IzdvojenoVijestiZadar

Sada je i Livaković na suđenju priznao da je Sapunar izvlačio novce iz HAC-a

Bivši državni tajnik u ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Zdravko Livaković u četvrtak je u svojoj obrani ustvrdio da se krunski svjedok tužiteljstva u cestarskom kraku afere Remorker, nekadašnji financijski direktor Hrvatskih autocesta (HAC) Josip Sapunar, nagodio s Uskokom kako bi “zadržao novac i izbjegao suđenja” u Hrvatskoj i Austriji.

Iznošenjem obrane drugooptuženog Livakovića, nakon koje nije želio odgovarati na pitanje tužiteljstva i obrane, u četvrtak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšem ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti i njegovim suradnicima za izvlačenje novca iz cestarskih poduzeća i štetu ministarstvu prometa naručivanjem filma ”Prometna renesansa Hrvatske”.

”Nikad nisam namjeravao stjecati nepripadajuću imovinsku korist niti koristiti svoj položaj i ovlasti. Također, nikad nisam čuo za brojna trgovačka društva koja se spominju na suđenju niti sam ikada osobno upoznao Igora Premilovca, kao što nikad nisam imao veze s poslovima Drage Tadića i Josipa Sapunara”, izjavio je Livaković.

Drugooptuženi je još jednom izjavio da od Sapunara nije primio novac za izgradnju zadarske pristupne ceste, ponovivši da je Sapunar s Uskokom “postigao nagodbu kako bi izbjegao suđenja u Hrvatskoj i Austriji te da zadrži protupravno stečeni novac”.

Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na povrat novca i rad za opće dobro. Nagodbu s tužiteljstvom, nakon priznanja optužbi, postigao je i bivši direktor u Viaduktu Ivan Berket.

Prema odredbama izvansudske nagodbe Sapunar se zbog afere Remorker, uz rad za opće dobro, državi obvezao uplatiti 5,8 milijuna kuna.

Prvooptuženi Kalmeta od početka odbacuje optužbe za korupciju i ističe da je žrtva političkog progona. Prvu je optužnicu, tvrdio je tada Kalmeta, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan protiv njega podigao “po nalogu Zorana Milanovića”, a drugu “kako bi se dodvorio Mostu”, koji je s HDZ-om tada bio u vladajućoj koaliciji.

Uz Kalmetu su optužnicom obuhvaćeni i njegovi najbliži suradnici iz ministarstva – bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković te državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a. U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.

Drugi krak afere Remorker proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru i njenog dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidoševića.

Komentari

 1. Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

 2. Iščete zelo resnična posojila po ugodni obrestni meri 2%, ki temelji na ugodnih posojilnih izrazov?
  Ali potrebujete posojilo poravnati svoj dolg ali plačati račune? Ali ste bili obrnjen navzdol ves čas s svojimi bankami in drugimi finančnimi institucijami, samo zato, ker imate nizko bonitetno oceno? Ali potrebujete posojilo ali financiranje iz kakršnega koli razloga, kot so: * posojila * Real Estate posojila * Business posojila * hipotekarna posojila * domov posojila * konsolidacija dolgov posojila * osebna posojila zadovoljstvo strank je naš cilj, ko se prijavite z nami, ki se uporabljajo za zaupanja vreden c ki skrbi za vaše potrebe po financiranju. Poskrbeli bomo za vas skozi celoten proces E-mail nas at:MONIKAKOSCAK2@GMAIL.COM

 3. Jeste li u potrazi za vrlo istinske kredite po povoljnom kamatnom stopom od 2%, na temelju povoljnih kredita uvjetima?
  Treba li vam zajam da riješite svoj dug ili plaćate račune? Jeste li bili odbili cijelo vrijeme sa svojim bankama i drugim financijskim institucijama, samo zato što imate nizak kreditni rejting? Trebate li zajam ili financiranje iz bilo kojeg razloga, kao što su: * zajmovi * krediti za nekretnine * poslovni zajmovi * hipotekarni zajmovi * kućni krediti * zajmovi za konsolidaciju duga * osobni zajmovi zadovoljavanje kupaca je naš cilj kada se prijavite s nama, primjenjujući na pouzdan c koji se brine o vašim potrebama za financiranjem. Mi ćemo se pobrinuti za vas tijekom cijelog procesa E-mail nas at:MONIKAKOSCAK2@GMAIL.COM

 4. zdravo

  Smo krščanska organizacija, ki je oblikovana za pomoč ljudem pri potrebah pomoči, kot je finančna pomoč. Torej, če greš skozi finančne težave ali si v kakršnem koli finančnem neredu, in potrebuješ sredstva za ustanovitev lastnega podjetja ali pa potrebuješ posojilo. poravnajte svoj dolg ali odplačajte svoje račune, začnite lepo poslovanje ali pa vam je težko pridobiti kapitalsko posojilo pri lokalnih bankah, pišite nam danes preko e-pošte: 10 Kdor prosi, prejme; kdor išče najdbe; in tistemu, ki trka, se odprejo vrata. “Torej ne dovolite, da bi te priložnosti prešle, ker je Jezus isti včeraj, danes in za vedno več.

  INFORMACIJE ZA POSOJILCE.
  Vaša imena …………….
  Tvoja država…………
  Telefonska številka……………
  Znesek posojila…………………
  Trajanje posojila …………………
  Namen posojila
  Ste uporabili pred …………

  Zahvaljujemo se vam za razumevanje vaših stikov, kot smo čakali

  Upravljanje
  E-naslov: mrsjasminesmithloanfunds.usa@gmail.com

 5. Dober dan,

  Smo legitimen in ugleden denarni posojilodajalec. Posojajo denar posameznikom, ki potrebujejo finančno podporo, dajemo posojila ljudem, ki imajo slabe kredite ali potrebujejo denar, da bi plačali račune za naložbe v podjetja. Torej iščete nujno posojilo? Ni vam treba skrbeti, ker ste na pravem mestu, kjer vam nudimo posojila po nizki obrestni meri 3%, tako da, če potrebujete posojilo, se od nas pričakuje, da nas kontaktirate preko tega e-poštnega naslova: mobilfunding1999@gmail.com

  POTREBNI PODATKI O ZAHTEVKU ZA POSOJILO:

  1) Polna imena: …………
  2) Spol: ……………..
  3) Starost: ……………………
  4) Država: ……………..
  5) telefonska številka: ……..
  Poklic: …………..
  7) Mesečni dohodek: ……
  8) Zahtevani znesek posojila: …..
  9) Trajanje posojila: ……………
  10) Namen posojila: ………..

  Hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Related Articles

Close
Close