IzdvojenoZadar

‘Pada oslobađajuća presuda Kalmeti i Livakoviću’

Nakon što su tjednik Nacional i istraživačka emisija Provjereno Nove TV ovih dana u javnost pustili audio snimke na kojima ključni svjedok USKOK-a u aferi Remorker Drago Tadić priznaje kako je na suđenju Božidaru Kalmeti, Zdravku Livakoviću i ostalima iz spomenute afere lagao, postavlja se pitanje – što sad?

Nepravomoćna presuda je donesena, Kalmeta i Livaković su 19. rujna 2019. godine nepravomoćno oslobođeni optužbi da su sa suradnicima podijelili preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Unatoč oslobađajućoj presudi, trojica Kalmetinih najbližih suradnika i suoptuženika proglašeni su krivima i osuđeni su na zatvorske kazne.

Nekadašnji zadarski gradonačelnik i ministar u vladi Ive Sanadera i Jadranke Kosor, Božidar Kalmeta oslobođen je i za dio optužnice prema kojoj je Ministarstvo prometa kojim je upravljao oštetio za 600 tisuća kuna narudžbom promotivnog filma “Prometna renesansa Hrvatske” od marketinške agencije “Fimi media” kojoj se, u odvojenom postupku, sudi za punjenje HDZ-ova crnog fonda novcem iz državnih institucija i tvrtki. Za istaknuti je i podatak kako je o odvojenom postupku HDZ kao stranka drugi put za redom osuđen zbog pljačke novca iz državnog proračuna.

Nepravomoćno osuđeni Kalmetini i Livakovićevi najbliži suradnici, oni oslobođeni

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda, kojim je predsjedala sutkinja Gordana Mihela Grahovac, nepravomoćno je osudila nekadašnjeg Kalmetinog državnog tajnika Milivoja Mikulića, nekadašnjeg člana uprave Hrvatskih autocesta na tri godine zatvora, dok je bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta Stjepko Boban osuđen na dvije godine zatvora.
Viadukta Damir Kezele, nekadašnji član uprave Viadukta osuđen je na tri i pol godine, a sva trojica će, ako presuda postane pravomoćna, morati vratiti nezakonitu stečenu imovinsku korist. Milivoj Mikulić tako će morati vratiti 2,6 milijuna kuna nezakonito stečene imovinske koristi, a Kezele 730.000 kuna. Mikulić mora u roku od 15 dana pod prijetnjom ovrhe vratiti spomenuti iznos, a Kezeleu se s njegova računa u Erste banci oduzima imovina u vrijednosti od 95.000 eura.

Godinu i pol dana nakon izricanja nepravomoćne presude, u javnosti su se pojavili novi materijalni dokazi koji jasno ukazuju na činjenicu kako je Drago Tadić, koji je to sam priznao, a za kojega je Božidar Kalmeta kazao kako je “beznačajan svjedok” – lagao na sudu.

Priznanje Drage Tadića da je na sudu lagao kako bi Kalmeta bio oslobođen

“Odem u WC i dođe Kalmeta za mnom i kaže on meni: ‘Drago, prijatelju moj, ovo ti nikad neću zaboraviti. Nikad ti neću zaboraviti, ti si moje, šta god trebaš.’ Ja kažem na to: ‘Ne morate mi zahvaljivati, već vi znate da imam dolje neki zahtjev da je uvjet mog svjedočenja bio zahtjev, u ovoj zgradi. Recite svom prijatelju gospodinu koji je tražio da svjedočim da donese, da ispoštuje dogovor” čuje se na snimci Provjerenoga i Nacionala.

Na pitanje novinarke je li dogovor ispoštovan, Tadić je odgovorio:
“I on ne ispoštuje. Smanji mi tri mjeseca, a drugo me osudi, skine s 24 na 21” govori Tadić.
“Pa smanjio je”, kaže novinarka kojoj Tadić odgovara:
“Ma smanjio je moj k… Smanjio je za tri mjeseca”.

Kazao je ponešto Tadić i osucu Ivan Turudiću i Vladimiru Šeksu:
“Oni su prijatelji veliki, njih dvojica. Nije on od mene tražio, takve su poruke došle jer su Turudić i Šeks najbolji prijatelji. Šeks i Kalmeta su… Šeks se mene to nije usudio pitati. Poslali su mi indirektne poruke preko da će oni meni pomoći, ako ja ovome pomognem. Ja sam ovome pomogao, ali meni se nije pomoglo – riječi su Drage Tadića.

U izjavama za druge medije Tadić je prije nekoliko dana pokušao demantirati činjenicu koju je sam priznao, da je s Kalmetom odlazio na toalet nakon davanja iskaza. U razgovoru za ZADAR News Tadić (koji je dostupan klikom na ovaj link), Tadić je priznao kako mu se Kalmeta ipak zahvalio na svjedočenju.

