IzdvojenoZadar

Predsjednik zadarskog SDP-a Daniel Radeta odlučan: “Robert Škifić pod hitno treba podnijeti ostavku”

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Zadar Daniel Radeta osvrnuo se na skandaloznu izjavu ravnatelja Lučke uprave Roberta Škifića kako Cruiser Marella Dream nije ispraznio fekalije već balastne vode u Zadarskom kanalu.

Jednostavno ne mogu da ne reagiram na vijest koja nam se zadnjih nekoliko dana servira u medijski prostor, a vezana je na temu praznog kruzera u luci Gaženica.

Prije svega, pozdravljam i podržavam danas održanu presicu na temu luke i svemu izrečenom. Bezbroj puta smo u Gradskom vijeću, zajedno sa ostalim oporbenim vijećnicima, upozoravali na nedostatke u radu Lučke Uprave i problematiku Luke Gaženice.

Međutim, današnja izjava ravnatelja Roberta Škifića je toliko sramotna i skandalozna da bi istog trenutka trebao podnijeti ostavku. Opravdati ispuštanje crnih voda, sivim vodama, to jest balastnim vodama je definitivno izjava za pamćenje. Dozvoliti tako nešto bez ikakve unutarnje kontrole i pozivati se na svjetske zakone je neviđena blamaža za struku. I to ni manje ni više nego s kruzera izgrađenog 1985. godine.

Izjava Roberta Škifića bez presedana, u gradu s tako velikom pomorskom tradicijom, sa srednjom Pomorskom školom i Pomorskim fakultetom je izjava za izvanredni otkaz.

Robert Škifić kao osoba na poziciji ravnatelja Lučke uprave trebao bi znati da su balastne vode na kruzerima puno opasnije od fekalnih voda.

Za one neupućene, poput njega, balastne vode služe kako bi se osigurala stabilnost broda i njegova upravljivost. Samo 1m3 balastnih voda može sadržavati preko 4000 raznih morskih organizama poput raznih algi, ličinki, planktona, školjkaša, bakterija i virusa. Problem kruzera je što za balastne vode koriste topla mora iz tropskih područja, koje za naš jedinstven i osjetljiv morski ekosustav nikako ne odgovaraju. Dodatan problem predstavlja i to što se Jadransko more ubraja u poluzatvorena mora koja imaju puno manje izmjena vode s oceanima što ga čini osobito osjetljivim na sve vrste onečišćenja.

Sjećamo se svi problema novih agresivnih tropskih algi poput caulerpe taxifolie i racemose u našem moru, a godinama se iščuđavamo odumiranju starih vrsta i tražimo uzrok. Zadnja aktualna su Periske.

Zahvalimo se razno raznim Robertima i Škifićima što će nam ovakvim stavovima i izjavama od mora napraviti pustinju.





Related Articles

Back to top button