoje rođake, prijatelje, politički podobne osobe, a čuo se i primjer ravnatelja koji je nezbrinutoj učiteljici otvoreno rekao da je ne želi zaposliti jer traži muškarca.

Devet prozvanih škola u Hrvatskoj

1. OŠ Petra Perice, Makarska

2. OŠ “Don Mihovil Pavlinović”, Metković

3. OŠ “Šimun Kožičić Benje”, Zadar

4. OŠ Strožanac, Strožanac

5. OŠ Pujanke, Split

6. OŠ Dugopolje, Dugopolje

7. OŠ Stanovi, Zadar

8. OŠ Biograd, Biograd na moru

9. OŠ Škabrnja, Škabrnja





Related Articles

Back to top button