112ZadarZadne-Izdvojeno

Tukao djevojku, izbo mladića koji joj je pomogao, a mogao bi biti oslobođen!

Foto: Z. Kucelin
Foto: Z. Kucelin

Na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje vezano za događaj iz listopada prošle godine, kada je u Ulici Zore dalmatinske Splićanin Toni Vidović išao obraniti Anu Šimunić od fizičkog napada njezinog dečka Marija Miletića (29) te završio s ubodnim ranama u ruku, srce i prsa. Miletiću se sudi za pokušaj ubojstva u prekoračenju nužne obrane. Iako je Miletić u ovom postupku već iznio svoju obranu, a odvjetnici svoje završne govore, rasprava je preotvorena kako bi dr. Darko Labura, vještak psihijatrijske struke, dopunio svoj nalaz i mišljenje.

Naime, kako je pojasnio sudac Marijan Bitanga, u novom Kaznenom zakonu postoji ispričiva jaka prepast. To znači, ako je pokušaj ubojstva u prekoračenju nužne obrane optuženik počinio u stanju jake prepasti (pravničkim riječnikom astenički afekt), on može biti u potpunosti oslobođen od krivnje pa je bilo potrebno da psihijatar razjasni u kakvom je stanju Miletić bio.

Dr. Labura je istaknuo da bi mu za kompletan zaključak bila potrebna rekonstrukcija cijelog događaja jer da su iskazi svjedoka, oštećenika i okrivljenika vrlo različiti.

– Može se reći da je inicijalno u postupanju Miletića bila prisutna jaka prepast radi Vidovićevog iznenadnog i neočekivanog napada. Međutim, kasnije, u daljnjem postupanju nakon tog inicijalnog straha koji je doveo do primarnog otpora prema Vidoviću, slijedi onaj agresivni dio iz okrivljenikove osobnosti koji nije bio dovoljno kontroliran zbog njegove cjelokupne osobnosti, rekao je dr. Labura, koji je u svom nalazu već utvrdio da je Miletić bio smanjeno ubrojiv zbog konzumacije heptanona i diazepama u kombinaciji s alkoholom.

Sad je dodao da je Miletićeva ubrojivost bila čak bitno smanjena u trenutku tog intenzivnog straha.

– Moja preporuka bi svakako bila sigurnosna mjera liječenja od ovisnosti. Nakon ovog događaja je okrivljenik počinio i prekršaj nasilja u obitelji, znam da je u tijeku prekršajni postupak protiv njega pa svakako postoji strah od ponavljanja sličnih kaznenih djela, rekao je dr. Labura.

Vještak je uz suglasnost stranaka bio saslušan izvanraspravno jer se okrivljenik Miletić nije odazvao na ovu raspravu pa će na sljedeću, zakazanu za idući tjedan, biti doveden pomoću djelatnika policije.





Related Articles

Back to top button