IzdvojenoZadar

Povjerenik za informiranje Paleki: “Kršite zakon, izvolite ZADAR Newsu dostaviti tražene račune”

NEVJEROJATAN LIK

Protagonist afere Jaketar, negativac 2021. po izboru čitatelja ZADAR News i direktor Turističke zajednice Grada Zadra na odlasku, Mario Paleka opet krši zakone Republike Hrvatske i u tome ne vidi ništa sporno. Konkretnije, Paleka je, uvrdio je to Povjerenik za informiranje Rješenjem od 4. siječnja prekršio Zakon o pravu na pristup informacijama i portalu ZADAR News, uz lažno obrazloženje, nije dostavio tražene dokumente.

U iscrpnom obraćanju Paleki, Povjerenik za informiranje naveo je kako TZGZ prekršila gore spomenuti zakon i kako je dužna u roku od osam dana, bez odgode, portalu ZADAR News dostaviti tražene račune jer su isti od javnog interesa.

Povjerenik za informiranje upozorio Paleku i TZGZ da su propustili reagirati u zakonskom roku

– TZGZ je, ako smatra da je zahtjev nepotpun ili nerazumljiv trebao postupiti sukladno članku 22 stavku 2. Zakona. Navedenom odredbom propisano je da će tijelo javne vlasti u slučaju da je zahtjev nepotpun ili nerazumljiv bez odgode pozvati podnositelja da ispravi zahtjev te da će ako u roku od pet dana od zaprimanja poziva za ispravak podnositelj ne ispravi zahtjev rješenjem odbaciti zahtjev, a što je TZGZ propustila napraviti te je podnositelju odgovorio 28. prosinca 2021., odnosno na samom kraju propisanog roka za rješavanje zahtjeva.

S obzirom na navedeno, pozivamo TZGZ da najkasnije u roku od osam dana od dana zaprimanja ovog akta upozorenja riješi zahtjev te Povjereniku za informiranje dostavi dokaz o postupanju – stoji u Rješenju na koje TZGZ više nema pravnih lijekova, pa će ZADAR Newsu u konačnici morati dostaviti traženu dokumentaciju.

Kazna Paleki ako ne postupi po Zakonu

Zakonom je propisana i kazna odgovornoj osobi ako ne postupi po pravomoćnom Rješenju Povjerenika za informiranje, upozorili su Paleku iz Ureda Povjerenika.

– Upozoravamo da su člankom 62. predviđene prekršajne sankcije za odgovornu osobu u tijelu javne vlasti koja je postupi po nalogu Povjerenika.

Paleka tvrdi (i laže) da tražene dokumente nema

S obzirom na dokumente koje je ZADAR News tražio od TZGZ, a koji nam moraju biti dostavljeni s obzirom na Zakon o pravu na pristup informacijama ostaje nelogično zašto je Paleka u odgovoru koji nam je poslao tvrdio da tražene dokumente TZGZ ne posjeduje. S obzirom na malverzacije kojima se u svom radu vrlo često služi Paleka, o čemu je i Državna revizija dala svoje mišljenje, nama je posve logično zbog čega Paleka skriva traženu dokumentaciju. 

Dokumenti će biti dostavljeni ZADAR Newsu

I tako, opet čekamo da prođe zakonski rok od osam dana i da nam TZGZ dostavi tražene dokumente. Ovo, naime, nije prvi put da je Povjerenik za informiranje ofregao Paleku i TZGZ, kao što nije prvi put da je Paleka lagao da tražene dokumente nema, pa nam ih onda, kada iscrpi sve pravne lijekove – iste dostavi. Zvuči jadno, ali je, nažalost, tako.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button