112

Tko je svećenik koji je prevario Katoličku crkvu?

Fra Šime Nimac (34) napravio je djelo kakvo se u novijoj povijesti Katoličke crkve, čak ni u svjetskim okvirima ne pamti: kao župnik je bez dozvole Nadbiskupije u kojoj je bio inkardiniran i bez da obavijesti svoju redovničku provinciju prodao zemljište uz more u Baškom polju površine 43.000 četvornih metara i odmaglio s milijun eura.

Prema Zakoniku kanonskog prava takav čin podliježe crkvenoj kazni, a i Nadbiskupija je dužna obavijestiti pravosudna tijela i podignuti optužni prijedlog.

No, prema informacijama iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske za fra Šimu to još nitko nije zatražio, kako doznajemo, zbog nevjerice i šoka koji je njegov postupak proizveo u crkvenim strukturama, te nadanja da će sanirati štetu, ali policija će zbog objave afere po službenoj dužnosti sljedećih dana istražiti o čemu se radi.

Naime, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman nam je potvrdio kako je od saznanja za skandal s neovlaštenom prodajom zemljišta s Nimcem kontaktirao u nekoliko navrata, nadajući se da će vratiti novac, fratri su bili spremni čak i na tzv. bratski oprost, no fra Šimi se nakon toga gubi svaki trag. Najvjerojatnije će zbog toga biti pokrenut postupak isključenja iz Reda, tim prije što je u jednom dopisu i sam potvrdio da više ne želi biti redovnik.

U cijeloj se priči spominje i fatalna žena koja je s Nimcem održavala intezivne odnose, no zbog šutnje koja se nadvila nad Baškom Vodom, mjestom na makarskom primorju koje se ponosi svojom vjerničkom tradicijom i ne želi vjerovati u sve što se dogodilo, nismo uspjeli doznati više o njihovu odnosu i utjecaju na njegov postupak.

Fra Šime, rodom iz Lišana Ostrovičkih, zaređen je za svećenika 2003. godine, kao župni vikar djelovao je u Podbablju i Drnišu, a župničku službu je obavljao u Promini, potom tri godine u Baškoj Vodi iz koje je nakon saznanja o aferi ovog ljeta premješten u Piramatovce, u šibenskoj biskupiji.

Tamo se zadržao tek oko mjesec dana, a doznajemo kako takvo kadrovsko rješenje nije bilo pravo ni šibenskom biskupu msgr. Anti Ivasu, kad je doznao za događaj u Baškoj Vodi. U župama u kojima je službovao Nimac je podržavao humanitarne akcije, organizirao različite župne aktivnosti, a prilikom posjeta predsjednika Ive Josipovića gradilištu tunela koji spaja Imotsku krajinu i makarsku rivijeru, fra Šime je kao domaćin predmolio blagoslov.

Zanimljiva je teorija dijela Baškovođana po kojoj je fra Šime prodaju obavio u suglasnosti sa svojim poglavarima, ali je, bojeći se da novac neće biti upotrijebljen za proširenje crkve Svetoga Nikole, sredstva spremio na drugi račun. To ga je, smatraju, i dovelo u sukob s pretpostavljenima, pa je dobio premještaj, a razočaran zbog svega, povukao se u ilegalu, namjeravajući na bilo koji način isposlovati da se novac s tajnog računa ipak vrati Baškoj Vodi za izvornu namjenu! Po njima, nema nikakve žene u njegovu životu…

Vjernici iz župa u kojime je fra Šime službovao spominju ga kao iznimno komunikativog, ali i vrlo uglađenog; volio se lijepo (i skupo) odijevati, koristio je najmodernije mobitele, tjerao modu… Ipak, najviše je ‘ukusa’ pokazivao pri izboru automobila, navodno je vozio najprije ‘chrysler 300′, a potom ‘passata’, što sve baš i nije u skladu s karizmom siromaštva po kojoj su poznati franjevci.





Related Articles

Back to top button