112IzdvojenoZadar

Paleka je u problemu, Carini će morati odgovoriti odakle mu skupocjeni Rolex, a može biti i brutalno kažnjenDirektor Turističke zajednice Grada Zadra, Mario Paleka, za kojega je ZADAR News utvrdio kako posjeduje skupocjeni Rolex vrijedan oko 86 tisuća kuna, nedavno je za portal Index potvrdio kako uistinu posjeduje spomenuti sat.

Rolex koji je u vlasništvu Paleke proizveden je 2010. godine, a on ga je, kako je tada kazao Indexu, kupio 2014. godine kao rabljen.

Paleka: Neću vam dostaviti dokumentaciju

– Uz sat postoji i dokumentacija iz koje je vidljivo kad je proizveden – kazao je prije desetak dana u svom odgovoru na Indexov upit Paleka. Iako su i Index i ZADAR News zatražili od njega zatražili spomenutu dokumentaciju, on je do sada, kada je u pitanju ZADAR News nije dostavio.

Čak štoviše, iako je jučer za Paleku bio neradni dan, e-mailom nam je odgovorio kako nam neće dostaviti traženu dokumentaciju o svom Rolexu.

Kako to obično biva, u kuloarima su se pojavile razne informacije o Palekinom Rolexu, ali i navodno nekim drugim satovima koje direktor TZGZ posjeduje, a za koje bi bilo jako teško dokazati da su u srazmjeru s njegovim dosadašnjim financijskim primanjima kada je u pitanju aktualni posao direktora TZGZ, ali i posao koji je ranije radio. Naime, prema informacijama koje su dostupne portalu ZADAR News, Paleka je do dolaska na aktualnu funkciju bio animator u jednom turističkom kompleksu, a između ostaloga je radio i kao iznajmljivač ležaljki na jednoj zadarskoj plaži za iznos od oko 7 tisuća kuna mjesečno.

Carinu zanima sve o Palekinom Rolexu

Iako je Paleka jednim e-mailom Indexu ili ZADAR Newsu mogao u potpunosti otkloniti sve sumnje oko navedenog sata, on to nije učinio. Zašto nije, zasad nije poznato. Međutim, od izvora iz zadarske ispostave Carine doznajemo kako im je Palekin sat itekako zanimljiv, pa će se s njim vjerojatno pozabaviti sljedeći tjedan.

Carinski zakon, naime, vrlo je jasan. Tako u Članku 240. piše kako će se novčanom kaznom od 20.000,00 do 1.750.000,00 kuna kazniti za prekršaj pravna ili fizička osoba:

2) ako unese ili iznese, odnosno pokuša unijeti ili iznijeti skrivenu robu preko graničnoga prijelaza.

U ovom dijelu nije jasno kako je uopće Paleka došao u posjed spornog sata, pa će djelatnicima Carine morati objasniti gdje i kako je došao u posjed istoga. Pošto svaki sat ima svoj serijski broj i popratnu dokumentaciju, djelatnicima Carine vjerojatno neće biti teško ući u trag sata.

Članak 241. kaže kako će se novčanom kaznom od 10.000,00 do 1.500.000,00 kuna kazniti za prekršaj pravna ili fizička osoba:
1) ako ne prijavi robu
3) ako ne podnese skraćenu deklaraciju

12) ako u carinskoj deklaraciji netočno označi količinu, vrstu, kakvoću, vrijednost ili podrijetlo robe ili ne navede svu robu

Opet, treba vidjeti kad i gdje je spomenuti sat prijavljen. Ako je sa satom i dokumentacijom sve u redu, Paleka nema razloga za strah.

Paleka može biti brutalno kažnjen, a sat, ako nije legalno kupnjen ili nema dokumentaciju mora biti oduzet

Članak 245. kaže kako se roba koja je predmet prekršaja mora oduzeti.

– Roba koja je predmet prekršaja iz članka 240. stavka 1. točke 1) i 2) i roba koja je predmet prekršaja iz članka 243. u svezi s člankom 239. stavkom 1. točkom 1) i 2) i člankom 240. stavkom 1. točkama 1) i 2) ovoga Zakona mora se oduzeti – stoji u Zakonu.

– Roba koja je predmet prekršaja iz članka 240. stavka 1. točke 3) i roba koja je predmet prekršaja iz članka 243. u svezi s člankom 240. stavkom 1. točkom 3) ovoga Zakona može se oduzeti – također stoji u Carinskom zakonu.

Dakle, ako Paleka posjeduje ukradeni ili sat koji nije prijavio, može biti novčano kažnjen s minimalnim iznosom od 20 tisuća kuna, a sat će mu biti oduzet. Ako je sve u redu s dokumentacijom sata, Paleka nema problema.

Komentari

  1. Očito Paleka nije u HDZ-u, ili je sitniš, jer kako objasniti da Šuici za imovinu carina ništa ne pita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Related Articles

Close
Close