ZadarZadne-Izdvojeno

Spremnici stižu za vrijeme remonta

spremniciProblem prijevoza goriva na otoke brodovima uskoro će biti riješen. Kako navode u Ministarstvu pomorstva, spremnici za prijevoz opasnih tereta postavljat će se na putničke brodove za vrijeme redovitog godišnjeg remonta koji počinje 1. listopada.

Glavni inspektor plovidbe u Upravi sigurnosti plovidbe Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Mladen Mandić o problemu koji muči otočane na zadarskom području:

“Svi brodovi koji obavljaju redovni servis u zadarskom okružju , kako se radi o putničkim brodovima podložni su svake godine obaviti remont, dakle jedan po jedan kako budu odlazili u remont ugrađivat će se oprema odnosno ispunjavat će se zahtjevi sukladno Pravilniku, odnosno kada to bude gotovo kad se brod bude vratio u redovitu prugu on će biti osposobljen za preuzimanje goriva.”

Na naše pitanje hoće li se za potrebe prijevoza goriva na brodove postavljati rešetkasti kavezi ili neke vrste spremnika inspektor Mandić odgovara kako su i jedna i druga opcija dozvoljene, ovisno o tome kakve brod ima tehničke mogućnosti, takvo će se rješenje i primjeniti.

“Na jednima će biti kavezi, na drugima posebna prostorija, oba rješenja će zadovoljavati rješenja Pravilnika.”

Što se rokova prilagodbe Pravilniku o načinu prijevoza opasnih tvari u pomorskom prometu koji je na snagu stupio u mjesecu ožujku tiče, Mladen Mandić  navodi kako će do kraja godine barem jedan brod u zadarskom okružju ispunjavati uvjete, a dodaje kako će do početka iduće sezone svi brodovi biti opremljeni spremnicima odnosno posebnim prostorima za prijevoz tereta. Podsjećamo, od kad je otočanima prije godinu i pol dana zabranjeno prevoziti gorivo putničkim linijama zbog sigurnosnih uvjeta, u javnosti su više puta upozoravali kako su primorani švercati kantice s benzinom na razne načine.  

Otočanin :” Napravim jedan veliki karton ka da je unutra spiza, a ono unutra 20 litara nafte…”  – s ovakvim se problemima žitelji otoka koji nemaju benzinskih crpki uskoro ne bi trebali više susretati.





Related Articles

Back to top button