Besplatno se pretplati na YouTube kanal ZADAR News Video

112Zadne-Izdvojeno

Policija upozorava vozače mopeda: Broj smrtno stradalih se povećao za 100%


Analizirajući statističke podatke o stradavanju vozača mopeda i motocikla u prometnim nesrećama sa razine ove PU, u usporedbi s ranijim godinama, evidentno je povećanje smrtno stradalih osoba za 100 % (2010.g. – 3 osobe, 2011.g.–6 osoba), odnosno smanjenje teže ozlijeđenih osoba  za 18,7 % (2010.g. – 64 osobe, 2011.g. – 52 osobe), te smanjenje  lakše ozlijeđenih osoba za 27,1 % ( 2010.g.- 118 osoba, 2011.g. – 86 osoba).

Među najčešćim greškama i uzrocima u prometnim nesrećama navedenih kategorija sudionika u prometu su: nepropisna i neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska na raskrižju, alkoholiziranost, nekorištenje zaštitne kacige i nepropisno pretjecanje i obilaženje.

Podaci za 2011.godinu, također govore o smanjenju korištenja zaštitne kacige u prometnim nesrećama, stoga navodimo da je ukupno u prometnim nesrećama sudjelovalo 205 sudionika, te da od navedenog broja 65 sudionika ili 31,7% nije koristilo zaštitnu kacigu.

Gotovo u svim prometnim nesrećama, s teškim tjelesnim ozljeđivanjem, vozač ili suvozač mopeda ili motocikla, nije koristio zaštitnu kacigu.


Navedeni podatak ujedno je neposredni pokazatelj korisnosti zaštitne kacige, s obzirom da je učestalost smrtnog stradavanja bez zaštitne kacige gotovo dvostruko veća u odnosu na ostale sudionike u prometu.


Apeliramo na navedenu skupinu sudionika u prometu da se obavezno pridržavaju propisanog načina ponašanja u prometu na cestama te navodimo nekoliko informacija-savjeta:

  • Vozač motocikla ili mopeda i osobe koje se prevoze na tim vozilima moraju za vrijeme vožnje na cesti na glavi nositi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu. Zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na cesti, na glavi moraju nositi i vozači bicikla mlađi od 16 godina.
  • Za vozača motocikla i mopeda, kao i osobe koje se prevoze tim vozilima, novčana kazna za nekorištenje zaštitne kacige iznosi 1000,00 kuna. Osim toga, policijski službenik naredbom će privremeno oduzeti vozačku dozvolu isključiti iz prometa vozača motocikla ili mopeda i osobe koje se prevoze tim vozilima, ako kod sebe nemaju zaštitnu kacigu ili je odbiju staviti na glavu.
  • Ovom prilikom posebno naglašavamo obveze i odgovornost roditelja mladih osoba koji koriste motocikle i mopede, odnosno apeliramo na roditelje da, prije same kupnje mopeda i motocikla, poduzmu sve potrebne predradnje (polaganje vozačkog ispita, obavljanje tehničkog pregleda i registracije vozila, provjera tehničke ispravnosti vozila, kupnja zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme), kako bi mladi vozači bili što zaštićeniji i osposobljeni za sigurno sudjelovanje u prometu.

Ovim putem pozivamo sve sudionike u cestovnom prometu na međusobno uvažavanje, kao i na dosljedno poštivanje prometnih propisa u cilju sprječavanja događanja prometnih nesreća , a posebno onih sa najtežim posljedicama.Related Articles


Back to top button