ZadarZadne-Izdvojeno

Sinovčić se pred “gortanovcima” pojavio kao posrednik s upravom

– Usprkos potpisanom sporazumu i datim obećanjima, radnici Gortan građenja ni deveti dan mirnog prosvjeda ispred sjedišta tvrtke u Ulici Andrije Hebranga, nisu ni korak bliže k rješenju njihovih problema. Plaće nisu “sjele” na njihove račune, a njihova agonija sve je teža.

– Danas u 9.30 sati nastavljamo s prosvjedom ispred stana Zdravka Galića u Arbanasima, a u 10.30 do 11.30 blokirat ćemo promet u Hebrangovoj ulici. Sve to najavili smo i u PU zadarskoj. Na ovaj potez smo prisiljeni zbog egzistencijalnih problema u kojima se većina nas nalazi, pristiglih obaveza i troškova hrane. Sve to postao nam je nepremostivi problem, a iz Uprave stižu samo lažna obećanja s očitim ciljem da se prekinemo s prosvjedovanjem – kažu ogorčeni radnici koji su i jučer već u sedam sati došli pred ulaz tvrtke. Njima se jučer oko 10 sati obratio Reno Sinovčić, vlasnik medijske kuće Vox. d.o.o. koji je osobno došao među njih predstavivši se kao posrednik između 60 “gortanovaca” i Uprave tvrtke. Dao im je čvrsto obećanje da će on, kao dužnik Gortan građenja za poslove izgradnje zgrade kraj Trgovačkog centra Kaufland, tijekom dana na račun tvrtke uplatiti iznos duga, a potom da će ta svota biti raspoređena na radničke račune.

Sinovčićev dug Gortanu

– Sinovčić nam je rekao da je on našoj tvrtci dužan oko 800 tisuća eura i da će nam u srijedu do kraja dana na račune biti uplaćena po jedna plaća, u četvrtak druga i do petka ostatak naših potraživanja za plaće. Otpremnine bi prema njegovim riječima “sjele” na naše račune najdulje za deset dana – kažu radnici, ističući kako su, s obzirom na dosadašnja iskustva, skeptični te da vrlo malo vjere polažu i u ovo obećanje.

– Ja sam u ime sindikata s upravom još prošli tjedan potpisao sporazum o isplati plaća i otpremnina umanjenih za deset posto do 3. kolovoza. To se, međutim nije ispoštovalo pa smo nastavili s našim sindikalnim akcijama koje će od sutra biti radikalnije. Uprava je prekršila sporazum i mi sada tražimo isplatu u cijelosti. Dakle, sada ono umanjenje od deset posto više ne dolazi u obzir – kaže Vedran Uranija koji je i jučer došao podržati prosvjednike. Istaknuo je da su radnici odgodili odlazak pred Galićev stan u utorak, kako su prvotno bili najavili, u dobroj vjeri da će dobiti svoj novac. Pošto se to ipak nije dogodilo najavio je  “okretanje novog lista” i poduzimanje novih akcija u skladu sa zakonom.

Gladni i umorni

– Dosta nam je svega. Gladni smo i umorni od neimaštine pored naših zarađenih plaća. Ja sam podstanar i zbog nastalih problema pet mjeseci nisam platio stanarinu. Imam sreću da su moji stanodavci razumni ljudi, inače smo mogli završiti na ulici. Režije, međutim moram platiti jer bi to u protivnom morali oni iz svog džepa, povjerio nam se Josip Brtan istaknuvši kako on, njegova supruga i malodobno dijete posljednjih mjeseci preživljavaju odonoga što dobiju od poznanika, prijatelja i rodbine.

Ni sam, kaže, ne zna otkud više izvlače novac za one najminimalnije potrebe i obaveze, a strahuje kako bi zbog nagomilanih računa mogao ostati i bez zemljišta na kojem je jednog dana planirao graditi obiteljsku kuću.

– Još četiri rate kredita su mi ostale i sad sam dobio opomenu pod prijetnjom ovrhe od banke pa sam u strahu da mi ne uzmu to zemljište. Osim tog kredita, imam i nekoliko neplaćenih rata za dječji vrtić. U ovakvim uvjetima meni ništa ne znači ni da mi uplate dvije ili tri plaće jer će mi ih odmah povući banka za dospjele dugove, kaže Brtan napominjući kako su on i njegovi kolege očiti primjer da su mali, obični ljudi, nemoćni u ovakvim situacijama.

Komentari

komentari

Pratite TVViet

Related Articles

Komentari

  1. Rugaju se sa radnicima,a cls-e nove od 1 i pol milijun voze ,stanove i apartmane po zadru i zg i istri imaju,tajne račune

  2. U Hrvatskoj je neplačanje dugovanja “normalna” stvar , tako da onaj koji podmiri makar i dio svojih dugova nekima izgleda kao spasitelj. Do kojeg apsurda je doveden hrvatski poslovni kodex.

  3. Žao mi je radnika Gortana , kao i svih radnika u Hrvatskoj koji ne primaju plaću . U isto vrijeme njihovi gazde voze (leasing) aute od miljun kuna i podsmjehuju se. Zahvaljujem največoj prevari radnog čovjeka , demokraciji na Hrvatski način.

  4. Progovorite gospodo kome ste renovirali kuće, stanove, čije su vam supruge bile najzahtjevnije uz odabiru luksuznih interijera jer dok ste to ne tako davno radili niste se pitali ko če to platiti i dokad če to trajati, već vas je inponiralo da možete raditi za Zadarske vlastodržce. Zato budite sami prema sebi iskreni i dajte imena te lopovske gospode na vidjelo jer vidite dasu vas izigrali i ostavili na cjedilu, jer jedino sa imenima tih lopina možete dobiti podršku svojih sugrađana.Zato imena na vidjelo dase napokon možemo svi skupa obračunati sa krimosima i zlotvorima ovog opljačkanog i uništenog grada.

  5. Pa imena nisu tako ni važna. Važno je prezime. A svi se prezivaju HDZ-ovce . ILI su “ugledni” članovi, više ili niže rangirani ili su veliki donatori .Jasno je kao dan tko su ti ljudi. Pripadnici HDZ- kriminalnog miljea od političara do kriminalaca. Pa sude im hrvatski sudovi za kriminal. Večina vrhovnika HDZ je u obradi ili na sudu ili su osuđeni za kriminal.
    Ovu štetočinsku stranku treba staviti na stup sramote i , bit ću radikalan , zabraniti njeno djelovanje . Tako ja mislim .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close