ZadarZadne-Izdvojeno

FOTOGALERIJA Pogledajte u što se pretovrio Centar Mocire zahvaljujući nebrizi gradskih otaca

img_3303Centar Mocire za djecu s posebnim potrebama nasuprot OŠ Šimuna Kožičića Benje, projekt je Grada Zadra, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u koji je do sad ‘ulupano’ više od 40 milijuna kuna. Još u studenom 2012. godine, Akcija Mladih predvođena Antom Rubešom, Antoniom Bausom, Vladom Grabovcem i prof. Vicom Profacom, održala je press konferenciju ispred samog kompleksa gdje su okupljenim novinarima ukazali na problem potpuno devastiranog kompleksa.

Tada, u studenom 2012., pri samom ulasku u Centar Mocire (vrata su, kao i većina stvari iz Centra netragom nestala) mogli smo vidjeti kako su gotovo sve električne instalacije iščupane, a skupocjenih bakrenih žica, koje su trebale biti sprovedene kroz zidove, također gotovo pa ništa. Gotovo sve su iščupane i odnesene. Kao i skupi radijatori koji su postavljeni u Centar. Nakon provale i pljačke, ostalo ih je svega nekoliko. Kompletni toaleti, wc školjke, prozori, vrata i tko zna što, sve je to netragom nestalo.

Nakon gore navedenog javnog upozorenja Akcije Mladih, tadašnji gradonačelnik, a danas dogradonačelnik ‘naredio je’ postavljanje redara koji su neko vrijeme čuvali ostatke ostataka devastiranog centra. I kako to obično biva, nakon određenog vremena, redari su se povukli te Centar Mocire već neko vrijeme ne čuva doslovce nitko.

kalmeta_gradonacelnik5-170613Propusti Vrančića i Kalmete

Grad Zadar napravio je očito još jedan nevjerojatan propust koji se, ako je vjerovati mnogim stanovnicima Brodarice, može pripisati ponajviše Zvonimiru Vrančiću i Božidaru Kalmetu. Naime, tek prije nekoliko tjedana raspisan je javni natječaj za usluge tjelesne zaštite imovine Centra Mocire, što bi u prijevodu značilo da skupocjeni Centar do 19.8 neće čuvati nitko! Inače, posao na natječaju dobila je tvrtka AKD-Zaštita iz Zagreba. No ono što najviše boli je činjenica kako ni Vrančić (u svom mandatu) ni Kalmeta (koji je gradonačelnik dva mjeseca) nisu učinili apsolutno ništa da Centar ostane sačuvan i siguran. Kad kažemo ništa, onda mislimo – apsolutno ništa!

Grad Zadar ‘pere ruke’

Kako odgovoriti na pitanje zašto se Grad Zadar tek sad odlučio angažirati redare? Također valja postaviti i pitanje kako to da Grad Zadar nije preuzeo čuvanje objekta onog trena kada je tvrtka koja ga je gradila napustila gradilište? Pitanja su to  na koja nitko od odgovornih ljudi u Gradu Zadru, pa ni sam Vranči ni Kalmeta nema konkretan odgovor. A da se radi o propustu Grada Zadra, ponajviše govori i činjenica kako je upravo Grad Zadar prvotno angažirao redare nakon gore navedene pressice Akcije Mladih

Ured za odnose s javnošću ne odgovara na pitanja

Danas, devet mjeseci nakon cijele medijske strke oko Centra Mocire, iz Ureda za odnose s javnošću dobivamo šture i nepotpune odgovore, iako su pitanja i više nego konkretno postavljena. Na naš upit zašto do sad nije postavljen redar u ili ispred Centra Mocire, Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i odnose s građanstvom odgovorila nam je sljedeće:

Grad Zadar je proveo javnu nabavu za usluge tjelesne zaštite imovine Centra Mocire i posao na natječaju dobila je tvrtka AKD-Zaštita iz Zagreba. Za sva ostala pitanja postavljena u mailu upućujemo na Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u čijoj je nadležnosti.

Srdačan pozdrav

Upravni odjel za odgoj i školstvo

Kao što to obično biva, na naš opetovani upit, zbog čega će se tek 19. kolovoza angažirati redar i i gdje su do sada bili, Dadić nije odgovorila. Dadić ne odgovara ni na upit pitanje je li to osobni propust gradonačelnika Božidara Kalmete ili nekog drugoga.

Joso Nekić (Foto: Zadarski list)
Joso Nekić (Foto: Zadarski list)

Nekić: “Redar iz O.Š. Šimuna Kožičića Benje tu i tamo ‘baci oko’ na Mocire”

U međuvremenu smo razgovarali i s Josom Nekićem, pročelnikom za odgoj i školstvo koji također ne daje konkretne i precizne odgovore. Nekić nam je kazao kako je tvrtka AKD Security ta koja će 19.8 preuzeti nadziranje i čuvanje Centra Mocire.

– Centar Mocire čuvat će tvrtka AKD Security koja je pobijedila na javnom natječaju – kazao je Nekić.

Na naš upit zašto do sad nitko nije čuvao Centar Mocire, Nekić daje vrlo zanimljiv odgovor – Redar koji radi u O.Š. Šimuna Kožičića Benje povremeno ‘baci oko’ na Centar Mocire. Ali sad kad AKD Security preuzme Centar, bit će sve u redu. Za ostale upite kad će Centar biti završen, morate se obratiti Ministarstvu zdravlja socijalne skrbi – kazao je Nekić.

Kako bi građani vidjeli u što se pretvorio Centar Mocire očito radi nemara zadarskih političara, donosimo vam nekoliko fotografija koje govore više od Nekića, Kalmete (koji ništa ne govori) i tisuće izgovorenih ili napisanih riječi. Naime, gotovo svaki ugao dvorišta Centra obrastao je  raznovrsnim raslinjem, travama i žbunjima. Stakla Centra, kao što se vidi na priloženim fotografijama razbijena su ili odnesena zajedno s prozorima i njihovim štokovima. Pojedini dijelovi nečega što se nekad zvala željezna ograde uopće nema, a u međuprostor, kao zaštita od ulaza u Centar postavljena je greda duga nekoliko metara.

Više u fotografijama ispod ovog teksta.

[nggallery id=44]





Related Articles

Back to top button