U istom razgovoru za naš portal, Tadić je više puta demantirao samoga sebe u odnosu na prijašnje intervjue koje je dao nekim medijima, uključujući RTL-u i N1 televiziji, pa nam je tako kazao kako nikad nije rekao da su vlasnici tvrtke Zelot zapravo Božidar Kalmeta, Zdravko Livaković i Josip Sapunar. Kada smo ga suočili s izjavom koju je dao u USKOK-u 2013. godine, radi čega je i dobio oprosnicu, Tadić nam je kazao kako se radi o pogrešci i kako on to nikad nije rekao.

“Nisam to rekao, iza tvrtke Zelot stoji Igor Premilovac iz afere Remorker”, kazao nam je Tadić. Kada smo mu ponovili kako je upravo to rekao na ispitivanju u USKOK-u, Tadić nas je pokušao uvjeriti kako je to netočno.

“Nisam, sigurno to nisam rekao, dva milijuna posto”, tvrdio je Tadić u razgovoru za ZADAR News.

U međuvremenu je ZADAR News objavio i intervju s članom Predsjedništva HDZ-a, Vladimirom Šeksom, koji je priča za sebe. Kao što je poznato, Šeks nam je više puta kazao kako nikad nije utjecao na nikoga. Ironično je kazao i kako je on čovjek koji nije utjecajna osoba.

Sapunar: Zdravko Livaković ponekad mi je znao reći da izvučeni novac ide Kalmeti i za Zadar

Valja se podsjetiti i na članak Jutarnjeg lista iz 2017. koji je donio priču Josipa Sapunara, uz Dragu Tadića krunskog svjedoka u aferi aremorker.

“Zdravko Livaković ponekad mi je znao reći da izvučeni novac ide Kalmeti i za Zadar – izjavio je na Županijskom sudu u Zagrebu bivši član upravge HAC-a Josip Sapunar svjedočeći na suđenju Božidaru Kalmeti i suoptuženim bivšim šefovima HAC-a i HC-a u aferi Remorker.

Drugi krak afere Remorker odveo je istražitelje u poslove cestogradnje. I rezultirao je podizanjem optužnice protiv bivšeg ministra mora prometa i infrastrukture Božidara Kalmete, njegova najbližeg suradnika Zdravka Livakovića, te bivših šefova HAC-a i HC-a Josipa Sapunara, Stjepka Bobana, Milivoja Mikulića, Jurice Prskala i Marija Lovrinčevića.

Optužnicom su obuhvaćeni i Sandro Vukelić te bivši direktori Vijadukta Damir Kezele i Ivan Berket, kao i Miroslav Bunić iz Zagorje Tehnobetona, a tu je opet i Igor Premilovac”, stoji u članku Jutarnjeg iz 2017. godine.

U kontekstu cijelog procesa u aferi Remorker valja podsjetiti i na članak Telegrama iz 2018. u kojemu je detaljno opisano kako je Tadić od krunskog svjedoka koji je dobio oprosnicu postao svjedok koji promijenio iskaz i više ne tereti Kalmetu da je vlasnik tvrtke Zelot.

Potvrda oslobađajuće presude gotovo je nemoguća

S obzirom na nove spoznaje koje upućuju na to da je ključni svjedok afere Remorker (uz Josipa Sapunara, op.a.) priznao kako je na sudu lagao kako bi Božidar Kalmeta bio oslobođen, jer su to od njega tražili Ivan Turudić i Vladimir Šeks, ostaje nam za vidjeti kako će u konačnici reagirati Vrhovni sud Republike Hrvatske na kojemu se nalazi predmet Remorker, a na čiju presudu je žalbu uložio USKOK.

Iz pravosudnih krugova doznali smo kako je vrlo vjerojatno da će nepravomoćna oslobađajuća presuda biti poništena i kako sve optužene u aferi Remorker očekuje novo suđenje.

“Tko normalan bi Kalmeti i Livakoviću sada potvrdio oslobađajuću presudu s obzirom na nove okolnosti?”, pita se naš sugovornik, inače pravni ekspert koji je, logično, želio ostati anoniman.

I naš drugi izvor također tvrdi kako je mala vjerojatnost da se nepravomoćno oslobođenima u aferi Remorker potvrdi oslobađajuća presuda s obzirom na nove okolnosti.

“To nisu okolnosti iz spisa i ovo što se pojavilo u javnom prostoru treba promatrati na takav način. Svejedno sam mišljenja da se, ako postoje dokazi da je netko lagao na sudu i za to postoje materijalni dokazi, to treba ispitati. Ne bih sugerirao tko bi što trebao raditi, ali mišljenja sam da bi pravomoćna oslobađajuća presuda mogla biti potvrđena samo ako ne postoje dokazi o nečemu što ne kontaminira cijeli predmet. A ova nova okolnost ga itekako kontaminira”, za kraj će naš izvor.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button