ZadarZadne-Izdvojeno

Paškalin: U Zadru nema bandi i mafije, ali postoji sumnja u neki oblik organiziranog kriminala

Neven Paškalin, diplomirani kriminalist, prije dva mjeseca imenovan je za načelnika Policijske uprave zadarske. Kako se snašao na toj dužnosti, je li zadovoljan nedavno imenovanim voditeljima službi, odnosno svojim najbližim suradnicima, kakvi su njegovi dojmovi o stanju na području pod nadležnošću PU zadarske sada, ispričao nam je jučer u svom uredu.

Jeste li uspjeli “pohvatati konce” i kako ocjenjujete nedavno imenovane kadrove, a pritom mislim na vaše najbliže suradnike?

– Dva mjeseca su uistinu brzo prošla, prostora i vremena za neke posebne prilagodbe nema previše. Policijski posao ne trpi odgode, a moja olakotna okolnost u ovom slučaju je ipak ta što sam cijeli svoj radni vijek u policiji i to u ovoj policijskoj upravi pa su mi samim time već bile poznate bitne činjenice i pokazatelji rada policijske uprave.

Što se tiče novoimenovanih voditelja službi i načelnika postaja, zadovoljan sam što su na testiranjima pokazali dobre rezultate i time zavrijedili početno povjerenje. Za pravu ocjenu njihovog rada još je doista rano. No zadovoljan sam njihovim odnosom prema radu, kolegama i pokazanom inicijativom. Imaju moje puno povjerenje i podršku. Iako u kratkom vremenu, uspješno su odradili nekoliko zahtjevnih zadaća pri čemu mislim na javna okupljanja na našem području što je i prepoznato od strane gradonačelnika Zadra i lokalnih vlasti.

Također, u posljednja dva mjeseca Služba kriminalističke policije i policijske postaje otkrile su počinitelje nekoliko teških kaznenih djela, kao što su serije teških krađa, razbojničkih krađa i provala. Zadovoljan sam kako funkcionira još tješnja suradnja službi kriminalističke policije i policije, na kojoj sam inzistirao od početka. U posljednje vrijeme bilježimo brojna hvatanja počinitelja pri samom izvršenju kaznenih djela što govori o efikasnom odgovoru policije na dojavu i uvezanosti službe, od OKC-a do policije na terenu.

U svom prvom obraćanju javnosti na obilježavanju Dana policije prije dva mjeseca rekli ste da ste PU preuzeli u jako dobrom stanju. Mislite li to još uvijek?

– Policijsku upravu preuzeo sam u trenutku kada je većina statističkih pokazatelja bilježila napredak, a ovdje prije svega mislim na broj kaznenih djela, pogotovo najtežih, ukupnu razriješenost i stanje kriminaliteta općenito, u odnosu na protekle godine. Također je stanje u prometu bilo bolje, s manjim brojem prometnih nesreća i ozlijeđenih u odnosu na prethodnu godinu. U tom trenutku iza nas je bila uspješno odrađena turistička sezona, s rekordnim brojem turista bez većih izgreda ili napada na turiste te ljeto bez ozljeđivanja plivača ili havarija na moru. Razlog svemu ovome zasigurno je veliki angažman i doprinos mojih kolega policajaca, a svaki takav napredak razlog je i mojem osobnom zadovoljstvu.

Zadarska javnost svjesna je postojanja dobro organizirane mafije koja je ušla u sve segmente našeg svakodnevnog života. Njihovih “pipaka” nije izuzeta ni zadarska policija, a ni pravosuđe. Kako to komentirate i kako se namjeravate boriti protiv toga?

– Tom tezom o mafiji vole povremeno baratati mediji ili pojedinci. Za policiju postoji kriminalitet, kažnjiva djela, počinitelji i žrtve tih djela. Organizirani kriminal jedan je od oblika kriminala koji policija, zajedno s Državnim odvjetništvom, progoni. Iako u našoj sredini nemamo klasične oblike organiziranog kriminala poput bandi ili mafijaških organizacija, postoje sumnje u djelovanje drugih oblika organizirane sprege kriminalnih skupina ili pojedinaca.

Svako saznanje o tome da bi netko iz pravosuđa ili policije bio u sprezi s kriminalom za nas bi bilo alarm za poduzimanje svih zakonskih radnji i mjera koje nam stoje na raspolaganju kako bi utvrdili postojanje kaznenog djela i otkrili počinitelje. Razlike u takvom postupanju ne smije biti bez obzira u čijim redovima se kriminal nalazio. Pod tim svakako podrazumijevam i policijske redove.





Related Articles

Back to top button