ZadarZadne-Izdvojeno

Švicarski div preuzeo Aluflexpack

Industrijska grupacija Montana Tech Components (MTC grupa) priopćila je jučer kako je, zajedno s partnerima u konzorciju, preuzela od Hypo Alpe Adria banke Aluflexpack, vodeću hrvatsku grupaciju na području proizvodnje aluminijske ambalaže. Ovom je akvizicijom MTC grupa dodatno ojačala svoj segment aluminijskog poslovanja. U planu su daljnje investicije i proširenja u cilju zauzimanja vodećeg položaja na europskome tržištu.

Potpisivanje i zaključivanje ugovora o preuzimanju odvijalo se ovih dana u Austriji i Hrvatskoj.

S tržišnim udjelom od oko 70 posto, Aluflexpack je najveća grupacija na području proizvodnje aluminijske ambalaže u Hrvatskoj i treća po veličini na europskome tržištu. Ovaj proizvođač fleksibilne ambalaže od aluminija ima oko 600 zaposlenika na četiri lokacije u Hrvatskoj, Poljskoj, Italiji i Njemačkoj. Globalno sjedište tvrtke nalazi se u Zadru.

Ulaganja u modernizaciju i rast

– Ovim preuzimanjem MTC grupa dodatno učvršćuje svoj segment Avionske industrije i industrijskih komponenti. Švicarska industrijska grupacija već danas ima vodeću ulogu na svjetskom tržištu aluminijskih komponenti i profila. Tako je MTC grupa među vodećim dobavljačima aluminijskih profila za Airbus i Boeing te tržišni lider u raznim drugim industrijskim sektorima. Preuzimanjem Aluflexpack grupe MTC grupa produbljuje svoju ekspertizu u području aluminijskih tehnologija i proširuje svoju ponudu asortimanom fleksibilne ambalaže, ističe se u priopćenju.

Razvojna strategija rasta grupe će dodatno poboljšati položaj Aluflexpack grupe  na europskome tržištu. Kroz sinergiju, optimizaciju procesa te ulaganja u daljnju modernizaciju proizvodnih objekata, porasti će učinkovitost i kvaliteta rada, usluga i proizvoda. Predviđa se proširenje postojećeg proizvodnog asortimana ulaskom u nove sektore. Sve planirane mjere doprinjet će do dugoročnom povećanju profitabilnosti i konkurentnosti tvrtke.

3.800 zaposlenika diljem svijeta

– Preuzimanje Aluflexpack grupe, koja je posebno dobro pozicionirana na području središnje i istočne Europe, Njemačke i Italije za nas predstavlja logičan korak u širenju: sada smo opet u mogućnosti povećati svoju stručnost u preradi aluminija te dugoročno proširiti svoje poslovanje na nova područja i primjene. Kao iskusan i financijski snažan vlasnik, razvit ćemo Aluflexpack grupu u iznimno konkurentnog igrača na europskome tržištu, kaže Michael Tojner, većinski vlasnik MTC-a i predsjednik Uprave

Montana Tech Components AG (MTC) posluje diljem svijeta u rastućim sektorima avionske industrije i industrijskih komponenti, skladištenja energije te metalurgije. Uz oko 3.800 zaposlenika diljem svijeta, MTC trenutno bilježi ukupan prihod od prodaje od oko 400 milijuna eura. Procjenjuje se da će nakon integracije Aluflexpacka ukupni promet MTC grupe, uključujući segmente Skladištenje energije i Metalne tehnologije, dosegnuti 550 milijuna eura.

 ZNAČENJE ALUFLEXPACKA ZA ZADARSKU ŽUPANIJU
Aluflexpack je nastao iz Folijaplasta tijekom poraća i konsolidacije na tragu prethodnih ratnih zbivanja. To je po prihodima druga gospodarska tvrtka sa sjedištem u Zadarskoj županiji nakon Tankerske plovidbe ili, ako računamo i financijske institucije, i OTP banke. Približan prihod nadmašivao je godišnje 600 milijuna kuna. Tvrtka je najveći izvoznik s ovog područja i najveća proizvodna tvrtka prema broju zaposlenih.Iako je istina da je tvrtka godinama iskazivala gubitke, bila je jedno od stožernih mjesta proizvodnog rada u županiji i glavni “krivac” da je ova županija u robnoj razmjeni s inozemstvom imala veći izvoz od uvoza. U tom smislu iznimno je važno za budućnost ovog kraja ionako uvelike uništene proizvodnje kakva će biti sudbina tvrtke s novim vlasnicima.
 “DONIJET ĆEMO DODATNU VRIJEDNOST LOKALNOJ ZAJEDNICI”
Savjetnica Uprave MTC-a Beti Mihajlović na pitanje o položaju i budućnosti tvrtke te Zadarskoj županiji u njihovim planovima i projekcijama, odgovara:

– Montana Tech Components AG predana je postojećem poslovanju Aluflexpacka i imat će aktivnu ulogu u razvoju Grupe te je kao dugoročni partner u rastu posvećena praćenju Grupe Aluflexpack na njenom putu do uspjeha. Nakon preuzimanja planiramo podržati daljnji rast Grupe i poboljšanje njenih operativnih rezultata.

Nakon razdoblja stabilizacije kompanije i razvoja poslovnog plana zajedno s upravom, provest ćemo investicijski program koji će obuhvatiti ulaganja u rast, odnosno u strojeve i opremu za nova područja proizvoda, kao i ulaganja u povećanje kapaciteta postojećih segmenata proizvodnje. U planu su i investicije čiji je cilj poboljšanje operativne učinkovitosti i kvalitete. Ostajemo predani postojećem poslovanju Aluflexpacka i njegovom daljnjem razvoju, koji će donijeti dodatnu vrijednost i zaposlenicima i lokalnoj zajednici. Bit ćemo odgovoran poslodavac i održavati kontinuirani socijalni dijalog sa sindikatima i drugim socijalnim partnerima. (D.M.)

Related Articles

Komentari

  1. Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I?d prefer to use some with the content on my blog whether you don?t mind. Natually I?ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

  2. You made some decent points there. I looked on the internet for the issue and found most individuals will go along with with your website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close