IzdvojenoKulturaZadar

Spektakl „Labuđe jezero“ Carskog ruskog baleta dolazi u Zadar

Čast nam je najaviti nastup jednog od najvećih i najpoznatijih baletnih ansambala na svijetu, Carski Ruski Balet iz Moskve, koji će nastupiti 7. srpnja 2017. godine na veličanstvenom prostoru zadarskog Foruma s početkom u 21:30 sati. Izvest će vjerojatno najomiljeniju baletnu predstavu svih vremena “Labuđe Jezero” P.I. Čajkovskog, stoji u press releaseu Turističke zajednice Grada Zadra.
 
“Plesni ansambl Carskog ruskog baleta (Imperial Russian Ballet) osnovali su 1994.g. Gediminas Taranda, solist „Boljšoj Teatra“, dobitnik mnogih nagrada i priznanja za plesače i za koreografiju te Nikolaj Ankošin, solist baletne grupe „Igor Mišejev Folk Dance“ na inicijativu svjetski poznate primabalerine Maje Pliseckaje, osnivačice i počasne predsjednice najpoznatijeg baletnog ansambla na svijetu, Boljšoj teatra iz Moskve. Plesni ansambl broji 40 umjetnika iz najboljih baletnih škola u Rusiji: Moskve, Sankt Peterburga i Perma. Djeluju pod mentorstvom uglednih baletnih učitelja, a njihovo stvaralaštvo temelji se na izvedbama klasičnih djela i plesnim uratcima suvremenih autora. Predstave uključuju virtuozan ples i prekrasne kostime Boljšoj i Mariinsky teatra. Bogati repertoar, virtuozna plesna umijeća članova plesnog ansambla te gostovanja diljem svijeta svrstavaju ansambl u sam vrh svjetske baletne scene.
 
Carski ruski balet član je Europskog kulturnog centra u Moskvi pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta, a Gediminas Taranda je jedan od osnivača kulturnog centra.
 
„Labuđe jezero“ baletna je predstava u tri čina na glazbu P. I. Čajkovskog i koreografiju Ivanova i Petipe. Solisti su Lina Seveliova, rođena 1990.g. u Moldaviji, školovana na „National Chisinau Choreography college“-u i „Academy of Music Theatre and Fine Arts“. Kao solistica imala je stalan angažman u Nacionalnoj moldavskoj operi i baletu („Moldavian National opera and Ballet“), dobitnica je mnogih nagrada za svoje plesno umjeće i zapažene glavne uloge u baletnim predstavama: „Cipollino“, „Uspavana ljepotica“, „Giselle“, „Romeo i Julija“,  „Orašar“, „Labuđe jezero“, „Valpurgina noć“, „Don Kihot“. Uz Linu Seveliovu nastupa plesni virtuoz Nariman Bekzhanov, koji je školovanje završio 2002.g. na Akademiji koreografije u Almatyju, gdje je i proglašen najboljim studentom akademije. Od 2000.g. do 2002.g. pridružio se ansamblu „Jung Classical Ballet“ pod umjetničkim vodstvom Bulata Ayupova, a od 2002.g. do 2004.g.  vodeći je solist u teatru „Abay State Opera and Ballet Theatre“ u Almatyju u Kazahstanu. Od 2005.g. vodeći je solist Carskog ruskog baleta. Otplesao je mnoge glavne uloge u baletima kao što su „Shopeniana“, „Carmina Burana“, „Carmen“, „Uspavana ljepotica“, „Giselle“, „Romeo i Julija“,  „Orašar“, „Labuđe jezero“, „Valpurgina noć“, „Don Kihot” itd.
 
„Labuđe jezero“ najpoznatiji je bijeli balet kojeg je skladao P. I. Čajkovski u kojem se princ Sigifrid zaljubljuje u kraljicu labudova Odette, koja je pod kletvom zlog čarobnjaka Rothbarta. Princ obećaje prekrasnoj Odette kako će se vratiti po nju i spasiti ju, no Odile, čarobnjakova kći, vodi princa na pogrešan put. Hoće li princ pronaći svoju pravu ljubav i hoće li dobro pobijediti zlo možete saznati u petak, 7. srpnja 2017.g.pod zvijezdama na Forumu u Zadru s početkom u 21:30 sati, kada Carski ruski balet gostuje sa ovim baletnim spektaklom koji će vas ostaviti bez daha.
 
Cijene ulaznica već od 150 Kuna uz poseban popust od 20% za sve kupljene ulaznice od 2. do 15. lipnja. Ulaznice se mogu kupiti preko sustava www.ticketshop.hr, Tisak Media u Supernova shopping centru u Zadru te u Turističkom informativnom centru na Narodnom trgu od 20. lipnja.
 
Djeca do 6 godina ne plaćaju ulaznicu.
 
Umirovljenici, studenti, školarci te branitelji imaju popust od 30% uz odgovarajuću iskaznicu.”, stoji zaključno u press objavi TZGZ.




Related Articles

Back to top button