112IzdvojenoZadar

SKANDALOZNO: Bajlovu medicinsku dokumentaciju zadarska bolnica dala je Suraćevoj obrani bez odobrenja suda

Dva dana nakon što je Nacional ekskluzivno objavio RTG snimke loma ruke našeg povremenog suradnika i glavnog urednika portala ZADAR News, Hrvoja Bajla, kojega je po pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Bjelovaru radi njegovog novinarskog rada pretukao bivši nogometaš Jakov Surać, nekadašnji bliski suradni Božidara Kalmete i poslovni partner Zdravka Livakovića, Nacional.hr došao je u posjed  novih dokumenata koji bacaju sumnju na pristranost zadarskih, ne samo pravosudnih, već i medicinskih institucija kada je slučaj novinara Bajla u pitanju, piše Nacional.

Naime, kao što smo već objavili, unatoč pravomoćnosti presude iz veljače ove godine, Surać je putem svog novog odvjetnika Ive Brkića 6. lipnja 2020. podnio Zahtjev za obnovu postupka u kojemu je dvoje sudskih vještaka ponovno vještačilo ozljedu i u nalazu navelo da  “ne vide nikakvu povredu, a kamoli tešku tjelesnu ozljedu”, što je u suprotnosti s prethodnim vještačkim nalazom i činjeničnim stanjem. Naime, iz RTG snimke Bajlove ruke koje smo ekskluzivno objavili i laiku je vidljivo kako se radi o prijelomu, odnosno ispravno kvalificiranoj teškoj tjelesnoj ozljedi. Uz to, i liječnik koji je postavio inicijalnu dijagnozu na Hitnom prijemu u Općoj bolnici Zadar dr. Frane Martinis objasnio je da se  radi o prijelomu ruke, odnosno teškoj tjelesnoj ozljedi, a dijagnozu je detaljno na sudu potvrdio i medicinski vještak dr. Davor Mayer. Na Zahtjev za obnovu postupka odgovoreno je izuzetno brzo. Mjesec dana od njegova podnošenja sutkinja Teodora Projić Škovrlj donijela je rješenje da se postupak obnavlja, a prethodno je od Općinskog državnog odvjetništva zatražila žurno očitovanje.

U dokumentu koji objavljujemo vidljivo je kako je Opća bolnica Zadar 21. travnja 2020. godine odvjetniku Jakova Suraća, Ivi Brkiću, dostavila RTG snimke loma Bajlove ruke bez da se o tome s Bajlom konzultirala. Uvidom u cijeli spis  na Općinskom sudu u Zadru, a vezan je uz Zahtjev za obnovu postupka, proizlazi kako, osim što Bajla nitko nije pitao dopušta li dostavu svojih osobnih podataka trećoj strani, u spisu nema ni odluke Suda prema kojoj bi Opća bolnica Zadar na zakonit  način trećoj strani mogla dostaviti RTG snimke i osobne podatake. Ovakvim postupkom Opća bolnica Zadar prekršila je u najmanju ruku Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR) vezanu za obradu osobnih podataka pojedinaca. Iz pratećeg dokumenta o dostavi medicinske dokumentacije vidljivo je da je izrađen i potpisan od strane osoba pravne struke.

Kako bi o cijelom slučaju dobili informacije iz Opće bolnice Zadar, kontaktirali smo njezinog ravnatelja, Željka Čulinu. Na više telefonskih poziva nije odgovorio, a nije se oglasio ni nakon što mu je upućena SMS poruka s molbom da se javi vezano uz cijeli slučaj.

O svemu se očitovao i novinar Hrvoje Bajlo koji je kazao kako je Surać napravio baš sve što može kako bi odgodio pravomoćno izvršenje zatvorske kazne. No, uvjeren je da kaznu neće moći izbjeći.

Inače, presuda Suraću jedna je od rijetkih pravomoćnih presuda kojom je zbog fizičkog obračuna s novinarom napadaču izrečena bezuvjetna kazna zatvora zbog kaznenog djela protiv života i tijela, odnosno nanošenja teške tjelesne ozljede. Kako se navodi u obrazloženju, Sud “smatra da se samo takvom kaznom može postići zakonom propisana svrha kažnjavanja”.

Podsjetimo, Hrvoja Bajlu u lipnju 2018. godine Jakov Surać fizički je napao u Zadru, na Obali kneza Branimira. U napadu mu je slomljena desna ruka. Kao povod nasrtaju na sebe na parkiralištu nedaleko Gradskog mosta Bajlo je naveo svoj novinarski rad, odnosno pisanje i istraživanje kojim je dotakao samu vrhušku zadarske politike.

U ožujku 2019. godine Općinski sud u Zadru Suraća je proglasilo krivim zbog premlaćivanja novinara Bajle te mu je bila izrečena uvjetna kazna od 10 mjeseci zatvora, s rokom kušnje od tri godine. No, nakon žalbi obiju strana Županijski sud u Bjelovaru presudu je preinačio i uvjetna kazna zatvora u trajanju deset mjeseci postala je bezuvjetna.
<

Related Articles

Komentari

  1. Pozdrav dame i gospodo, da li vam hitno treba osobni zajam ili zajam za trgovinu ili zajam za pokretanje projekta ili za kupnju kuće ili automobila ili vam treba kredit za bilo koju svrhu? Ako je odgovor da, preporučujem da se obratite financijskoj grupi Lending Tree Financial na e-mail: llendingtree@gmail.com WhatsApp na +61435840064

Leave a Reply

Back to top button
Close
Close