VijestiZadne-Izdvojeno

SMRT MLADOG POLICAJCA – Veliki borac za pravdu izgubio rat Na Badnjak prijavio korupciju, u ponedjeljak pronađen mrtav

sprovod-dino-molnar-ca1c9e4fa986591d6f7310a204f591df_view_article“Svako se jutro budim s grčem u želucu, noću ne spavam, budim se, imam noćne more, više nikome ne vjerujem, bojim se za svoj posao, moja egzistencija i budućnost u ovoj policijskoj upravi upitni su. Kolege se boje raditi sa mnom, kao da imam “zaraznu bolest”. Usprkos svemu tome, nisam i neću izgubiti žar za posao te svaki dan ponosno odijevam policijsku uniformu i stavljam policijsku značku…”, napisao je 24. prosinca 2012. godine 27-godišnji policajac Dino Molnar u prijavi koju je poslao ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću, USKOK-u i Unutarnjoj kontroli MUP-a, a u kojoj navodi primjere koruptivnih radnji u Policijskoj upravi međimurskoj i Policijskoj postaji Mursko Središće, a protiv kojih se borio i zbog čega je bio mobingiran.

Nije se pojavio na poslu

Dino Molnar 21. siječnja 2013. godine pronađen je mrtav. Državno odvjetništvo utvrdilo je da je počinio samoubojstvo, i to službenim pištoljem, odjeven u policijsku odoru, 20. ili 21. siječnja u blizini Domašinca u Međimurskoj županiji. Mladić iz obližnjeg sela Novakovca bio je izvan službe, pronađen je u svom osobnom automobilu na polju.

Potraga je počela nakon što se u ponedjeljak poslijepodne nije pojavio na radnom mjestu u PP Mursko Središće. Danas mu je posljednji ispraćaj.

Molnar je u svojoj prijavi na čak 19 stranica opisao događaje od 1. srpnja 2011. do 20. prosinca 2012., a počinje onim kad je jednom vozaču zbog prometnog prekršaja napisao kaznu koju je onda, navodi se u prijavi, stornirao načelnik Miljenko Vrbanec. Molnar piše da je upozorio Vrbaneca da to ne smije raditi, da je to nezakonito, a on mu je rekao da je za tog vozača intervenirao jedan od policijskih šefova iz Zagreba.

Nakon toga je Molnar premješten iz PP Mursko Središće u Postaju prometne policije Čakovec, a taj mu je premještaj odobren tek nakon što je, navodi, spornu kaznu promijenio u upozorenje.

“Došao sam u PP Čakovec, gdje sam išao na razgovor k vođi sektora Kristijana Mlinarića, a koji mi je rekao: ‘Delal budeš kak ti bum ja rekel.’ Ja sam se nasmijao i rekao da ću raditi po zakonu, a on mi je rekao: ‘Ne budeš onda dugo pri nama'”, piše Molnar. Nadalje navodi slučaj kad je odredio kaznu Dejanu Jasenoviću, a na mjestu događaja se pojavio i njegov otac, vlasnik tvrtke AC Jasenović, kod koje se servisiraju službena policijska vozila.

“U ponedjeljak me nazvao Mlinarić i rekao: ‘To se ne piše’, onda sam mu rekao je li taj prekršaj u zakonu, na što je on odgovorio: ‘Mogel si si servisa za golf rešiti'”, piše Molnar. Kasnijom provjerom ustanovio je da je kazna promijenjena u upozorenje. Žalio se nadređenima, a oni su se opet pozvali na intervenciju šefova.

Pravda pod svaku cijenu

Molnar među brojnim primjerima intervencija kojima se za moćnike ublažavaju i odbacuju kazne navodi da je, striktno se držeći zakona i revno radeći, postao trn u oku svojim šefovima koji su ga stalno premještali na druga radna mjesta, nisu mu dali suglasnost za doškolovanje… Ali i da su mu govorili: “Ne možeš protiv sustava, ne možeš plivati kontra rijeke…”

“Mene se sustavno psihički, moralno zlostavljalo i ponižavalo, a sve s ciljem ugrožavanja mojeg ugleda, časti, pa i da me se eliminira s radnog mjesta”, navodi Molnar. Oni koji poznaju Molnara kažu da je on posao policajca doživljavao onako kako bi to trebalo biti, a to je pravda pod svaku cijenu.

