112Zadar

Pirotehničari morali očistiti teren da dobiju ostatak plaće za rujan

Još jedna pogibija pirotehničara Mungosa, koji je smrtno stradao jučer ujutro prilikom razminiranja u mjestu Bobare kraj Okučana u Brodsko-posavskoj županiji, posljedica je loše uređenog sustava i nedovoljne brige o sigurnosti pirotehničara, tvrde u sindikatu. Od eksplozije mine smrtno je stradao Vilson Kulaš, 42-godišnjak iz Biograda koji je sa suprugom i dvoje djece u dobi od tri i pet godina, živio u Varaždinu. Do stradavanja je došlo oko 10 sati ujutro, a njegovi kolege koji su radili na razminiranju odmah su povučeni s terena. Kulaš je u Bobare, prema svjedočenju kolega, stigao dan ranije kao dio četveročlane ekipe koja je kao pojačanje prebačena na lokaciju Bobare radi bržeg dovršetka razminiranja.

– Forsirao se završetak projekta u Bobarama, a kolega je prebačen s još trojicom s područja Pakraca, gdje su sudjelovali u razminiranju na području Velike Dereze. Tražila se skupina koja će postići maksimalni učinak na području Bobara – kaže Davor Iveković, povjerenik Novog sindikata u tvrtki Mungos.

Vilsona Kulaša ubila je protupješadijska rasprksavajuća  odskočna mina PROM-1. Potvrdio je to Damir Magdić, direktor Mungosa, vidno potresen tragičnim događajem. Javio se na telefonski poziv neposredno nakon što je obitelji nastradalog radnika išao priopćiti strašnu vijest u Varaždin, mjesto u kojemu je Vilson živio s obitelji, iako je porijeklom iz Biograda.

– Vjerujte da mi je jako teško. Ostala je supruga i dvoje djece u dobi od tri i pet godina, u nevjerici i šoku kazao je Magdić, koji se proteklih nekoliko mjeseci nalazi na čelu tvrtke u kojoj je zaposlen dva desetljeća. Pojasnio je da je teren na kojemu se tragedija dogodila na vrlo nepristupačnom području do kojeg se ne može doći vozilima. Pirotehničari su, kaže, barem dva kilometra išli pješice do područja gdje se tragedija dogodila. Riječ je o obroncima zapadnog Psunja, gdje se provodi projekt “Putovi i šumske površine”, na dijelu još neočišćenog terena od mina, koji iznosi oko 1,2 milijuna četvornih metara i financira ga Republika Hrvatska.

Mungosi predstavljaju samo desetinu od ukuno 500-tinjak pirotehničara u 47 hrvatskih tvrtki čiji zaposlenici razminiranjem zarađuju za život. Do sada su očistili više od 70 tisuća mina. Dovršetak Bobara bio je, tvrdi sindikalist Iveković, uvjet da se pirotehničarima Mungosa isplati ostatak rujanske plaće, koja im je bila umanjena za čak 70 posto.

– Primili smo posljednju plaću u bruto iznosu od 4.000 kuna, navodno zato jer projekt nije dovršen i nije bilo sredstava za plaće, navodi Iveković. Kolektivni ugovor za pirotehničare tvrtke Mungos razminiranje d.o.o., koji je u srpnju ove godine nakon štrajka pirotehničara potpisan upravo u Okučanima, definirao je plaću pirotehničara u bruto iznosu od 15.000 kuna. To je, kažu u sindikatu, samo “papirnato” rješenje, a realno su ljudi koji riskiraju život radeći na razminiranju i dalje preopterećeni i potplaćeni.

– Uprava Hrvatskog centra za razminiranje i uprava Mungosa protivili su se takvom kolektivnom ugovoru. Oni žele održati postojeći način rada, a kvaliteta i sigurnost uopće im nisu bitni. Bitni su samo kvadrati i završetak projekata u roku – optužuje Iveković. Na skupu zaposlenika rečeno im je, prenosi, da dnevno moraju razminirati minimalno 350 četvornih metara da bi se osigurala redovita isplata plaća. Rad pod takvim presingom rezultirao je, uvjereni su u sindikatu, izgubljenim životom još jednog njihovog kolege. U Sindikatu najavljuju da će od odgovornih tražiti hitno rješavanje problema.

Direktor Mungosa, Damir Magdić, tvrdi da pogibija pirotehničara nema nikakve veze s ispunjavanjem norme, već je dio rizika posla.

– Nikad nisam ni na koga radio pritisak, niti došao na teren i požurivao ljude ili inzistirao da riskiraju život. Činjenica je da sam isplatio takvu plaću, jer na računu nemamo ni kune, ali to je drugi problem – kaže Magdić. Tvrtka Mungos, naime, prepuštena je tržištu, ne prima novac iz proračuna, i može isplatiti plaću kad razminira dovoljno kvadrata.

 





Related Articles

Back to top button