112

POČELO PONOVLJENO SUĐENJE ZA KORNATSKU TRAGEDIJU Dražen Slavica: Nisam kriv!

Devet godina od tragedije na Kornatu gdje su pod nikad do kraja razjašnjenim okolnostima stradala 12-orica vatrogasaca iz JVP-a Šibenik, te DVD-a Tisno i Vodice, dok je jedini preživjeli Frane Lučić zadobio teške tjelesne ozljede, u ponedjeljak je u ponovljenom postupku na Županijskom sudu u Zadru bivši šibensko-kninski zapovjednik Dražen Slavica ponovio kako nije kriv za ono za što ga se optužuje.

Koje će nove dokaze predočiti obrana i optužba u novom sudskom postupku, koji je pokrenut nakon što je ukinuta oslobađajuća presuda Slavici tek će se vidjeti, no već na prvom ročištu pod predsjedanjem novog suca Borisa Radmanamogli su se čuti neki novi podaci koji su ostali “u cjedilu” nakon trogodišnjeg suđenja.

Prvi svjedok u novom postupku Joško Klarić, koji je kao zamjenik, sa stradalim sinom Dinom rukovodio akciju gašenja požara na Kornatu, izjavio je jučer prvi put da je na mjesto stradavanja prvi stigao helikopter, a ne on
i dvojica pripadnika DVD Zablaće, kao što je prethodno utvrđeno. Helikopter je vidio dok je išao s brda na koje se popeo iznad Lučice prema mjestu gdje su bili stradali vatrogasci.

– Vidio sam helikopter, znam da je imao sajlu. Od dima i udaljenosti te konfiguracije tla, nisam vidio što je prevozio. Kad sam došao u Šipnatu u konobu rekli su mi da je bio helikopter i da je letio prema Velom vrhu. To je bio helikopter koji je preletio prije nego što sam ja došao na lice mjesta – posvjedočio je Klarić.

Sa suzama u očima opisao je potresni trenutak u kojem je ugledao mrtvog sina i ostale vatrogasce koji su stradali, te na sebi nisu imali ni najmanji dio odjeće. Povezao je to sa  helikopterom zbog razasutih stvari, te odjeće vatrogasaca na mjestu stradavanja.

– Našao  sam sve uneređeno, odjeća koju su oni skidali bila je isprevrtana. To se najbolje vidjelo iza stradalih kod kojih je bila stijena, a naročito kod moga sina Dina. Iza njega su bile stijene. Na sebi nije imao kapi odjeće, ni on, ni nitko od stradalih. A njegova odjeća skupa s kožom i prstima bila je zalijepljena po stijenama. Lijeve čizme i cipele stradalih, pa čak i jedan potplat, bili uokolo i do četiri metra južnije od njih. Ništa nije moglo to učiniti osim propelera tog helikoptera koji ih je prethodno nadletio. Vidio sam i spremnik goriva. Bio je napuhan, a kamenje uokolo njega je bilo potpuno bijelo. U spremniku nije bilo goriva, a to znam jer sam ga pokušao podignuti – kazao je.

Na pitanje Slavičinog odvjetnika Čede Prodanovića zbog čega nije kontaktirao kanader kada mu je tako rečeno u vatrogasnom centru, odgovorio je kako ga nije zvao jer ga nije vidio.

Jedini preživjeli vatrogasac Frane Lučić opisao je kako ih je spržila toplina. Njegove ruke bile su deformirane, a pokušavao ih je skloniti ispod kombinezona.

– Vatru nisam vidio dok me vrućina nije pogodila, a onda sam vidio frontu vatre ispred sebe koja je došla do mene u 10-ak sekundi. Osjetio sam strašnu toplinu te spustio vizir kacige. Tragediji nije prethodio huk kako je zapisano ranije, već je to bio zvuk koji se čuje kao kad nešto brzo dolazi. Čuo sam to nakon što sam osjetio prvi nalet topline – ispričao je Lučić i dodao kako kako ne zna tko je nosio spremnik sa benzinom. On je nosio pumpu za gašenje iz koje je kapao benzin. U njoj je bilo do dvije litre goriva.

– Nitko mi nije rekao koliko će kruški s vodom biti dovezeno. Slavica je rekao tri. No, kada smo se iskrcali, kraj sebe nismo imali sredstva za gašenje požara. Vatru sam prvi put primjetio kada je bila deset do dvadeset metara ispred mene. Od tada je prošlo desetak sekundi dok nas vatra nije zahvatila- kazao je Lučić.

Za razliku od prethodnih ročišta kada su većinu sudnice zuzimali roditelji vatrogasaca, na Sud su jučer stigla tek trojica očeva poginulih vatrogasaca, Joško Klarić, Ivica Strikoman i Igor Marinović koji su kazali kako prethodnim suđenjem nisu zadovoljni.

Tužiteljstvo je Slavicu optužilo za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika, te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja. Osim toga, na teret mu se stavlja i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih.





Related Articles

Back to top button