112

U Britaniji će mlađima od 30 će umjesto AstraZenece ponuditi drugo cjepivo

Britanska regulatorna agencija za lijekove (MHRA) odlučila je promijeniti svoje preporuke za korištenje cjepiva AstraZenece, piše Index. Naime, MHRA je preporučila da se Britancima u dobi od 18 do 29 godina umjesto cjepiva AstraZenece ponudi neko drugo cjepivo, javljaju britanski mediji. 

Na takvu odluku MHRA se odlučila zbog dokaza koji upućuju na povezanost cjepiva AstraZenece sa stvaranjem rijetkih krvnih ugrušaka.

“Ekstremno rijetke” nuspojave

Britanski regulator analizirao je 79 slučajeva pojave rijetkih krvnih ugrušaka u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon primanja cjepiva AstraZenece. 19 analiziranih osoba je preminulo.

MHRA naglašava kako još uvijek nema dokaza da je cjepivo uzrokovalo krvne ugruške, ali dodaje kako je “veza sve čvršća”.

“Radi se o nuspojavama koje su ekstremno rijetke. Moramo provesti još istraživanja kako bismo sa sigurnošću utvrdili uzrokuje li cjepivo AstraZenece krvne ugruške”, rekla je izvršna direktorica MHRA-e dr. June Raine. 

Gotovo dvije trećine zabilježenih slučajeva krvnih ugrušaka zabilježene su kod žena. Osobe preminule od posljedica krvnih ugrušaka bile su stare između 18 i 79 godina.

U Ujedinjenom Kraljevstvu iskorišteno je oko 20 milijuna doza cjepiva AstraZenece.

EMA: Postoji veza između AstraZenece i neobičnih krvnih ugrušaka

Danas je, podsjetimo, i Europska regulatorna agencija (EMA) objavila kako je utvrdila postojanje veze između cjepiva AstraZenece i stvaranja rijetkih krvnih ugrušaka. Pritom je naglasila da je korist cjepiva AstraZenece i dalje veća od rizika od mogućih nuspojava.

“Zaključili smo da bi stvaranje neobičnih krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskim trombocitima trebalo biti navedeno kao moguća rijetka nuspojava cjepiva”, rekla je izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke.


Related Articles

Leave a Reply

Back to top button