Zadar

„POTRES“ U CENTRU ZA REHABILITACIJU SV.FILIP I JAKOV Ravnateljica Cindori dobila izvanredni otkaz, zaposlenici je žele natrag, a posla imaju i policija i odvjetnici!

Centar za rehabilitaciju u Sv. Filipu i Jakovu potresa skandal o kojem je obaviještena i policija, kao i Ministarstvo socijalne politike – „Slobodna“ raspolaže dopisom koji je upućen policiji i koji teško tereti bivšeg ravnatelja Centra Leonarda Mikulića, koji je na čelu te ustanove bio punih osam godina. Neslužbeno, kriminalistička policija PU zadarske zatražila je i već „češlja“ dokumentaciju iz Centra iz vremena Mikulićeva vladanja dugog osam godina.
Istodobno, doslovno za vrijeme godišnjeg odmora, ekspresno je prije pet dana smijenjena ravnateljica Valentina Cindori, dipl. defektologinja, i Upravno vijeće je za v.d.ravnateljicu imenovalo Barbaru Čirjak, profesoricu filozofije i sociologije.

U ustanovi trenutačno vlada potpuni kaos od glasina i nereda, a zaposlenice nazivaju „Slobodnu Dalmaciju“ i pitaju mogu li barem novinari saznati zašto je Cindori, koja je ustanovu u godinu dana konačno „digla na noge“, i koja je sposobna nestranačka osoba, dobila izvanredni otkaz po do sad neviđenoj brzini odlučivanja. Inače, radi se o ustanovi koja skrbi o 90-ak korisnika sa najtežim oblicima tjelesnih i mentalnih oštećenja, mnogi su nepokretni, ne mogu govoriti i hodati, te nerijetko u Centru ostaju doživotno.

– Ja sam potpuno u šoku, dobila sam izvanredan otkaz, nakon godinu dana svesrdnog zalaganja i rada. Centar smo opremili, dobili silne donacije, formirali radionice, zakoračili u 21.stoljeće, onako kako treba biti… Meni je jasno da iza svega stoji politika, ali nije normalno da se makne nekoga čiji su radni rezultati izvanredni, da ga se doslovno potjera na ulicu. Ne preostaje mi nego tužba, ali sve skupa radi se o paklu zbog ljudi koji su spremni na sve za svoju korist i koje ni najmanje nije briga za štićenike Centra – kazala nam je u ponedjeljak Valentina Cindori.

Procedura njezine smjene napravljena je nevjerojatnom brzinom i s „uporištem“ kojim će se baviti odvjetnici: nakon što je brzinski smijenjeno Upravno vijeće (UV) koje je postavilo Cindori za ravnateljicu, imenovano je novo u kojem su, uz predstavnika roditelja i Centra, tri člana HDZ-a. Jedan od njih je upravo bivši ravnatelj Leonardo Mikulić, vijećnik u općini Sv.Filip i Jakov, članica Sanja Milat je zaposlenica u Općini, a predsjednik Upravnog vijeća je također HDZ-ovac, Darko Mikas, zaposlenik Općine. Novo Upravno vijeće, čim se konstituiralo, u srpnju je donijelo odluku o pokretanju postupka razrješenja ravnateljice Valentine Cindori, a odluka o izvanrednom otkazu je i potvrđena 16.kolovoza.

Iako smo još u srpnju predsjednika UV Darka Mikasa pitali za razloge pokretanja postupka razrješenja Cindori, on je u više navrata obećao pisani odgovor koji, međutim, nikada na našu mail adresu nije poslao.
Istodobno doznajemo da je v.d. ravnateljica Barbara Čirjak tek „prijelazno razdoblje“ do raspisivanja natječaja, s obzirom da se bivši ravnatelj Mikulić, iako oko njegovih navodnih „marćapija“ policija radi izvide, pošto poto želi vratiti na mjesto ravnatelja i odraditi još jedan, treći mandat na čelu Centra za rehabilitaciju u Sv. Filipu i Jakovu.

Dio dopisa o bivšem ravnatelju Mikuliću upućenog policiji:
„Uzimao je novac od donacija, ili materijalne donacije u vidu pršuta, hrane, garderobe, slatkiša… Od roditelja korisnika tražio je novac ili janjce da bi im bolesno dijete smjestio u ustanovu. Uzimao je džeparac koji pripada korisnicima… Kupovao je najskuplje crkvene slike i Biblije od 5000 kuna na ime korisnika i uzimao ih za sebe kući. Sada se uvukao u Upravno vijeće i želi ponovni biti ravnatelj.“ 

Mikulić: To je sve podmetanje!
Leonardo Mikulić nam je u telefonskom razgovoru rekao da je pismo protiv njega podmetanje.
– Zašto sada pišu? Osam godina sam bio ravnatelj i imali su vremena, ti velemajstori paučine. U Centru je revizija utvrđivala zakonitost poslovanja i to je prava istina, a ne ono što bi netko htio u svojoj fantaziji – rekao nam je Mikulić, kojega smo pitali i da li će se kandidirati za još jedan mandat u Centru, dođe li do raspisivanja natječaja.
– Ne može prije zore svanuti. Postoji procedura – odgovorio je Mikulić, dajući do znanja da bi se volio vratiti u Centar na mjesto ravnatelja. Ni na jedno pitanje vezano uz navode iz anonimnog pisma nije želio odgovoriti.

Zašto je Cindori dobila izvanredan otkaz:
U odluci o razrješenju ravnateljice Cindori, koje je odmah stupilo na snagu, stoji da je ona u svom radu postupala suprotno Statutu i odredbama Zakona o socijalnoj skrbi čime su ispunjeni uvjeti za njezinim razrješenjem, odnosno izvanrednim otkazom.
– Temeljem pisanih dopisa sindikalne povjerenice, njegovateljice Vojne Barešić o kršenju prava radnika, izostanku davanja plana rada za 2016. godinu Upravnom vijeću te ignoriranja opomene pred tužbu koju je podnio prethodni ravnatelj Leonardo Mikulić jer mu nakon isteka mandata nije ponuđeno drugo radno mjesto u Centru, Upravno je vijeće utvrdilo da su povrijeđene odredbe Zakona o socijalnoj skrbi – stoji u Rješenju.
Valentina Cindori, koja je potjerana na Biro rada, kaže da Mikuliću nije mogla ponuditi radno mjesto u Centru jer je on pravnik i u sistematizaciji to mjesto u Centru ne postoji, a što se tiče optužbi sindikalne povjerenice, radi se o tome da je Cindori prekinula praksu po kojoj je bivši ravnatelj dozvoljavao da njegovateljice rade 16 sati u jednoj smjeni. Cindori kaže da je to protuzakonito i da ide na štetu štićenika Centra.

Foto: 057info





Related Articles

Back to top button