IzdvojenoKolumneZadar

Rubešin konačan izlazak iz ormara

KOLUMNA HRVOJA BAJLA

Sedma sjednica Gradskog vijeća održana 22.12.2021. godine na Narodnom trgu 1 konačno je razotkrila ono o čemu se godinama govorkalo i špekuliralo u kuloarima, a oni koji su znali istinu i prije izglasavanja proračuna, znaju je i danas – predsjednik Akcije Mladih Zadar, opskurni Ante Rubeša suradnik je HDZ-a.

Sada i službeno i više nema skrivanja iza raznoraznih udruga, inicijativa i sličnoga. Nema više glume, maske su konačno pale i Rubeša je sinoćnjim izglasavanjem HDZ-ovog proračuna konačno izašao iz ormara i postao dio vladajuće koalicije – HDZ-ov žetončić i prebjeg koji je u Gradsko vijeće ušao na listi SDP-a i koalicije “Srcem za Zadar” postao je tako moralni i politički mrtvac koji će u budućnosti moći koalirati vjerojatno samo sa strankama i pojedincima s jednakim ili nižim moralnim i političkim integritetom od vlastitoga.

Vratile se kući laste

Samo za javnost i one koji ga ne poznaju dovoljno dobro, Rubeša je tako cijelo jedno desetljeće strvinario i igrao toplo – hladno s HDZ-om predstavljajući se u javnosti kao jedina oporba vladajućem HDZ-u u gradu i županiji, dok se iza kulisa javnosti u ime udruge koju je predstavljao i koju i danas predstavlja za vlastiti interes iza zatvorenih vrata osobno, jedan na jedan dogovarao s HDZ-ovim gradonačelnicima Vrančićem, Kalmetom i Dukićem kako financijski prosperirati.

Kako bi Rubešu pustili da se valja u dubokoj kaljuži u koju je naglavačke uskočio potopivši za sobom stranku koju je gradio na laži više od 10 godina, njegovi najbliži suradnici ogorčeni izdajom i glasanjem za HDZ-ov proračun danas ne žele komentirati potez čovjeka kojemu su do jučer vjerovali kao rođenom bratu. A takvih je, vjerujte, podosta.

Kada govorimo o Rubeši, valja se prije svega prisjetiti njegovih političkih početaka. On se, naime, na političkoj sveni pojavio sa svojom nezavisnom listom na izborima za Mjesni odbor Brodarica u studenom 2010. godine osvojivši četiri mandata, dok su koaliciji SDP-HNS-DSU pripala tri, a HDZ-u dva mandata. Na konstituirajućoj sjednici MO-a održanoj 2010. godine Rubešu je za predsjednika MO-a predložio njegov politički otac, Petar Špika iz redova HDZ-a, što je Rubeša prihvatio. Ovdje je bitno naglasiti kako su i Špika i ostali HDZ-ovci Rubeši dali podršku jer je sam Rubeša slovio kao “ustaša” i “veliki Hrvat”, kako je sam o sebi volio govoriti. Također, nije zgorega reći ni kako je Rubeša u ranijoj fazi mladosti slovio kao veliki simpatizer HDZ-a, a od nekih njegovih prijatelja iz tadašnjeg vremena ne skrivaju kako je su zajedno, uključujući i samog Rubešu po kvartu nagovarali ljude da glasuju za HDZ.

U mladosti je bio “veliki Hrvat”, “ustaša” i “HDZ-ovac veći od svih HDZ-ovaca”

– Lijepili su plakate za nas i za naše izbore. Njima je bila čast da ih se zove i oni su odrađivali sve što je trebalo. Mrzili su SDP, to vam mogu potvrditi sa stopostotnom sigurnošću. To možete pitati Peru Špiku koji je alfa i omega HDZ-a na Brodarici, pitajte i Joška Pulju i ako su iskreni, sve ovo će vam i oni potvrditi – govori nam jedan istaknuti HDZ-ovac koji napominje kako je tadašnje vodstvo na razini grada na listi agilnih HDZ-ovih “mladih lavova” za kvart Petriće / Belafužu imalo Rubešu i još nekolicinu mladića koji su za stranku odrađivali sve što je bilo potrebno.

