IzdvojenoZadar

Radi fijaska s Ritom Orom poskupljuje voda, a Matek poručuje: Možemo, ali nećemo smanjiti račune za vodu

Radi propalog koncerta u režiji nesposobnog direktora Turističke zajednica Grada Zadra, Marija Paleke građanima Zadra i okolice poskupjeti će voda. Proizlazi to iz podataka koje su ZADAR Newsu potvrdili i direktor Odvodnje, Grgo Peronja i Tomislav Matek, direktor Vodovoda.

Naime, prema također javno dostupnim podacima, Grad Zadar donio je odluku kako će na račun ŠC Višnjik uplatiti iznos od 800,000.00 kn i to na ime kapitalne pomoći (u zadnjem rebalansu) za gubitke u prethodnom razdoblju. Taj gubitak, logično, odnosi se na koncert Rite Ore.

Makinacije s novcima, nitko ne zna što će biti s 1,500.000 kuna namijenjenih za sanaciju mulja

Kako bi iz Grada Zadra namaknuli spomenutih 800,000.00 koje će uplatiti Višnjiku, komunalnoj tvrtki Odvodnja uzeli su 440,000.00 kuna koje su bile namijenjene za sanaciju mulja i to uz obrazloženje da su planirana sredstva u iznosu od 750,000.00 dostatna do donošenja nove odluke po cijeni vodnih usluga javne odvodnje.

Postavlja se onda i dodatno pitanje što će biti sa 1,500.000 kuna namijenjenih za sanaciju mulja koje će po novom obračunu platiti građani na novim računima za vodu.

Peronja potvrdio kako će se voda po kubičnom metru naplaćivati 20 posto više

Slijedom gore navedenih podataka, nazvali smo direktora Odvodnje, Grgu Peronju koji nam je prvo kazao kako građani neće plaćati veći račun za vodu, što nije točno. No, kada je shvatio da baratamo s točnim podacima, ipak je priznao kako će građani po kubičnom metru potrošene vode umjesto dosadašnjih 1,89 kune plaćati 2,33 kune što je uvećanje za 20%.

– To nije točno, to je samo jedna stavka koju ćemo povećati i ništa više – kazao nam je Peronja.

Rekli smo mu kako je to uvećanje po kubičnom metru za 20 posto i kako se građani bune radi povećanja računa za vodu temeljem stavke na koju direktno utječe Odvodnja, odnosno koju propisuje tvrtka kojoj je na čelu.

– To je zaista točno, ta jedna stavka bit će uvećana za 20 posto i to je sve što smo napravili po tom pitanju – priznao nam je na kraju Peronja.

Na upit ima li ovo veze s gubicima koji su nastali radi neuspjele organizacije koncerta Rite Ore, Peronja kaže kako to nije točno.

– Ma nema vam to veze s Ritom Orom. Nema šanse da bih ja sudjelovao u nečemu takvome – kazao nam je Peronja. Pitali smo ga i je li posljednjih dana razgovarao s direktorom Vodovoda, Tomislavom Matekom što nam je Peronja i potvrdio, ali napominje kako se s njim nije dogovarao oko uvećanja iznosa za račune vode.

Matek zakonski može smanjiti račune za vodu, ali neće

Nazvali smo i Tomislava Mateka koji nam je u čuđenju kazao kako on nema nikakve veze s uvećanjem iznosa za konačni račun za vodu koji očekuje građane već od 1. listopada. Dodao je i kako je isključivo Grgo Peronja odgovoran radi uvećanja iznosa koji će se po novoj tarifi obračunavati.

– Što ja imam s tim? Mi nismo ništa podizali, cijene su kod nas ista dugi niz godina. Za uvećanje spomenutog iznosa obratite se Grgu Peronji, direktoru Odvodnje – kazao nam je Matek.

Pitali smo ga i može li on kao direktor Vodovoda smanjiti neke od iznosa kako bi građani bolje podnosili ionako skupe račune za vodu.

– Ja to ne mogu napraviti jer nemam prostora za to – kazao nam je Matek.

Ogromni gubici vode i skupa Škoda od 200 tisuća kuna

Mateku smo mu kazali kako ipak kao direktor Vodovoda može smanjiti iznos i to na varijabilni dio na vodne usluge, na što je on kazao kako to može, ali neće učiniti.

– Nećemo ići u tom smjeru. Gledajte, ovdje mi je u kancelariji jedna gospođa i ona čeka dok mi pričamo – odgovorio nam je Matek koji je očito htio prekinuti telefonsku vezu.

Zamolili smo mu ga da nam odgovori zbog čega varijabilni iznos ne želi smanjiti, ako to po zakonu ima pravo. Kazali smo mu i kako su gubici vode koje Vodovod ima enormni i kako bi bilo fer prema građanima, ako Odvodnja diže jedan iznos, da on smanji drugi.

– Ja radim kako znam. To je iznos kojega nećemo smanjivati – kazao nam je još jednom Matek.

Možete, ali nećete, upitali smo ga.

– Ma mi imamo najmanje varijabilne iznose, što je vama dragi gospodine. Što vi hoćete?

– Želimo manje račune za vodu – kazali smo mu.

– Imate li još koje pitanje – pitao nas je Matek.

Poklopio nam je slušalicu kad smo se dotakli skupocjenog automobila kojega je kupio na račun Vodovoda

Imamo. Osjećate li se vi ‘ok’ kad se vozite u Škodi Super koju ste na račun Vodovoda platili više od 200,000.00 kuna, a s druge strane tvrdite da možete, ali nećete građanima smanjiti račune za vodu, pitali smo ga.

Tada nam je Matek kazao kako se, dok vozi skupocjeni auto, a građani jedva plaćaju račune za vodu, osjeća ponosno.

– A što bih se ja trebao voziti u nekom Stojadinu – kazao je Matek i poklopio.

NASTAVLJA SE…

Related Articles

Back to top button