ZadarZadne-Izdvojeno

Rodilo se prijateljstvo Zadra i Kine

shaoxing-china-1024x768Gradonačelnik Božidar Kalmeta i predsjednik Gradskog odbora Shaoxinga, Kineske narodne političke savjetodavne konferencije, Chen Changxing, potpisali Protokol o prijateljskim vezama i suradnji između grada Shaoxinga, provincija Zhejiang, u Narodnoj Republici Kini i Grada Zadra u Republici Hrvatskoj.

Gradovi Shaoxing i Zadar, djelujući u skladu s načelima Zajedničkog priopćenja o uspostavi diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine, a želeći poboljšati uzajamno razumijevanje i prijateljstvo između kineskog i hrvatskog naroda te učvrstiti i razvijati prijateljsku suradnju dvaju gradova, dogovorili su ovaj Protokol i njime pokrenuli postupak uspostave suradnje dvaju gradova. Ovim Protokolom dogovara se poduzimanje potrebnih mjera i aktivnosti, kako bi se u bliskoj budućnosti potpisao Sporazum o uspostavi prijateljstva i suradnje između Grada Shaoxinga i Grada Zadra.

-Cilj našeg posjeta Hrvatskoj i Zadru je unaprijeđenje razumijevanja dvaju naroda i naša dva grada te poboljšanje suradnje. Zadar i Hrvatska su prekrasni. Vrlo smo impresionirani vašim gradom i zemljom i uvjeren sam da će u budućnosti sve više posjetitelja iz Kine dolaziti kod vas, istaknuo je ovom prigodom Chen Changxing.

Grad Shaoxing osnovan je prije 2500 godina i jedan je od najstarijih kineskih gradova. Ima 7 milijuna stanovnika i godišnji izvoz robe u vrijednosti od 30 milijardi USD. – Pored tekstilne idustrije, koja je naša najvažnija industrijska grana, imamo dobro razvijenu farmaceutsku i industriju strojeva. Poznati smo po proizvodnji svile i rižinog vina (Shao wine), kazao je Changxing.

Gradonačelnik Kalmeta kineskim je gostima predstavio gospodarske, infrastrukturne, turističke i obrazovne potencijale te mogućnosti za suradnju Zadra i Shaoxinga. Na kraju susreta gospodin Changxing pozvao je gradonačelnika Kalmetu u mjesecu studenom u službeni posjet gradu Shaoxingu.





Related Articles

Back to top button