ZadarZadne-Izdvojeno

Predstečaj Goratana prihvaćen bez banaka koje potražuju 100 milijuna kuna!

gortan_prosvjed_01_1344319196Građevinska tvrtka Gortan izbjegla je za sad stečaj budući da je u predstečajnoj nagodbi prihvaćen plan financijskog restrukturiranja koji će završiti sudskom nagodbom.

Međutim, za takav plan nisu htjeli glasati razlučni vjerovnici – banke, s potraživanjima od 100 milijuna kuna i koji imaju hipotekarno pravo.

Službeno, plan su prihvatili vjerovnici, čije tražbine prelaze polovinu vrijednosti utvrđenih tražbina za svaku grupu vjerovnika, odnosno 2/3 vrijednosti svih utvrđenih tražbina. Njihova potraživanja iznose 30.7 milijuna kuna i predstavljaju 78.9 posto vjerovnika. Tako je izvedena ulaznica za sudsku nagodbu koja na Trgovačkom sudu u Zadru još nije zakazana.

Tu se odlučuje prihvaćanje predstečajne nagodbe koja na zadarskom sudu još nije bila odbačena. Po tumačenju dobro upućenih i ako dođe do sudske nagodbe to je samo kupovanje vremena, jer Gortan bez radnika i poslovanja može vrlo brzo završiti u blokadi koja vodi do stečaja.
Početkom ove godine nd tvrtkom Gortan Zadar prekinut je predstečajni postupak dok se ne ustvrdi zlouporaba prava u porezno-dužničkom odnosu.

Tako je glasilo rješenje predsjednice nagodbenog vijeća Suzane Budišćak Kupčinec kojim se omogućava vjerovnicima te zadarske građevinske tvrtke, da mogu podnijeti zahtjev za njen stečaj. I za vrijeme istražnog postupka kojeg je pokrenula pročelnica zadarske ispostave Porezne uprave u Zadru. Očito da je nastavkom predstečajnog postupka nad Gortanom ta istraga završila. A radilo se od 17 milijuna kuna poreznog duga, kojeg je Porezna uprava ustvrdila krajem 2012. godine.

Utvrđeno je da je dužnik u financijskim izvještajima iskazao dugovanja prema vjerovnicima (bez razlučnih) u iznosu od 28.893.870,82 kn, vjerovnici su prijavili tražbine u iznosu od 22.758.962,58 kn, te je iznos utvrđenih tražbina 30.773.037,53 kn, i osporenih 5.059.818,78 kn. Nakon izvršenog prijeboja, ukupan iznos tražbina s kojim vjerovnici sudjeluju u glasovanju je 30.766.008,09 kuna, objavljeno je u predmetu predstečajnog postupka za Gortan.





Related Articles

Back to top button