– Dino je bio toliko pošten čovjek da se to rijetko vidi u životu. Bio je svima nama moralni uzor – kaže Dario Umljenović iz podružnice Sindikata policije Hrvatske.

Prijatelji ne mogu vjerovati da je počinio samoubojstvo.

“On to nikad ne bi učinio”, napisao je na Facebooku jedan njegov prijatelj.

Miljenko Vrbanec, načelnik PP Mursko Središće, tvrdi pak da Molnar nije bio šikaniran ni bilo kakvih pritisaka na njega.

– Bilo je nekih manjih problema jer je bio mlad policajac. No, volio je svoj posao i želio napredovati i školovati se, u čemu sam ga i podržao. Bio je vrlo perspektivan – kaže Vrbanec. Ne želi govoriti o navodima iz prijave, uputio nas je na glasnogovornika policije.

>>U osobnom automobilu pronađen mrtav policajac (27)

Policijski je sustav u kolapsu, stanje je krajnje zabrinjavajuće

– Poznat je stav našeg sindikata koji opetovano ponavlja da je policijski sustav u kolapsu, odnosno briga Ministarstva za policijske službenike samo je deklarativna i svodi se na isprazne rasprave zato što se donesene odluke o pravnoj zaštiti policajaca ne provode. Upozoravali smo da je stanje u sustavu krajnje zabrinjavajuće, a čelnici se već 14 mjeseci bave isključivo kadroviranjem – kaže predsjednik Općeg sindikata Ministarstva unutarnjih poslova Siniša Mihelić.

Related Articles

Komentari

  1. ti konju koji se sprdaš na vijest -o smrti mladog čovjeka-nabijem te i provrtim 3 puta oko svoje osi-a ti autore ovog teksta si otkrio ameriku-1-ubojstvo dragovoljca domovinskog rata u solinu-kad se tko zapitao ko je taj-metak za uspavljivanje postoji-a narode hrvatski zaboli ona stvar za svog heroja…pa još bezbroj slučaja u banana republici…ovim putem  tebi Dino i tebi neznani borče iz solina svako dobro na onom svijetu a nama jadnicima upozorenje da se mečku nedira za pičku a ni da se dira u osinje gnjezdo-ŽIVJELA HRVATSKA -a ljut sam i razočaran da se na ovu vijest ovaj majmun sprda a da ga se nebriše…divan smo mi narod kojih zaboli ona stvar…

  2. Alane jasan mi je tvoj bjes. Ima nas svakakvih i debila i kretena ali u suštini sami smo si krivi za društvo koje smo stvorili. Dino je pokušao to promjeniti ali kapitalističke svinje su ga navele na pravi put ipak kao kršćanin mislim da si nije trebao oduzeti život jer ima nas još Hrvata kojima se nesviđa današnji poredak ali sad smo za jednog člana slabiji. Počivao u miru i brzo pronašao svoje mjesto tamo di mu je mjesto – u raju.

  3. Neka ti je laka zemlja momče i neka je ponosan na tebe onaj tko te odgojio. Znam da to neće utažiti tugu svim onima koji te vole i poznaju ali skidam kapu za tvoje postupke. A one što su te tamo smjestili na “ovaj” ili “onaj” način neću dodatno proklinjati jer mislim da im je dovoljna pokora to što moraju jedno pošteno čeljade na duši nositi ostatak svog mizernog, pokvarenog i bijednoga života.

  4. Sjecate se kako je rat poceo: policajac Srbin ubio policajca u autu i optuzio Cvika!!!

  5. Oh my goodness! an amazing article dude. Thank you However I am experiencing issue with ur rss . Don?t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting identical rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close