VijestiZadar

Stipe Petrina: “HDZ nema šanse sastaviti Vladu, nas 7-8 ih nikad nećemo poržati. A možda nas je i više”

Novoizabrani saborski zastupnik Stipe Petrina za Tris je kometirao razvoj situacije oko sastavljanja većine u Hrvatskom saboru i zbivanja unutar Mosta, gdje je zbivanja u Nacionalnom vijeću mosta nazvao besmislicom, s obzirom da se radi o neformalnom tijelu bez ikakve legalnosti.

Današnja sjednica Mosta koja se održavala u Zagrebu prošla je bez Stipe Petrine. Nakon subotnjeg cjelodnevnog zasjedanja i u nedjelju je nastavljena sjednica Nacionalnog vijeća i saborskih zastupnika Mosta, ali bez nezavisnog zastupnika Stipe Petrina, te bez zastupnica iz udruge Hrid Irene Petrijevčanin Vuksanović i Gordane Rusak. Njih troje su sjednicu napustili još u subotu. Oni su, naime, odbili potpisati pristupanje Klubu zastupnika Mosta, zbog čega im je na sjednici uskraćeno pravo glasa, sve dok ne potpišu.

– To je jedna obična glupost. Ništa se tu nije dogodilo. Ja sam se tek džentmenski solidarizirao s dvije kolegice i otišao sa skupa. Petrov im je rekao da nisu potpisale pristupanje klubu zastupnika Mosta i da zato nemaju pravo glasa na Nacionalnom vijeću. Ali gdje to piše? Što to znači? Prema kojim odredbama kojeg statuta, dokumenta, odluke? – pita se Petrina koji je nedjeljelju proveo odmarajući u Primoštenu.

– To što je netko potpisao taj papir ili ga nije potpisao ne znači apsolutno ništa. Pristupanje zastupnika nekome klubu je individualni postupak svakog zastupnika i on se događa u Saboru. Svatko od nas mogao to potpisati ta papir bez ikakvih obveza i posljedica, a o tome kojem će klubu pripadati možemo odlučiti naknadno, u Saboru. Međutim, ja sam odbio potpisati čisto iz solidarnosti, vidjeći kako se te žene maltretira – kaže Petrina.

‘Čovječe, država se ne može voditi na povjerenje’

Na upit pripada li on nakon toga i dalje Mostu i Nacionalnom vijeću Mosta ili se s njima definitivno razišao Petrina kaže da bi odgovor znao kad bi mu netko rekao što je to Nacionalno vijeće Mosta.

– To je nekakvo tijelo koje nema statuta, nema odluka, ne zna se kako se osniva, kako se postaje članom Nacionalnog vijeća ni kako se prestaje biti članom Nacionalnog vijeća. Ne zna se ni što su odluke Nacionalnog vijeća, ni kako se donose, ni kako se provode. Ja sam ta pitanja postavio Boži Petrovu, a on mi odgovara: Mi to radimo na povjerenje. Kakvo povjerenje? Čovječe, kako ćeš na povjerenje voditi državu? Bez pravila, bez statuta, bez zapisnika…? –  pita Petrina.

– To više ne bi trebao biti naš problem, već problem institucija ove države. Inače bih i ja mogao kao Petrov dovesti 20 ljudi, kazati da je to Nacionalno vijeće Mosta i voditi pregovore o sastavljanju vlade – kaže Petrina.

Rasplet situacije Petrina ne želi komentirati. Kaže tek kako sa sigurnošću može reći da je, uz njega, Dragu Prgometa, Irenu Petrijevčanin Vuksanović i Gordanu Rusak, barem još četiri ili pet zastupnika Mosta koji neće htjeti ići u koaliciju s HDZ-om. – Kažem, najmanje četiri ili pet za koje znam da sigurno neće htjeti s HDZ-om, a možda ih je i puno više – kaže Petrina, ali ipak ostavlja rezervu, ‘jer ljudi su kurve’.

– Svi znaju kakav sam ja. Svi znaju da ja nikad neću s HDZ-om. Tko im je i zašto savjetovao da me uzmu u Most? Uzeli su me zato da bi glasače uvjerili da Most nije HDZ-ov. Zato sam im trebao – kaže Petrina.

Što točno radi Petrov Petrina ne želi kazati. Kaže da ne zna. – Očito je da je Petrov na nekakvom zadatku. On nije čovjek inicijative, već direktive – kaže Petrina.

‘Kolinda Grabar Kitarović bi trebala podnijeti ostavku’

Osudio je postupak predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović koja je na konzultacijama s predstavnicima izabranih zastupnika Petrova pozvala da priča s njom u četiri oka. – U normalnoj zemlji predsjednica bi nakon takvog čina morala dati ostavku. Pa gdje toga ima da se predsjednica države na takav način miješa u sastavljanje većine u parlamentu? – pita se Petrina.

Božo Petrov je nakon tih 7,5 minuta nasamo s predsjednicom, kaže Petrina, radikalno promijenio svoje ponašanje. – Potpuno se promijenio. Vidjelo se da je pod velikim pritiskom. Popušio je pet cigareta jednu za drugom – rekao je Petrina.

Primoštenskog nezavisnog načelnika, koji od 2001. godine premoćno dobija izbore odlučnim suprostavljanjem i kritikom vlasti HDZ-a i SDP-a, žalosti što će zbog ovakvog neodlučnog držanja Mosta građani izgubiti vjeru da postoji alternativa.

– Božo Petrov u povijesti će ostati zabilježen kao politički lik koji je među građanima Republike Hrvatske razbio svaku nadu da je moguće ukinuti postojeći politički duopol HDZ-a i SDP-a. Od izbornog pobjednika pretvorio se u političku tragediju. Bit će zabilježen kao lažov i prevarant. Ako pogledate što sam prije nekoliko mjeseci o njemu govorio, na žalost, ispalo je da je sve to bilo točno. Nije on izmišljen zato da osvoji saborske mandate, što se sad dogodilo, već samo zato da onemogući ljude koji žele mijenjati Hrvatsku – rekao je za Tris.com.hr nezavisni saborski zastupnik i član Mosta Stipe Petrina.

Autor: Tris.com.hr
Foto: Zadarski list





Related Articles

Back to top button