ZADAR SportZadne-Izdvojeno

PIKADO MASTERS – Ivan Zubčić odnio pobjednu u Highlandu

Šesti turnir pod okriljem pikado saveza Zadarske Županije odigran je u caffe baru „Highland“ a domaćin je bio PK Voštarnica. Na početku pohvala za sve igrače koji su nastupili jer je ovo bio najmasovniji turnir iz masters serije do sada, nastupilo je rekordnih 45 igrača. Pljesak na početku zaslužio je najmlađi od svih klubova PK Pristan koji su s osam natjecatelja bili najbrojnija ekipa na turniru.

Prema broju igrača iz pojedine ekipe, to je izgledalo: Pristan (8), Jazine II (6), Voštarnica (6), Liberty (4), 3M (3), N.Bokanjac (3), Vidikovac (3), Benkovac (2), CD (2), Barba (1), Zara (1), bez kluba (6).

Iako je turnir bio najbrojni do sada, treba istaknuti da zbog privatnih razloga nije došlo nekoliko vrlo dobri igrača s kojima bi i samo natjecanje bilo kvalitetnije. Od najzvučnijih imena koja nisu nastupila na turniru su čak trojica koja su na predhodnom mastersu bila plasirana među četiri najbolja a to su Šime Z.Buterin, Slaven Matek i Željko Šarić. Kad se njima dodaju Šime G.Buterin, T.Žunić, D.Stipčević, M.Smolić, N.Lončar i M.Čolak koji odlično igraju u ligi možemo se zapitati kakav bi to tek turnir bio.

Iako se natjecanje održalo u subotu, pobjednik je najavljen dva dana ranije. Nakon što je u ligi Ivan Zubčić izgubio dvije partije protiv igrača iz Voštarnice, kratko je komentirao :“Toliko sam ljut da ću iz gušta osvojiti turnir u Highladndu“. Što je najavio to je i ostvario.

Krenuvši od prvog kola u kojem je za protivnika imao opasnog Denu Paravinju iz ekipe Liberty (četvrti igrač lige) i preokrenuo meč odličnom serijom 140,100,135, zatim s lakoćom riješava klupskog kolegu Bobu Čubrića a nakon toga i dvojicu domaćih predstavnika Daću Dimlića i Luku Pešu. Nakon toga, u polufinalu desne strane, izbacuje još jednog suigrača i vjernog pratitelja na ukupnoj rang listi, Roka Sturnelu. U finalu desne strane I.Zubčića je čekao predstavnik CD-a, odlično raspoloženi Dalibor Cico Čanković ali ni on ga nije ozbiljnije ugrozio. I.Zubčiću je ostalo da sačeka rasplet lijeve strane i dozna protivnika u finalu turnira.

Do finala turnira je po lijevoj strani stigao Roko Sturnela, koji je prije poraza od I.Zubčića savladao domaćeg Ž.Bušića, M.Valerija (Pristan) i suigrača M.Bencuna ali i veliko iznenađenje turnira Josipa Begonju (Pristan). Kad je prešao na lijevu stranu, Roko Sturnela prvo izbacuje domaću uzdanicu Luku Pešu a zatim u izvanrednoj partiji preskače i Marina Šarića (CD). U prvom setu M.Šarić ne koristi izlaz sa 20 i Roko ga kažnjava izlazom sa 82. U drugom setu obrnuta priča, sada Roko poklanja i ne izlazi sa 60. U trećem setu Marin Šarić odlično otvara 125 pa 140 ali Roko ne uzmiče i kažnjava samo trenutak dekoncentracije svog protivnika za pobjedu od 2:1 i ulazak u finale lijeve strane. Tu ga čeka još jedan predstavnik Zemuničkog CD-a, Cico Čanković ali niti on nemože više od jednog seta. Slijedi repriza finala sa četvrtog mastersa u kojem igraju Ivan Zubčić i Roko Sturnela. S obzirom da je Zube već savladao Roka za konačni trijumf mu je bila potrebna još jedan pobjeda dok su Roku bile potrebne dvije. Roko Sturnela kreće silovito i ostavlja Zubu preko 100 u prvom setu. U sličnom ritmu Roko nastavlja sigurno, jako, jednostavno predobar. Zubčić u tim trenucima kao da treba odmor, nikako spojiti dvije dobre serije i Roko Sturnela vraća I.Zubčiću za poraz na desnoj strani. Ipak tu tek počinje pravo finale i Ivan Zubčić strašno podiže razinu svoje igre. Niti Roko ne posustaje tako da se u njihovoj igri može uživati i okom se nesmije trepnuti kako se neki tripl ne bi propustio. Sturnela je u finalu pogodio 180, 134, 140 i 121 ali ni Zubčić nije ništa lošiji 140, 121, 137, 121 i 123. Ipak Ivan Zubčić pokazuje zašto je ponajbolji igrač Zadarske Županije te uz malo bolju koncentraciju riješava meč u svoju korist i osvaja već treći turnir ove godine.