Nakon što ga je Špika na gore spomenutoj sjednici predložio za predsjednika MO-a i nakon što je Rubeša izabran na spomenutu funkciju, uslijedila je Rubešina fiksacija na poslovni prostor u vlasništvu Grada Zadra na Sfingi u kojoj se danas nalazi Rubešina brvnara veličine 19m2. Međutim, prije nego je Rubeša od gradskog prostora koji je služio za potrebe MO-a napravio brvnaru isti prostor bio je puno veći, a na zahtjev Rubeše, prostor je pregrađen da bi od originalnog prostora ostao prostor od 19m2, dok je drugi dio prostora pregrađen i postao je službeni prostor MO-a.

S prijateljima lijepio plakate za HDZ

Fiksacija prostorom od 19m2 i želja za izgradnjom brvnare kroz koju bi kroz ugostiteljske usluge, a da ne izdaje račune mogao zarađivati novce postala je realnost. Rubešini česti posjeti tadašnjem gradonačelniku Zvonimiru Vrančiću urodili su plodom. Udruga “Brodarica” tako je uspjela dobiti nanovo preuređeni prostor od 19m2 (čija adaptacija je plaćena novcem poreznih obveznika) na korištenje za kunu po kvadratu. Prije potpisa ugovora između Grada Zadra i udruge Brodarica, Rubeša je imao dodatnih želja u vidu adaptacije prostora za buduću brvnaru koje su također uslišane od strane Vrančića. Nakon što je dobio što je htio, Rubeša je od gradskog prostora za koji u to vrijeme nije plaćao ni struju ni vodu napravio brvnaru u kojoj se, formalno – pravno piće smije točiti samo članovima udruge “Brodarica”. U realnosti i stvarnom životu događalo se potpuno suprotno – gotovo nitko od onih koji su pili kave, pive i ostala pića u brvnari nije bio član udruge niti se od ikoga tko je pio u tzv. “Buksi” tražilo da pristupi udrugi Brodarica.

Vrančič, Kalmeta i Dukić mu dali prostor mjesnog odbora – on od njega napravio brvnaru u kojoj se ne kucaju računi i u kojoj može piti tko god hoće

Nakon razlaza s Petrom Špikom koji ga je postavio za predsjednika MO-a uslijedili su lokalni izbori 2013. godine gdje Rubeša na izbore izlazi kao predsjednik političke stranke iz Rijeke, Akcijom Mladih. Na listi, kao nezavisni, priključuje mu se tadašnji kolumnist ZADAR Newsa čije su kolumne u to vrijeme bile iznimno čitane, Marko Pupić Bakrač. Tada i Rubeša i Pupić ulaze u Gradsko vijeće na anti-HDZ-ovskoj i anti-SDP-ovskoj kampanji. Ono što su Pupić i Rubeša u vrijeme predizborne kampanje 2013. govorili o SDP-u i HDZ-u nije prepričljivo. Iako se Rubeša tada javno i u društvu svojih političkih istomišljenika kleo kako nikad u životu ne bi ništa imao s SDP-om i HDZ-om, povijest će pokazati kako je sve one kojima je to pričao cijelo vrijeme lagao i držao u zabludi. Isto je i s Rubešinim javnim nastupima u kojima je i SDP i HDZ nazivao sotonskim i zločinačkim organizacijama.

Predsjednik Mjesnog odbora Brodarica postao je sasmo jednom, 2010. i to na prijedlog svog političkog oca, HDZ-ovca Petra Špike

Godinu kasnije, Rubeša opet izlazi na izbore za Mjesni odbor Brodarica gdje dolazi do prvog ozbiljnijeg poraza. Mjesni odbor preuzima SDP-ovac Dragan Ranj uz podršku tadašnjeg vodstva HDZ-a, ali prije nego što će postati predsjednik, Ranj daje ostavku u SDP-u i kao nezavisni vijećnik biva izabran za predsjednika. Rubeša se teško nosio s političkim porazom u vlastitom kvartu pa tako 19.12.2014. godine u jutarnjim satima na Narodnom trgu započinje incident s Petrom Špikom kojega naziva fašistom i lopovom. Iako je umalo došlo do fizičkog obračuna između Špike i Rubeše, cijelu stvar smirili su ljudi iz Rubešine i Špikine pratnje.

