VijestiZadne-Izdvojeno

Svjetski je Dan nepušenja

058092_8c6874cb86de211793a3Prije dvadeset i pet godina Svjetska zdravstvena organizacija današnji je dan proglasila Svjetskim danom nepušenja. Svake godine ga obilježava i zadarska Liga za borbu protiv raka.

Ova godina je zamišljena tako da se moramo boriti, posebno mi aktivisti, da se pod nekakav nadzor stavi cijela duhanska industrija, odnosno da se utječe na poreznu politiku određene zemlje. Ne znam hoćemo li u tome baš sasvim uspjeti, ali to su smjernice koje su određene za ovu godinu,

izjavila je za naš program dr. Gordana Karuzačlanica predsjedništva zadarske Lige za borbu protiv raka. 

U svijetu svake godine od posljedica pušenja umire gotovo šest milijuna ljudi, dok ih je više od 600.000 izloženo pasivnom pušenju. Danas više nema sumnje da je pasivno pušenje vrlo opasno i štetno za zdravlje. Uzrokuje zloćudne bolesti, mnoge ozbiljne respiratorne i kardiovaskularne bolesti, kako u odraslih osoba tako i u djece, te često dovodi do prijevremene smrti, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja od 1987. svake godine 31. svibnja obilježava Svjetski dan nepušenja.

U razvijenim zemljama broj pušača se smanjuje, no u Hrvatskoj, u kojoj od posljedica pušenja godišnje umire više od 9000 ljudi, to je i dalje velik javnozdravstveni problem.

Sa svakim dimom cigarete u tijelo se unosi više od 4000 raznih kemikalija, od kojih je 3000 respiracijskih iritansa i pedesetak pouzdano kancerogeno. Trovanju je najizloženiji dišni sustav, ali nema zapravo ni jednog organa ili sustava organa koji je pošteđen negativnog utjecaja duhanskog dima.





Related Articles

Back to top button