Odlične kritike zaslužuje nastup dva igrača iz Zemunika, Dalibor Čanković i Marin Šarić koji su na kraju vitrine CD-a ukrasili peharom za treće mjesto koje je osvojio D.Čanković dok se M.Šarić morao zadovoljiti četvrtim mjestom. D.Čanković je do ovog uspjeha došao pobjedama protiv domaćeg Š.Karamarka i I.Ražnjevića te dvojice Igrača Vidikovca, Romana Skroče i Ivana Mataka. U polufinalu desne strane bio je bolji od još jednog domaćeg igrača, Dina Verunice.

Četvrto mjesto, koje mu je ujedno i najbolji rezultat sezone, osvojio je Marin Šarić (CD) koji se nije najbolje osjećao na početku turnira te je poražen od Luke Zubčića. Zato je na lijevoj strani Marin pokazao svoje sposobnosti te je iz turnira izbacio D.Paravinju i novaka M.Zalenta. Nakon toga pobjeđuje i domaćeg Damira Dimlića te Daniela Krizmana. Nakon pobjede protiv I.Mataka (Vidikovac) samopouzdanje M.Šarića raste sa svakom strijelom te u izjednačenoj partiji slavi protiv M.Bencuna a zatim i Dina Verunice.

Domaću atmosferu su odlično iskoristili D.Verunica i Luka Peša koji su završili na diobi 5. i 6. mjesta . Verunica je do uspjeha sezone pobjedio M.Zelanta, L.Zubčića i iznenađenjem protiv Ivan Buterina najavio da se na njega mora ozbiljno računati. U polufinalu desne strane D.Verunica gubi od D.Čankovića a na lijevoj strani poražava ga i drugi igrač CD-a, Marin Šarić. Luka Peša prvo sređuje Mira Bašića (Liberty) a zatim i klupskog kolegu Vilima Bučića. Ipak, u slijedećem kolu nalijeće na raspoloženog I.Zubčića i nakon velikog otpora gubi 1:2. Na lijevoj strani izbacuje Matea Iveljića (3M) koji nije iskoristio šansu u trećem setu a iza toga sređuje i Marina Lacića, igrača u odličnoj formi i u velikoj seriji u ligi. Dalje od toga nije išlo jer je naletio na strašnog Roka Sturnelu.

Oktet najboljih zatvaraju Mateo Bencun kojem je to drugo sedmo mjesto ove sezone i Marin Lacić  koji je odigrao tek prvi masters ali je pokazao da mu je mjesto među najboljima.

Novim trijumfim, Ivan Zubčić je još više povećao prednost pred pratnjom tako da sada drugoplasiranom Roku Struneli bježi velikih 47 bodova. Roko Sturnela se vratio na drugu poziciju jer je na najbolji način iskoristio neigranje Šime Z.Buterina i Slavena Mateka te (ponovo) slab dan Marijana Bobana. Šime Z.Buterin koji nije nastupio, zadržao je četvrtu poziciju a na petu se probio njegov klupski kolega Ivan Buterin. Slaven Matek, koji je propustio turnir, je slabiji za jedno mjesto i sada je šesti a Ivan Ražnjević je zadržao sedmo mjesto. Veliki napredak su ostvarili igrači CD-a, Marin Šarić sa 12-tog na osmo, a Dalibor Čanković sa 15-tog na deveto. Top-ten završava sa Ivanom Matakom (Vidikovac). Iz najboljih deset su ispali Nino Barić i Jure Jerak a i Daniel Krizman je s 11-tog kliznuo na 13-to mjesto. Toni Frleta je ostao na 14-tom mjestu, a na dva preostala mjesta koja vode na završni turnir nalaze se Mateo Bencun i Željko Šarić.

Do kraja masters serije je još četiri turnira i dosta bodova koji se mogu osvojiti tako da još dosta igrača može računati na plasman među prvih 16 koliko će ih igrati na završnici.





Related Articles

Back to top button