Fiksacija poslovnim prostorom na Sfingi koji je u vlasništvu Grada Zadra i koji je pune četiri godine u stvarnosti ugostiteljski objekt, a formalno – pravno “prostorija udruge Brodarica koja toči piće svojim članovima” se nastavlja. Ubrzo Rubeša postiže dogovor i s Božidarom Kalmetom, Vrančićevim nasljednikom. Kalmeta tako Rubešinoj udruzi produžuje ugovor, a u zamjenu za odrađenu uslugu, Rubeša u svojim javnim istupima od 2015. sve manje spominje Kalmetu. Poznato je i kako je Rubeša Kalmetu do potpisivanja ugovora gotovo na dnevnoj bazi prozivao zbog korupcije i kriminala da bi nakon potpisivanja ugovora oštrica mladog političara u usponu itekako otupila kada je u pitanju Kalmeta. Štoviše, i Pupić Bakrač i Rubeša ubrzo odlaze u Županijsku skupštinu pa svoje političke mete pronalaze u drugim likovima. Ovo se posebno odnosi na Rubešu koji iznimno i vrlo rijetko spominje Kalmetu u negativnom kontekstu. Ima li veze činjenica kako je upravo Božidar Kalmeta s Rubešom supotpisnik ugovora o suradnji između Grada Zadra i udruge Brodarica o nastavku korištenja prostora od 19m2 za kunu po kvadratu, morat ćete zaključiti sami.

Otupila oštrica prema Kalmeti nakon što mu je produljio ugovor za poslovni prostor za kunu po kvadratu

Iako je Rubeša svoje birače više od 10 godina uvjeravao kako su SDP i HDZ krivi za sve najgore što se u Republici Hrvatskoj dogodilo, iako je uvjeravao svoje birače kako nikad neće koalirati ni s SDP-om ni s HDZ-om, po pitanje života, Rubešina veleizdaja vlastitih birača dogodila se brzopotezno pred kraj 2021. godine
Preciznije, početak kraja Akcije Mladih započeo je sredinom 2021. godine kada Rubeša i Daniel Radeta dogovaraju političku i na izbore za Grad i Županiju izlaze u široj koaliciji naziva “Srcem za Zadar”. Nositelj liste za Gradsko vijeće spomenute koalicije bio je, kao što je već poznato, današnji predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra, Marko Vučetić, a za Županijsku skupštinu, Zlatko Marasović. Iako su mu to mnogi u stranci zamjerili, Radeta je Rubeši, Pupić Bakraču i Marjani Botić koalicijskim sporazumom osigurao tri vrlo visoka i u konačnici će se pokazai – prolazna mjesta na listi za Gradsko vijeće (a povjerenik za Županijsku skupštinu Ero Gaši osigurao im je dva sigurna mjesta za Županijsku skupštinu u koju su ušli Marko Pupić Bakrač i Ante Rubeša, op.a.).

Ulaz u Gradsko vijeće na listi SDP-a i konačan s”izlazak iz ormara” – skok u zagrljaj HDZ-u – prebjeg i izdaja birača

Nakon početne idile (a mnogi su upravo čelnike SDP-a i Marka Vučetića upozoravali na Rubešinu povijest koja bi mogla rezultirati izdajom, op.a.) Rubeša pred kraj 2021. godine počinje solirati i odlazi na sastanak zatvoren za javnost s HDZ-om na kojemu predlaže sebe, Enija Meštrovića i Dadu Burčula za članove Nadzornog odbora Košarkaškog kluba Zadar. Nakon toga javno istupa Daniel Radeta s izjavom kako su se Rubeša i Meštrović prodali HDZ-u za novce i funkcije. Kulminacija raskola Akcije Mladih s SDP-om dogodila se na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj su Ante Rubeša i Roko Tadin, (bivši SDP-ovac i bivši HSS-ovac, a od nedavno član Akcije Mladih, op.a.) novoizabrani vijećnik u Gradskom vijeću Grada Zadra i kojemu je ovo bila prva ozbiljnija odluka o kojoj je ikad javno glasovao u svojoj političkoj karijeri, glasali za proračun kojega je predložio HDZ-ov gradonačelnik Branko Dukić.

Surađivao je s Ivanom Pernarom, Stipom Petrinom, Mislavom Kolakušićem, MOST-om i ostalima

Također, nije zgorega napomenuti i činjenicu kako Rubeša od 2010. godine, odnosno inicijalnog pojavljivanja na političkoj sceni više nikad nije uspio preuzeti svoj matični Mjesni odbor Brodarica iako je to u više navrata pokušavao – i redovito gubio.

U dosadašnjoj nevjerodostojnoj političkoj karijeri koja traje više od jednog desetljeća i koja se čini konačno završenom, Rubeša i Akcija Mladih koalirali su sa sljedećim strankama i nezavisnim listama: Živi Zid, NL Mislav Kolakušić, MOST, NL Stipe Petrina, Pokrenimo Hrvatsku, Stranka Ivana Pernara.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button